Multe gospodine au obiceiul de a arunca apa in care au spalat orezul, dar trebuie sa stiti ca aceasta „apa de orez” ofera o multime de beneficii parului si pielii. Cea mai veche utilizare dateaza de peste 1000 de ani in Japonia, iar in prezent, a inceput sa castige tot mai mult popularitate.
Potrivit dermatologilor si a diversilor cercetatori, apa de orez este un agent magic de frumusete. Apa de orez este de fapt un lichid tulbure obtinut prin inmuierea orezului timp de cateva ore in apa si s-a descoperit ca aceasta contine antioxidanti (compusi fenolici si flavonoizi), vitamina B6, vitamina E, amidon, polizaharide si alti carbohidrati, aminoacizi si acizi organici. Totodata, unele cercetari au demonstrat ca apa de orez fermentata contine si inozitol (o molecula de zahar care lupta impotriva radicalilor liberi si care poate ajuta la protejarea daunelor ruperii parului) si pitera (un produs secundar al fermentatiei drojdiei, care este asociat cu reinnoirea celulara).
Ce beneficii are apa de orez pentru par
-Ajuta la sustinerea cresterii parului. Conform unor cercetatori, femeile din perioada Heian (794 pana la 1185 d.Hr.) din Japonia aveau parul pana la podea si reuseau sa il pastreze sanatos clatindu-l in apa de orez. Pe langa lungime, se spune ca femeile Yao din satul Huangluo din China reuseau sa isi pastreze culoarea parul mult timp.
-Previne deteriorarea parului. Parul care a fost decolorat poate fi ajutat de inozitol, substanta care se gaseste in apa de orez si care ajuta la repararea parului deteriorat, inclusiv varfurile despicate.
-Imbunatateste elasticitatea parului si ii ofera stralucire. Jurnalul International de Stiinta Cosmetica a studiat efectul apei de orez asupra parului si a constatat ca are beneficii semnificative pentru imbunatatirea elasticitatii. Dupa samponare, tot ce trebuie sa faceti este sa clatiti bine parul cu o portie generoasa de apa de orez, apoi masati scalpul pentru ca substantele nutritive sa se absoarba in piele. Procedura se repeta 1-2 ori pe saptamana si intotdeauna pe parul curat.
Ce beneficii are apa de orez pentru piele
Apa de orez este un adevarat balsam de frumusete. Aceasta ajuta la curatare, tonifiere, eliminarea petelor pigmenatre si reduce porii dilatati. Persoanele care au incercat acest remediu spun ca rezultatele se observa dupa prima utilizare. Tot ce aveti de facut este sa inmuiati o discheta demachianta/tampon de bumbac reutilizabil in acest lichid si sa aplicati pe toata fata dimineata si seara, lasand prosusul sa se usuce de la sine.
-Ajuta la hidratarea pielii si la reducerea simptomelor de eczeme si uscaciune a pielii. S-a observat ca apa de orez este benefica si celor care se confrunta cu acnee, deoarece reduce roseata si petele, iar amidonul din apa calmeaza inflamatia eczemei. Un studiu a constatat ca o baie de 15 minute, de doua ori pe zi, in apa cu amidon de orez, poate accelera capacitatea pielii de a se vindeca singura atunci cand a fost deteriorata.
-Are efect anti-imbatranire. Un studiu din 2018, publicat in revista Cosmetics, a gasit dovezi ca apa de orez are potentiale efecte anti-imbatranire, antiinflamatoare si antioxidante asupra pielii. In acest studiu, 12 adulti au folosit un hidrogel care contine apa de orez pe piele timp de 28 de zile si s-a demonstrat ca aceasta apa are activitate antioxidanta si efecte inhibitoare ale elastazei, ceea ce inseamna ca poate incetini formarea ridurilor.
-Benefic pentru pielea uscata. Apa de orez ajuta la iritatia pielii cauzata de SLS (Sodium Lauryl Sulfate), un ingredient gasit in multe produse de ingrijire personala. Dovezile anecdotice au aratat ca utilizarea acestei ape, de doua ori pe zi, ajuta pielea care a fost uscata si deteriorata de SLS.
Iata si alte beneficii:
-Ajuta la scaderea simptomelor dermatitei si iritatiei in randul persoanelor cu piele sensibila
-Curata delicat pielea
-Ilumineaza tenul si reduce petele pigmentare
Cum se face apa de orez
Ingrediente:
- 1 cana de orez (orez organic, alb sau integral/orez brun)
- 1 cana de apa filtrata
Preparare:
Mai intai, se clateste bine orezul sub jet de apa, apoi se strecoara. Se adauga orezul si apa intr-un castron si se lasa sa stea cateva ore. La final, se strecoara orezul si se pastreaza apa care a ramas in vas.
Se pune apa de orez intr-un pahar, acoperit cu un capac si se lasa la temperatura camerei timp de 12 pana la 24 de ore (acest lucru va permite sa aiba loc fermentatia, in care microbii benefici se dezvolta in apa). Odata fermentat, se pune borcanul la frigider, dar nu se pastreaza mai mult de o saptamana.
Apa rezultata se poate folosi ca atare, pe par sau pe fata, sau se poate incorpora in alte produse, precum sampon sau masti de par.
Vezi si:
Crema antirid. Reteta japoneza pe baza de orez
Ashitaba, o noua planta japoneza care face furori datorita proprietatilor sale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: