15.1 C
București
joi, martie 13, 2025

Antocianina: Puterea culorii pentru un creier sanatos, o vedere clara si un sistem imunitar puternic

Antocianinele sunt pigmenti naturali din familia flavonoidelor, responsabili pentru culorile vibrante ale fructelor si legumelor, precum afinele, murele, coacazele, strugurii negri si varza rosie. Aceste compusi bioactivi au castigat atentia cercetatorilor datorita beneficiilor impresionante asupra sanatatii, in special in ceea ce priveste protectia creierului, sanatatea ochilor si intarirea sistemului imunitar.

Cu mult inainte de a fi efectuate studii stiintifice pentru a izola si a investiga antocianina, alimentele care contineau acest antioxidant erau folosite in medicamentele populare din intreaga lume pentru a imbunatati sanatatea.

Dupa cum am spus si mai sus, antocianinele sunt un tip de flavonoide (antioxidanti puternici) care lupta impotriva efectelor imbatranirii si stresului oxidativ. Se para ca pana in prezent au fost identificate peste 1.000 de antociani diferite.

In ceea ce priveste structura, antocianinele sunt pigmenti glicozidici solubili in apa, care pot varia in culoare in functie de pH-ul lor specific. Tipul exact de antocianin pe care il contine un fruct sau o legume este partial cel care determina cat de intensa va fi culoarea.

Antocianina si sanatatea creierului

Studiile au demonstrat ca antocianinele au efecte neuroprotectoare, contribuind la imbunatatirea memoriei si la prevenirea declinului cognitiv. Datorita proprietatilor lor antioxidante si antiinflamatorii, ele protejeaza neuronii impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei, doi factori esentiali in dezvoltarea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson. De asemenea, consumul regulat de alimente bogate in antocianine poate imbunatati functiile cognitive si capacitatea de invatare.

Beneficiile antocianinei pentru ochi

Antocianinele joaca un rol important in mentinerea sanatatii oculare, protejand ochii impotriva stresului oxidativ si deteriorarii cauzate de radicalii liberi. Acestea ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale si la prevenirea unor afectiuni oculare precum degenerescenta maculara si cataracta, arata studiile. In plus, un studiu a constatat ca aportul oral de antocianozide din coacaze negre a dus la imbunatatirea semnificativa a vederii nocturne la adulti.

Efectele antocianinei asupra sistemului imunitar

Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale antocianinelor le fac esentiale pentru un sistem imunitar puternic. Acestea contribuie la reducerea inflamatiei si la stimularea productiei de celule imunitare, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor cronice, dupa cum arata cercetarile. De asemenea, consumul regulat de alimente bogate in antocianine poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet si anumite tipuri de cancer, datorita efectelor lor benefice asupra sanatatii celulare.

*Daca vrei sa iei antociani sub forma de „supliment”, este o idee buna sa bei suc de cirese 100% pur, suc de afine sau suc de rodie, deoarece acestea au fost studiate mai intens decat suplimentele cu antociani și s-au dovedit ca au multe beneficii.

!!! Consumul regulat de fructe si legume bogate in antocianine poate contribui la prevenirea bolilor neurodegenerative, la protectia vederii si la intarirea sistemului imunitar.

Vezi si: Daca ai peste 70 de ani, incearca aceste combinatii pentru sanatatea articulatiilor si mobilitate

Vezi si: Morcovii „curcubeu”. Iata de ce este indicat sa mananci morcovii de toate culorile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole