10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Murele si calitatile lor vindecatoare

De-a lungul anilor, murele au fost o adevarata fascinatie pentru oameni. Specialistii spun despre mure ca au un continut de sapte vitamine, aproape tot complexul B, dar si vitaminele E si C cu o foarte mare concentratie. Apoi, aceste fructe contin nenumarate mine­rale si oligoelemente, printre care fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul si fosforul.

Micile bobite de mure contin si derivati ai acidului salicilic (considerate „aspirina de pa­dure„), la puternicii polifenoli, care au efecte antitu­morale si antivirale extrem de puternice.

Vedem in continuare cum putem beneficia la maximum de aceste mure si calitatile lor vindecatoare:

  • Raceli, febra – pigmentii care dau culoarea specifica murelor (anto­cianii) te salveaza de aceste probleme. Murele stimuleaza imunita­tea, iar principiile active ataca virusii, impiedicand multi­plicarea si infectarea celulelor sanatoa­se. Trebuie stiut ca aceste bobite contin si compusi ai acidului salicilic, adica substanta activa regasita in aspirina care le da un efect de scadere a febrei, de diminuare a dure­ri­lor de cap si musculare.
  • Cancer – aceiasi pig­menti cu efecte antivirale au un efect anticancerigen remarcabil, potentat de vita­minele si mineralele cu proprietati puternic antioxi­dante din mure, dar si fibrele pe care le contin din belsug ajuta la prote­jarea impotriva cancerului cu localizare digestiva, dar si al cancerului la san, col uterin, cavitatii bucale sau de colon.
  • Constipatie – alaturi de zmeura, murele sunt fruc­tele cele mai bogate în fibre alimentare, care actio­neaza ca un piston, impingand materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici si zaharurile
    complexe ajuta normalizarea florei intestinale.
  • Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal – se face o cura cu ceai de mure, minim doua cani pe zi, frunzele de mur avand efecte cicatrizante si an­tiacide foarte bune.
  • Candidoza digestiva – antocianii prezenti in ele inhiba dezvoltarea acestui fung si ajuta la eliminarea sa din organism. O cura de 12 zile cu aceste fructe reprezinta un tratament delicios ca gust si ajuta la restabilirea echilibrului microbiologic la nivelul intregului tub digestiv. Aceasta cura este un bun adjuvant si in candidoza genitala.
  • Diabet – murele stabilizeaza glicemia, sti­muleaza pancreasul, diureza si normalizeaza valorile colesterolului.
  • Alergie – murele sunt o sursa foarte buna de quer­citina, o substanta care diminueaza reactia aler­gica, avand efect antihistaminic si imunomodulator.
  • Ciclu men­stru­al neregulat, dureros sau hemoragic –  cu 3-4 cani de ceai de mur, consumat zilnic, te vor ajuta in acest tratament si in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
  • Degenerescenta maculara – continutul mare de antociani si de vitamine, in special vitamina C si vitaminele din complexul B, recomanda murele ca pe un excelent mijloc de prevenire a acestei afectiuni degenerative.
  • Imbatranire prematura – mai multe studii au aratat ca aceste fructe de padure sunt ex­trem de bogate in substante cu efect anti­oxi­dant care protejeaza organismul de asa-nu­mitii radicali liberi, care produc imbatranirea accelerata a tesuturilor, dege­nerarea ADN-ului si aparitia diferitelor afectiuni speci­fice varstei a treia.

Mure – Contraindicatii:

Femeile gravide nu au voie sa consume mai mult de 100 de gr/zi. Persoanele care sufera de colita de fermentatie sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudenta aceste fructe pen­tru a preveni eventualele deranjamente intes­tinale.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Tuica de prune si calitatile ei terapeutice pentru organism

Coada-soricelului, o planta minune pentru afectiunile feminine

Proprietatile terapeutice ale uleiului de samburi de struguri

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole