14.9 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024

Arnica, una dintre cele mai bune plante cu efect antiinflamator

Arnica (Arnica Montana) este o planta perena, protejata prin lege, pe care o intalnim in zonele de munte, deoarece prefera climatul umed si racoros. Florile de arnica sunt de un galben stralucitor si cu un parfum minunat, iar proprietatile lor terapeutice au fost recunoscute incepand cu secolul al VI-lea. Insa, abia in secolul XII a devenit cunoscuta si a inceput sa fie utilizata in farmacia traditionala.

In scop terapeutic se colecteaza florile, rar si radacina, din iulie pana in august. Arnica este o planta puternica, utilizata in principal ca tinctura. Aceasta contine: ulei esential, substante amare, flavone, procianidine, helenalina, arnicina, beta-sitosterol, camfor, flavonoide, inulina.

Arnica – De ce este considerata una dintre cele mai bune plante cu efect antiinflamator

Cei mai importanti compusi chimici ai plantei sunt: heledin, flavonoizi si polizaharide. Acestia au rolul de a reduce tumefactiile, contuziile, echimozele, dar si durerea si inflamarea asociate leziunilor tesuturilor moi. De asemenea, multi oameni folosesc si acum florile pe post de comprese in caz de entorse, vanatai sau calmarea inflamatiei provocata de piscaturile de insecte.

Arnica este cunoscuta in prezent ca un bun remediu contra vanatailor, dar actiunile sale sunt mult mai raspandite. De exemplu, arnica este un calmant natural care nu mascheaza doar durerea, de fapt, stimuleaza procesele de vindecare ale corpului. Arnica este recomandata in special pentru dureri care decurg din traume (cum ar fi caderea) sau inflamatii (cum ar fi artrita). Vezi si: Sucul de ceapa are proprietati anti-cancerigene, antiinflamatorii si antioxidante

Arnica ofera un remediu alternativ sigur pentru durere, fara riscuri si fara alte medicamente contra durerii.  

Arnica – Alte efecte terapeutice:

  • antibacterial
  • purificator de sange
  • diuretic
  • antispastic
  • analgezic
  • transpirant

Arnica ajuta la: sistemul respirator, ulceratii aftoase, artrita, echimoze, faringita, luxatii, stomatita, gingivita, durere in gat, amigdalita, raguseala, bronsita, tuse, febra, raceala, gripa, organele digestive, crampe de stomac, diaree, rau de mare, metabolism, dureri articulare, reumatism, guta, probleme de inima, insuficienta cardiaca, intareste circulatia, vanatai, eczeme, inflamatia provocata de piscaturi de insecte, inflamatia articulatiilor, hematom, varice, dureri musculare, nevralgii, contuzii, tromboza, flebita, insuficienta venoasa, entorse, rani care se vindeca greu, distorsiuni.

Atentie!

Arnica este picanta si din acest moriv este indicat ca in unele cazuri sa fie  diluata. De asemenea, trebuie sa aveti grija cu ea, deoarece exista un risc de confuzie, iar o dozare gresita poate duce la otravire.

Nu se utilizeaza la alergii de arnica sau la rani deschise, nu se recomanda gravidelor sau copiilor mici. Planta poate provoca alergii la multi oameni, deci ar trebui sa abordati cu atentie utilizarea ei.

Preparare si administrare:

Dupa cum spuneam si mai sus, principala sa forma de aplicare este tinctura, diluata cu o cantitate mare de apa. Pentru a prepara tinctura, se pun florile cu alcool la macerat pentru  6 saptamani.

De asemenea, se poate prepara si sub forma de ceai. Acesta se utilizeaza rar, dar poate fi folosit in mod similar pentru a dilua tincturile pe plan extern. Ceaiul se foloseste la gargara sau comprese. Atentie!! ceaiul nu se consuma intern, deoarece poate provoca aritmii cardiace. Acesta este si motivul cel pentru care multi specialisti homeopati renunta la uzul intern.

Astfel, principala aplicatie a arnicai ramane cea externa, in special impotriva ranilor accidentale cum ar fi vanataile si entorsele. Acest lucru este cel mai bine facut ca si comprese cu tinctura diluata sau ceai diluat, unguente, geluri.

Prin efectul de stimulare a circulatiei sangelui, arnica poate ajuta de asemenea, impotriva venelor varicoase si a insuficientei venoase.

Vezi si: Alimente cu efect antiinflamator. Ce sa consumi cand te confrunti cu o inflamatie

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole