7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Afectiuni tratate cu varza de la A la Z

Utilizarea verzei isi are originea inca din Antichitate, reusind astfel sa reziste cu succes probei timpului. Terapia cu varza este o metoda tera­peutica naturista foarte eficace si cu rezultate uimitoare in foarte multe afectiuni. De aceea, ne-am gandit sa va aratam o lista cu afectiuni tratate cu varza.

In urma cercetarilor de specialitate, s-a constatat ca varza contine din abundenta vitaminele C, B1, B2, B3, B6, B9 si vitamina U, inexistenta in celelalte legume. Mai contine si clorofila, un ingredient necesar pentru producerea hemoglobinei. La 100 de grame de varza se mai gasesc: 3 g protide, 6 g glucide, 50 de mg de fosfor, 50 de mg de calciu, 3 mg de fier, dar si vitamine hidrosolubile, precum vitaminele C, PP, B1 si provitamina A. Totodata, dupa anumiti autori, ea ar contine, ca toate vegetalele expuse la lumina si vitamina D2, antirahitica.

In scop terapeutic, varza este utilizata fie intern (natu­rala sau murata), fie extern – in diferite feluri, dar mai cu seama sub forma de cataplasma.

Afectiuni tratate cu varza – Indicatii si moduri de folosire

-Abces, antrax, furuncule: aplicari de frunze crude, spalate si preparate cum am scris mai sus; in doua sau trei straturi. Pansamentul va fi mentinut pe locul respectiv 2-3 ore, ori toata noaptea. In cazul senzatiei de caldura insuportabila, se reinnoieste pansamentul cu frunze proaspete. Se continua astfel pana la calmarea completa a fenomenelor inflamatorii sau pana la eliminarea totala a supuratiei.

Pe cale interna: varza cruda sau inabusita, suc proaspat. De exemplu, dr. Jean Valnet explica in cartea sa cum un copil de 8 ani, care avea un important flegmon la antebrat. Temperatura – 39,5 grade, faciesul livid. Acestuia i s-a aplicat frunze de varza din 6 in 6 ore, inclusiv noaptea. Dupa 48 de ore, flegmonul se deschisese si copilul nu mai avea temperatura. A scos prin apasare, circa o jumatate de pahar de puroi. Pansamente simple, cu apa sarata, au desavarsit vindecarea, obtinuta dupa 3 zile.

Acnee: lotiuni cu suc proaspat extras; in prealabil, se pot aplica comprese cu frunze de varza. Pe cale interna, se consuma varza sau suc de varza.

-Adenite: comprese cu frunze de varza. Pe cale interna: suc de varza.

-Afectiuni ale gambelor (varice, flebita, arterite): beneficiaza de actiunea decongestionanta a frunzelor de varza. Se recomanda, de asemenea, in senzatiile de „gambe grele” si in cianoza tegumentelor. In general, se aplica local 2-3 straturi de frunze seara si se tin aceste comprese toata noaptea. Frunzele trebuie sa depaseasca limita tesuturilor sau a regiunilor afectate. Se acopera frunzele cu o bucata de panza din bumbac si se leaga pansamentul fara a strange prea tare. Se obtine o descongestionare a tesuturilor, o activare a circulatiei, revitalizarea si absorbtia impuritatilor care blocheaza vasele capilare. Este necesara multa perseverenta in aplicarea acestui tratament. Varicele importante tin de tratamentul chirurgical.

-Alcoolism: ingerare de varza cruda, inabusita sau suc de varza.

-Angine (usoare): aplicarile de frunze de varza calmeaza durerile si ajuta la eliminarea toxinelor. Ele sunt deopotriva indicate in laringite si in inflamatii diverse. Se vor reinnoi aplicarile mai des in caz de senzatie vie de caldura locala. Gargarele cu suc de varza au o actiune detergenta si cicatrizanta. De asemenea, se recomanda si tratamentul clasic si util prin supozitoarele cu bismut, gargarele cu un decoct de frunze de rug sau cu un amestec aromatic numit Tegarom: 20 de picaturi la un pahar de apa calduta.

-Anemie: suc de varza – 1 sau 2 pahare pe zi. Vezi si: Cele mai bune plante care te ajuta impotriva anemiei

-Antrax: (idem abces)

-Afonie: suc de varza combinat cu miere, in gargare si ingerare. Anumiti actori si cantareti utilizeaza acest procedeu cu titlu prentiv sau un galbenus de ou batut in fiertura de varza nesarata.

Arterita (sindroame arteritice): 3-4 straturi de frunze de varza aplicate pe gambe, pastrate intreaga noapte; calmeaza durerile si sunt prielnice restabilirii circulatiei. Este evident ca nicio arterita n-ar putea fi vindecata prin acest tratament simplu, dar s-a constatat ca aplicarile cu frunze de varza au, in cazul acesta, o utilitate incontestabila.

-Artritism: suc de varza – 2 pahare pe zi.

-Astenie (idem oboseala generala). Vezi si: Tratarea asteniei de primavara in mod naturist

-Ascita: ingerare de varza cruda sau inabusita, suc de varza.

-Arsuri: aplicare de frunze de varza cat mai curand cu putinta. Se strivesc bine frunzele. Acestea au o putere antalgica si cicatrizanta incontesila. Dealtfel, acelasi efect au cataplasmele pe baza de fecula de cartof si aplicari cu morcov dat prin razatoare. Se intelege de la sine ca arsurile grave (de gradul 3) si intinse sunt de resortul medicului.

-Astm, bronsite: 3-4 straturi de frunze de varza aplicate pe piept si pe gat, la bazele pulmonilor sau pe omoplati, dupa localizarea afectiunii sau a durerii. Se lasa cel putin 4 ore, de preferinta toata noaptea.
Pe cale interna: decoct cu 60 g de varza fiarta 1 ora in 0,5 1 de apa, cu un adaos de 70 g miere (bronsite cronice). Sau suc de varza: 1-2 pahare pe zi.

-Betie: tinctura de varza sau supa cu ceapa, fiertura de praz.

-Calculi urinari (indem litiaza). Vezi si articolul: Calculii renali. Care sunt principalele simptome si ce tratament presupune

-Capilarite: aplicari de frunze de varza. Pe cale interna: suc de varza (1/2-1 pahar pe zi).

-Cardiace (afectiuni): aplicarile locale de frunze de varza descongestioneaza si restabilesc circulatia. 3 frunze de varza groase, strivite simplu, mentinute cateva ore. Acesta este un tratament de ajutor.

-Catare (idem astm).

-Ciroza: ingerare de varza cruda sau inabusita, suc de varza (prof. L. Binet).

-Colici nefretice: aplicari de frunze de varza pe zona dureroasa. (Printre cele mai puternice calmante ale acestor crize mari, exista si atropina si kelina, toate derivate din vegetale).

-Colite: ulceroase sau nu, al caror diagnostic a fost silit: la exterior, 3-4 frunze groase aplicate in fiecare seara pe abdomen. Se acopera cu o impletitura de lana si se mentin toata noaptea; pe cale interna: 1, 2 sau 3 pahare de suc pe zi, intre mese. Sucul trebuie extras de preferinta pe masura utilizarii lui. Se continua atata vreme cat este necesar. Daca durata tratamentului depaseste 1 luna, sa se faca in fiecare luna cateva zile de intrerupere. Amestecul de suc de varza cu suc de morcovi, in parti egale, este insa preferabil.

-Congestie cerebrala si insolatie: 3-4 frunze groase pe crestet si pe ceafa tinute cate patru ore, cu pauza de doua, pana la trei ore.

-Constipatie: prima supa de varza fiarta (2-4 pahare pe zi). Vezi si: Cinci recomandari alimentare care te ajuta sa scapi de constipatie

-Contuzii: aplicari locale de frunze de varza. D. Valnet explica in lucrarea sa cum unul dintre bolnavii sai, victima a unui accident de masina, prezenta o enorma echimoza (vanataie) pe toata gamba dreapta, insotita de imposibilitatea de a merge. Repausul si aplicarile repetate de frunze de varza i-au adus vindecarea intr-o saptamana.

Tuse convulsiva: se procedeaza ca la astm.

-Crapaturi: aplicari locale de frunze de varza imbibate cu ulei de masline.

-Demineralizare: suc de varza, 1-2 pahare pe zi.

-Depresiuni, stari depresive: suc de varza, 2 pahare pe zi.

-Diabet: suc de varza, 1-2 pahare pe zi; tratament care nu exclude regimul, eucaliptul, muscata, ceapa, diverse alte medicamente, nici supragherea medicala.

-Diarei, dezinterii: aplicare de frunze de varza pe tot abdomenul, cuprinzand si regiunea hepatica. In timpul zilei, 1-2 oblojeli, pentru a nu stanjeni activitatile. Seara, 3-4 straturi ce se pastreaza toata noaptea.
Intern: varza fiarta indelung in apa (sa se bea si apa in care a fiert).

-Digestii anevoioase: varza acra cruda, ca aperitiv (2 sau 3 linguri de supa pe zi);

-Dureri musculare, reumatismale, guta: aplicari de trei sau patru straturi de frunze. Se acopera cu o flanela si se reinnoiesc de 3 ori pe zi, sau cataplasme de frunze fierte in vin alb.
Pe cale interna: varza cruda sau suc de varza (1-2 pahare pe zi).

-Degeraturi: aplicari de frunze de varza.

-Dureri gastrice sau intestinale: ca pentru diaree (aplicarea de frunze dupa mese nu impiedica digestia).

-Eczeme: se incepe cu aplicari de scurta durata (1 ora) si se poate continua, daca sunt bine suportate. Pentru o eczema uscata, se unge cu ulei frunza de contact (ulei de masline). Nu toate formele de eczema sunt deopotriva influentate prin aplicari de frunze de varza. Pe cale interna: varza cruda sau inabusita, suc proaspat.

-Enterite: suc de varza (idem- colite, diaree).

-Entorse: aplicari de 3-4 straturi de frunze. Se acopera cu o tesatura de bumbac si se face un bandaj nu prea strans; se reinnoiesc dimineata si seara. Tratamentul acesta descongestioneaza si usureaza eliminarea revarsatului. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si tratamentul cu injectii intramusculare.

-Ficatul: frunzele de varza au o actiune revulsiva, descongestionanla. Ele contribuie la calmarea durerii si la eliminare. Se pot folosi, in cazurile de colica hepatica, de congestie a ficatului, in afectiunile vezicii biliare, in insuficienta hepatica: 2-3 frunze groase in timpul zilei, 3-4 noaptea. Se reinnoiesc de patru ori pe zi (se pastreaza toata noaptea).
Pe langa varza, mai exista un anumit numar de plante „hepatice”: ridiche neagra, splinuta, boldo, frunze de anghinare etc.

-Guturai (idem astm): 500 g suc de varza rosie, 3 g sofran si 250 g miere.
Se fierbe amestecul pana se obtine un sirop. Se ia cate o lingura de 3-4 ori pe zi. De asemenea, se poate folosi siropul de ridiche neagra.

-Gripa: suc de varza, 1-2 pahare pe zi. Important ca tratament prentiv. Nu uitati esentele aromatice. (Climarome). Vezi si: Care este diferenta dintre gripa si raceala

-Higroma: tot dr. Valnet povestea in lucrarea sa cum un barbat de 50 de ani suferea de higroma, adica de inflamatia pungilor seroase la nivelul celor doua coate. Interventia chirurgicala a trebuit amanata, din cauza unei bruste cresteri a tensiunii arteriale la 24. Unul dintre prietenii lui l-a sfatuit atunci sa faca oblojiri cu frunze de varza tinute cateva minute in apa clocotita (3 sau 4 straturi). Dupa 4 zile, inflamatia se resorbise. Cinci ani mai tarziu, nu se mai repetase. Totodata, tensiunea i-a coborat de la 24 la 14, in urma unei cure cu suc de grep.

-Hemoroizi: aplicari simple de frunze de varza. Vezi si: Remedii naturiste recomandate de fitoterapeuti contra durerilor provocate de hemoroizi

-Hipertensiune arteriala: in tratamentul de sprijin al ingrijirilor medicale se vor face aplicari de foi de varza pe moleti, pe regiunea lombara, pe ceafa – 2-3 ore si toata noaptea pentru aplicarile de seara.

-Infectii intestinale: suc de varza, varza acra sau cruda: 2 linguri de supa in fiecare dimineata (idem- enterite, colite, diarei).

-Insomnii: la culcare, 3-4 frunze groase pe ceafa, uneori pe gambe.

-Intepaturi de insecte: se freaca cat mai repede cu putinta, dupa intepatura, cu o foaie de varza strivita. Se aplica dupa aceea o foaie de varza ca pansament.

-Litiaza urinari: suc de varza, 1 sau 2 pahare pe zi.

-Lumbago: aplicari a 3-4 straturi de frunze de varza. Se va tine de la patru la cinci ore, sau toata noaptea. Sa se prelungeasca pana la alinarea completa a durerii. De asemenea, nu uitati sa cereti si ingrijiri speciale.

-Limfangite: aplicari cu frunze de varza.

-Masti de frumusete: frunzele revitalizeaza tesuturile si absorb impuritatile. Aplicarile, chiar scurte (de o jumatate de ora) contribuie la regenerarea dermei. Se recomanda sa se pastreze toata noaptea: curata, restabilesc circulatia, resorb chisturile de grasime sau celulitice, tonifica tesuturile. Ganditi-va, de asemenea, la aplicarile cu piersica, fraga, castraveti, argila etc.

-Metrite: aplicarile de frunze de varza pe partea de jos a abdomenului contribuie la alinarea durerilor si la descongestionarea pelviana (zona bazinului).
Numeroase alte plante sunt recomandate, prin injectari vaginale, in tratamentul acestor afectiuni. Se procedeaza la fel si cu anumite uleiuri esentiale. In orice caz, consultati un medic fara intarziere.

-Migrene: 2-3 straturi (de frunze) aplicate pe regiunea dureroasa. Aplicari pe ficat si pe partea inferioara a abdomenului, dupa originea migrenei.

-Muscaturi: aplicari de frunze de varza.

-Necroze, cangrene: aplicari de frunze de varza.

-Nervozitate: suc de varza, 2 pahare pe zi. Vezi si: Furie si iritabilitate. Remedii naturiste care amelioreaza starile de nervozitate

-Nevralgii (dentare, faciale, reumatismale), sciatice: aplicarile de frunze de varza pe traseul nervilor respectivi alina treptat durerea. In cazurile acestea, nu se incalzesc foile de varza. Se asaza trei straturi si se lasa minimum patru ore; de fapt, eficace este sa se mentina toata ziua sau toata noaptea. Perseverenta garanteaza ameliorarea.

-Edeme: cale interna: 1-2 pahare de suc pe zi. Nu uitati ca aplicarile de foi de varza sunt doar un tratament de sprijin, dar eficace. Se va reinnoi ori de cate ori este necesar.

-Oligurie (sau scaderi ale secretiei de urina): suc de varza: 2 pahare pe zi.

-Pielea (afectiuni): aplicarile de frunze de varza si lotiuni cu suc de varza vor prezenta totdeauna un interes sigur pentru revitalizarea tesuturilor si eliminarea partilor necrozate (cangrenate).

-Plagi, rani (banala, atone cangrenoase): aplicari de foi de varza atrag impuritatile si provoaca la inceput o supuratie favorabila. Se recomanda curatarea puroiului si a sangelui negru, atrase la suprafata plagii, cu apa fiarta in care s-a pus sare de mare (o lingurita la un pahar). Pansamentele trebuie sa depaseasca zona plagii si sa fie repetate pana la cicatrizarea completa. La inceput, se vor reinnoi aplicarile din doua in doua ore, apoi din patru in patru ore. Pansamentul de seara va fi lasat peste noapte, cu exceptia cazurilor grave, in care va fi reinnoit mai des.

-Pleurezie, pleurita: revulsia blajina a foii de varza este foarte utila in cazurile acestea. Se vor folosi 3-4 straturi care sa depaseasca zona afectata. Dupa trecerea perioadei critice, aplicarile continua in timpul noptii, pana la completa disparitie a oricarei dureri si pentru prevenirea recidivei acestora. Cale interna: 1-2 pahare pe zi cu suc de varza

-Prostatism: aplicari cu foi de varza, o seara sau doua, pe partea de jos a abdomenului, o seara sau doua pe perineu, zi si noapte, daca e nevoie. Acesta este un tratament de sprijin, foarte eficient in anumite cazuri.

-Rahitism: suc de varza, 1-2 pahare pe zi.

-Reguli (menstre) dureroase: aplicari de foi de varza pe partea de jos a abdomenului timp de 2-3 ore sau mai mult.

-Rinichiul (Afectiuni ale rinichiului: colici nefretice, retentie de urina, litiaza, inflamatii diverse): aplicari de foi de varza, 4 ore si toata noaptea pentru aplicarile de seara.

-Scorbut: suc de varza pe cale interna si externa.

-Seboree: suc de varza pe cale interna si externa.

-Senescenta (imbatranire): suc de varza, varza cruda sau inabusita, printre multe alte tratamente.

-Sinuzite: aplicari de 3 straturi de varza pe sinusurile frontale sau maxilare. Se lasa cateva ore, iar seara se aplica pentru toata noaptea. Dimineata si seara, se introduce 1/2 lingurita cu suc de varza proaspat stoarsa, in fiecare nara. De asemenea, inhalatii cu o solutie dintr-un amestec de esente aromatice naturale: ace de pin, cimbrisor, lavanda, eucalipt sau Climaroma cu esente aromatice naturale: 20 de picaturi la un castronas cu apa foarte calda. Intre timp, respiratie in sec, printr-o batista sau o compresa.

-Surditate: unele surditati sunt influentate de amestecul: suc de varza si suc de lamaie in parti egale, in instilatii repetate in urechi. Doar sub indrumarea unui specialist.

-Tumori: aplicari de foi de varza. Pe cale interna: suc de varza.

-Tumori albe: aplicari de foi de varza. Pe cale interna: suc de varza, 1-2 pahare pe zi.

-Tuse convulsiva: se procedeaza ca la astm. Vezi si: Cum scapi de tuse cu suc de morcovi

-Ulcere gastrice: suc de varza, 2-3 pahare pe zi, intre mese. Rezultate pozitive pentru 80% din cazuri in 3 saptamani. De asemenea, decoctul de radacina de lemn dulce sau suc de cartofi sunt foarte eficiente.

-Ulcere ale gambei: varza este un remediu excelent, ca pentru orice plaga atona (lipsita de tonicitate). In majoritatea cazurilor, oricare ar fi intinderea si profunzimea, aplicarile prelungite de foi de varza duc la cicatrizare. Aplicari repetate de foi de varza timp de 3-4 ore sau toata noaptea daca nu rezulta dureri excesive impiedicand somnul.

-Viermi intestinali: 1/2 pahar sau un pahar de suc de varza, trei dimineti la rand, incepand de la apusul lunii (constituie un tratament clasic al parazitilor intestinali); 20-30 g pentru copii. Se va completa, daca e nevoie, prin aplicari de foi de varza pe partea de jos a abdomenului in timpul noptii. Se recomanda sa se repete tratamentul in fiecare luna, timp de 3-4 luni sau mai mult. De asemenea, decoct de seminte de varza.

-Vezica: trei straturi pe partea de jos a abdomenului, noaptea, iar ziua -daca este nevoie.

-Zona zoster: aplicarea foilor de varza atenueaza durerea; se reinnoiesc foile de varza de 3-4 ori in 24 de ore. Tratamentul acesta a permis numeroase vindecari ale zonei.

Precautii si contraindicatii

Varza are nenumarate beneficii, dar are si cateva precautii. Aceasta trebuie sa fie consumata in cantitati foarte mici, cu prudenta, de catre cei care sufera de colica de fermentatie si numai varza fiarta, nu cruda sau murata. De asemenea, persoanele care suferă de hipo si hipertirodie li se recomanda sa consume cu prudenta aceasta leguma.

Sursa: „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale”, Jean Valnet

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole