14.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Cacao versus Carob/Roscove. Ce trebuie sa stii despre fiecare atunci cand le consumi

Atat cacaoa, cat si pudra de carob sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, dar pretuite diferit. De exemplu, in cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea o bautura de cacao (ciocolata) doar la ocazii; in rest, acesta bautura era destinata doar regilor. In schimb, carobul era folosit ca aliment de baza de catre cea mai saraca patura sociala, din cauza pretului sau de cost foarte scazut. Totusi, in decursul anilor s-au facut mai multe studii si s-a ajuns la urmatoarele concluzii:

Pudra de cacao versus pudra de carob/roscove

-Din pacate, trebuie sa stiti ca din roscova se poate obtine o pulbere cu un grad maxim de puritate, prin macinarea tecilor, dar cacaoa nu poate fi purificata 100%, astfel ca ea mai contine in anumite limite peri, elitre si fecale de animale/insecte.

-Carobul nu da dependenta prin gust; Cacaoa da dependenta prin gustul sau ”dres” cu indulcitori, dar mai ales prin continutul de serotonina, dopamina, anadamida, feniletilamina (AEP) si prin stimularea producerii de catre creier a substantelor de tip endorfinic.

-Consumul pudrei de cacao si al ciocolatei negre si-a dovedit eficienta in cazul depresiei (stimuleaza sistemul nervos), insomniei, oboselii, imbatranirii premature, hipertensiunii arteriale si hiperglicemiei. Totodata, studiile au dovedit ca pudra de cacao are un puternic efect antioxidant natural, reducand tensiunea arteriala, imbunatateste dilatarea vaselor si determina scaderea colesterolului din sange.

-Principalele aplicatii alei pudrei de cacao sunt: boli ale vezicii urinare, diuretic, lactagogum, boli hepatice, boli de rinichi, rahitism, dementa, bronsita, tulburari intestinale, infectioase, diaree, reglarea activitatii glandulare, in special a tiroidei, indigestie.

-Cofeina din cacao protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete si reduce riscul ca celulele sa devina canceroase. De asemenea, cacaoa ajuta la strangerea pielii, confera elasticitate si reduce ridurile. Totul se datoreaza continutului de antioxidanti (in special flavonoide si flavonolii).

-Spre deosebire de cacao, pudra de roscove nu contine cofeina (stimuleaza sistemul nervos central) sau teobromina (stimuleaza sistemul cardiovascular si pulmonar), deci sunt foarte bune pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, pudra de roscove fiind un inlocuitor de succes al cafelei.

-Taninii din roscove ajuta digestia, previn mentinerea bacteriilor rele in intestine si amelioreaza tulburarile digestive. Intr-o lingura de pudra de roscove sunt 7,1 g carbohidrati, 3,2 g de fibre alimentare, ceea ce reprezinta 13 % din valoarea zilnica de fibre.

-Studiile au aratat ca pudra de cacao ajuta la reducerea tusei persistente. Totul se datorteaza teobromina, un ingredient de trei ori mai eficienta in tratament decat codeina, principalul medicament utilizat contra tusei.

-Flavonoidele din cacao au o actiune inhibatoare antidiareica, ceea ce sugereaza beneficii antidiareice.

Vezi si: Arborele de cacao si beneficiile nestiute ale pudrei de cacao

-Pudra de roscove contine de doua ori mai mult calciu in comparatie cu pudra de cacao, prevenind aparitia unor afectiuni sau boli.

-Carobul nu are nevoie de indulcitori pentru a-i da un gust bun. Acesta dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, avand un gust discret dulceag si placut. Totodata, acesta nu contine gluten si lactoza; Cacaoa – in cazul ei, este nevoie de zahar +/- indulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust amar intens.

-Pudra de roscove este bogata in grasimi, fiind un bun adjuvant in cazul alimentelor dietetice cu consum redus de calorii. Totodata, poate fi utilizata pentru a trata sau preveni diareea si boala celiaca.

Vezi si: Roscovul. Ce beneficii are pudra de roscove si de ce este mai sanatoasa decat pudra de cacao

-Roscova induce bazicitate in organism, fiind un aliment alcalin, care nu stimuleaza aciditatea gastrica; Cacaoa, in stare pura, induce aciditate in corp, stimuland aciditatea gastrica acida, atat prin bazele xantice continute (dar mai ales prin cafeina), cat si prin Histamina continuta si/sau indusa.

-Roscova inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) si restabileste un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic si pectine. Acidul galic mai actioneaza si ca analgezic, anti- alergic, -bacterian, -viral si AO; Cacaoa stimuleaza dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin continutul de Histamina si prin inductia producerii acesteia datorita impuritatilor continute, apar mucozitati intestinale, mediu propice dezvoltarii acestora. Accelereaza tranzitul intestinal prin Histamina si bazele xantice continute, putand determina diarei si afectarea digestiei si absorbtiei nutrientilor (mai ales la copii).

-Roscova are un continut foarte bogat in antioxidant (91.500 unitati ORAC/100 g produs), cu >10-15% peste cel al pudrei de cacao si care nu-i scade prin prelucrare – ceea ce reduce aparitia bolilor de inima si creste sistemul imunitar al organismului. Totodata, fiind bogata in fibre insolubile, pudra de roscove reduce in mod natural nivelul colesterolului rau.; Cacaoa are un nivel antioxidant ceva mai redus – (80.933 unitati ORAC/100 g produs), nivel care-i scade in urma prelucrarii prin prajire si fermentare.

-Carobul are un indice glicemic foarte mic – 15; Cacaoa=20.

Vezi si: Pudra de cacao, rasfatul frumusetii tale. Masti faciale si corporale care merita incercate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole