Iarba de mare. Ce beneficii au algele marine pentru sanatatea noastra

Iarba de mare (Varec Veziculos) este o alga bruna care se gaseste din abundenta pe coastele Marii Manecii si ale Oceanului Atlantic (la tropice), fixata de stanci.

Partile utilizate sunt talul uscat si transformat in pulbere, care are un continut bogat in iod, manitol, mucilagii (algine), principii tonic amare, vitaminele C, B, E, ergosterol, sodiu, magneziu, calciu, fier, brom, siliciu.

Iarba de mare – Indicatii terapeutice

Datorita acestor proprietati, iarba de mare este recomandata cu succes urmatoarele probleme:

 • impotriva obezitatii (stimuleaza metabolismul bazal)
 • celulita
 • gusa
 • reumatism
 • guta
 • adenita
 • scrofuloza
 • dermatoza
 • astm bronsic
 • inflamatii ale ganglionilor limfatici
 • hipotiroidie. Totul se datoreaza continutului ridicat de iod. Iodul este absorbit de tiroida din sange, pentru a produce si a distribui hormonii in corp. In lipsa iodului, tiroida nu functioneaza corect si metabolismul incetineate.

Mod de folosire:

Uz intern:

-se face un decoct dintr-o lingurita la o cana de pulbere. Se fierbe 5 minute si se beau cate 2-4 cani pe zi, inainte sau intre mese; in caz de obezitate, se adauga la fiecare cana un laxativ, o lingurita de crusin si putin anason verde.

– extract hidroalcoolic in pilule de 0,05 g care se iau 3-4 dimineata, pe nemancate; unele persoane au nevoie de doze mai mari, trei, patru pilule inaintea meselor principale.

– mixtura din 5 g pulbere si 30 g extract hidroalcoolic de iarba de mare, se divizeaza in pilule de 0,25 g, se ruleaza in praf de scortisoara si se iau de la 3 pilule pe zi. la inceput pana la 15 – 20.

– pilule din 0,10 g extract apos de iarba de mare, 0,03 g extract apos de crusin, 0,05 g sulfat de potasiu, din care se iau 3 pilule pe zi contra obezitatii.

– sirop din 100 g extract fluid de iarba de mare si 900 ml de sirop simplu sau 30 g extract apos de iarba de mare si 970 ml sirop simplu, din al caror amestec se iau 1 la 5 lingurite pe zi.

– tinctura-mama: 20 picaturi puse in cafea, dimineata si dupa masa de pranz.

Uz extern:

– comprese din decoct pentru adenite, obstructie limfatica
– cataplasme din tarate si iarba de mare, pe aglomerarile de grasime sau celulite, pe gusa
– bai generale pentru copiii rahitici sau cu insuficiente glandulare, reumatisme, tulburari de circulatie, senescenta. Atentie, baile sunt contraindicate in caz de maladii infectioase acute, inflamatii acute, anumite dermatoze (eczema care supureaza), tuberculoza pulmonara evolutiva, decompensare cardiaca, hipertiroidie, anumite maladii mintale.
-Algina praf, aplicata pe plagi si pe rani, inlesneste cicatrizarea (Smith)

Precautii si contraindicatii:

Curele cu iarba de mare se fac doar la recomandarea specialistului, deoarece administrarea simultana a tratamentului pe baza de iod si a medicamentelor antitiroidiene poate duce la scaderea excesiva a gradului functionarii tiroidiene.

Aceasta alga este contraindicata in sarcina, alaptare, persoanele alergice la iod, persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala (creste riscul de aparitie a hemoragiilor).

Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, dr. Jean Valnet

Vezi si:

Iarba ranii, o planta pentru vindecarea ranilor si pentru afectiunile rinichilor

Iarba neagra, o planta excelenta pentru afectiunile tractului urinar si prostata

Verbina, „iarba sacra” cu multiple beneficii pentru sanatatea omului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...