Arborele de cacao si beneficiile nestiute ale pudrei de cacao

Fructele arborelui de cacao sunt asemanatoare pepenilor, au lungimea de 20-25 cm si greutatea de 300-500 g. In interiorul pulpei zemoase se gasesc boabele de cacao dispuse in randuri, de dimensiuni diferite. Un arbore de cacao produce in jur de 40 de fructe, de la care se pot recolta pana la 1 kg de boabe, iar un fruct contine intre 20 si 40 de seminte.

Semintele de cacao sunt bogate in grasime (40-55%) care sunt invelite intr-o pasta alba si se recolteaza manual doar fructele care sunt coapte. Acestea se despica si se pun la fermentat, la temperaturi de 35-40 de grade, dupa care se usuca la temperaturi de 150 de grade Celsius.

Dupa procesul de uscare, semintele se macina sub forma de pulbere, care este materia prima pentru fabricarea ciocolatei. Pudra de cacao contine teobromina, cofeina si salsolinol.

In cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea ciocolata doar la ocazii; in rest, acesta bautura era destinata doar regilor. In schimb, in cultura Azteca, doar preotii, militarii, conducatorii si comerciantii foarte instariti aveau dreptul sa utilizeze aceasta licoare regala.

Arborele de cacao – Iata ce beneficii are pudra de cacao:

Pudra de cacao este ingredientul de baza din care se produce ciocolata, dar este si o sursa valoroasa pentru sanatate. Consumul pudrei de cacao si al ciocolatei negre si-a dovedit eficienta in cazul depresiei (stimuleaza sistemul nervos), insomniei, oboselii, imbatranirii premature, hipertensiunii arteriale si hiperglicemiei. Totodata, studiile au dovedit ca pudra de cacao are un puternic efect antioxidant natural, reducand tensiunea arteriala, imbunatateste dilatarea vaselor si determina scaderea colesterolului din sange.

Principalele aplicatii alei pudrei de cacao sunt: boli ale vezicii urinare, diuretic, lactagogum, boli hepatice, boli de rinichi, rahitism, dementa, bronsita, tulburari intestinale, infectioase, diaree, reglarea activitatii glandulare, in special a tiroidei, indigestie.

-Studiile au aratat ca pudra de cacaajuta la reducerea tusei persistente. Totul se datorteaza teobromina, un ingredient de trei ori mai eficienta in tratament decat codeina, principalul medicament utilizat contra tusei. Totodata, ciocolata are o actiune de calmare si rehidratare a mucoasei gatului.

-Flavonoidele din cacao au o actiune inhibatoare antidiareica, ceea ce sugereaza beneficii antidiareice.

-Cofeina din cacao protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete si reduce riscul ca celulele sa devina canceroase.

-Pudra de cacao reduce zaharul din sange su pana la 27%, fiind indicat in cazul diabeticilor. Se prepara un ceai din 2 lingurițe pudră de cacao la 200 ml apă fierbinte și se lasa să traga timp de 5 minute. Se bea un pahar, o dată pe zi, timp de 2 luni.

-Pudra de cacao are un efect excelent impotriva osteoartritei.

-Cacao are un efect excelent si asupra pielii. Aceasta ajuta la strângerea pielii, conferă elasticitate și reduce ridurile. Totul se datoreaza continutului de antioxidanți (în special flavonoide și flavonolii).

Vezi si:

Beneficiile untului de cacao

Roscovul. Ce beneficii are pudra de roscove si de ce este mai sanatoasa decat pudra de cacao

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...