4.5 C
București
miercuri, decembrie 4, 2024

Avocado. Proprietatile si beneficiile unui „aliment minune”

Acest aliment cu coaja verde inchis şi cu miezul untos este printre cele mai sanatoase din lume. Avocado este un fruct cu o aroma deosebita, fiind consumat crud, copt, gatit ca sos sau supa, dar si in combinatie cu alte alimente.

Proprietati avocado:

Avocado este bogat in vitamine (A, C, D, E, K, E, complexul B de vitamine, inclusiv B6, B12 si acid folic) si elemente nutritive (35% mai mult potasiu decat o banana, luteina, antioxidanti, grasimi monosaturate). De asemenea, acesta contine 18 aminoacizi, utilizati de catre organism in formarea proteinelor complexe.

Unii specialisti sustin ca acest fruct ar fi o sursa proteica mult mai buna decat carnea. Acesta contine mai multa fibra naturala decat orice alt fruct, ajutand la digestie si la absoarbtia in totalitate a nutrientilor din alimente.

Avocado contine si glutation, o proteina numita si “proteina vietii” care ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Trebuie sa stiti ca si samburele de avocado are numeroase beneficii, acesta fiind excelent impotriva dereglarilor tiroidei si a cancerului.

Beneficii avocado:

  • Daca mananci un avocado pe zi, acesta ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din organism. Beta-sitosterolul, o sub­stanta conti­nuta in fruct care are ca efect scaderea valorii colesterolului (22 %). De asemenea, trigliceridele din san­ge scad si ele cu valori intre 5 si 15%, dupa mai multe sap­tamani de cura cu avocado.
  • Este recomandat in sarcina. A­cesta previne aparitia defectelor la nas­tere, asigura dezvoltarea nor­mala a sistemului ner­vos al fatului si previne multe dintre afectiunile femeilor insarci­nate (previne puseele de hipertensiune, trombo­flebita, formarea varicelor etc.).
  • Stimuleaza fertilitatea. Cura cu avocado mareste sansa de procreare, dar si de reusita a unei fertilizari in vitro. In urma unui studiu, medicii au remar­cat ca pacientele care consumau mult mai des avocado si ulei de mssline au devenit in proportie mai mare mame, comparativ cu femeile care nu includeau in dieta acest aliment. De asemenea, consumul regulat de avocado previne si sterilitatea in cazul barbatilor.
  • Protejeaja ochii. Acesta este un extraordinar protector contra afectiunilor degenerative ale ochilor. Avocado contine 2 substante importante, luteina si vitamina A, care protejeaza si imbunatatesc vederea.
  • Estre recomandat in sindromul de malabsorbtie. Acesta imbunatateste asimilarea de minerale, vitamine si alte substante utile organismului nostru.
  • Cura cu avocado ajuta in cazul slabiciunii corporale excesive. Intr-o cura pentru spo­rirea greutatii, se vor consuma cate 1-2 avo­cado pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. Fructul va fi preparat cu ulei de masline, suc de lamaie si condi­mente cum ar fi cimbrul, ardeiul iute si anasonul, pen­tru stimularea poftei de mancare si a digestiei.
  • Ajuta la men­ti­nerea hi­dratarii pielii si pre­vi­ne procesul de im­batra­nire al aces­teia. Acest aliment bogat in grasimi sanatoase si vitamina E reprezinta un ex­celent remediu pen­tru tenul uscat. Se prepara o masca din 2 linguri de avocado facut pasta si se combina cu 2 lingurite de miere si 1 lingurita otet de mere/zeama de lamaie. Se aplica pe fata si pe gat si se tine timp de 20 de minute. La final, se indeparteaza cu infuzie de mu­se­tel sau apa calda. Aceasta mas­ca hraneste tenul foarte uscat.

Un bun adjuvant in diabet si cancer

  • Consumul de avocado este recomandat in diabet. Grasimile sanatoase din acest fructul scad rezistenta organismului la insulina. Ca atare, cantitati mai mici de insulina, secretate de catre pancreas vor avea efecte mult mai puternice. De asemenea, o cura cu acest fruct ajuta glicemia sa fie mult mai stabila, fluctuatiile sale fiind mult diminuate.
  • Avocado ajuta la prevenirea cancerului. Studiile au demonstrat ca fructul previne si chiar inhiba formarea ce­lulelor maligne, cum ar fi cel la san, ovarian, de col uterin, prostata, dar si de piele.

Cum se prepara avocado

Pentru a-l putea prepara corespunza­tor, este recomandat ca acesta sa fie de o calitate buna, sa nu aiba parti in­ne­grite sau foarte moi, cu consistenta ge­latinoasa. De asemenea, un aspect foarte important, atat pentru gust cat si pentru cali­tatile nutri­tive, este acela ca avocado sa fie sufi­cient de copt. Gradul de coacere se poate testa apasand putin coaja cu dege­tul: daca de­getul lasa o urma usoa­ra, atunci fructul este copt. Fructele coapte de avocado trebuie consumate in 1-2 zile.

Atentie! Daca puneti in frigider un avocado crud, veti stopa procesul de coacere.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole