-1 C
București
luni, februarie 24, 2025

De ce sa consumam avocado zilnic? Beneficiile sale pentru sanatate

Avocado este un fruct exotic apreciat pentru textura sa cremoasa si gustul delicat. In ultimii ani, acesta a devenit un aliment de baza in diete, dar si unul dintre cele mai sanatoase superalimente din lume datorita continutului sau ridicat de nutrienti esentiali. Consumul zilnic de avocado aduce numeroase beneficii pentru sanatate, printre care imbunatatirea functiei inimii, sprijinirea sistemului digestiv si mentinerea greutatii corporale.

Avocado are o pulpa cremoasa in interior, de culoare verde deschis si se recolteaza devreme, dupa care se lasa sa se coaca treptat atunci cand este vandut in comert. Acesta este motivul pentru care avocado face parte din fructele climacterice, care se coc doar dupa recoltare, la fel ca bananele.

Acest fruct exotic si-a castigat atentia in cercurile sanatatii datorita nivelului sau ridicat de grasimi sanatoase si a eficacitatii ca reducator de colesterol. Contine mai putine calorii in comparatie cu untul si alte produse alimentare bogate in calorii. O mare parte din continutul sau de grasimi provine din surse unice, cum ar fi fitosterolii, care sunt benefice pentru sanatate.

100 de grame de avocado (crud) contine aproximativ 160 de calorii. Totodata, potrivit USDA, avocado contine minerale, inclusiv calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fosfor si zinc. De asemenea, are niveluri ridicate de vitamina A, K, C, E, B6, tiamina, riboflavina si niacina (vitamina B1, B2, B3, respectiv). In plus, este o sursa excelenta de fibre alimentare, iar o singura portie poate asigura mai mult de 40% din necesarul zilnic!

1. Imbunatateste sanatatea cardiovasculara datorita continutului bogat in grasimi sanatoase

Avocado contine grasimi mononesaturate, care sunt esentiale pentru sanatatea inimii. Aceste grasimi ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rau”) si la cresterea colesterolului HDL (colesterolul „bun”). Mai exact, o meta-analiza a rapoartelor din 2018, publicata in The American Journal of Clinical Nutrition, a concluzionat ca cei care consuma avocado pot creste semnificativ nivelul de colesterolul HDL. Astfel, consumul zilnic de avocado poate reduce riscul bolilor cardiovasculare.

2. Sursa excelenta de vitamine si minerale

Acest fruct este o sursa importanta de vitamine si minerale esentiale, inclusiv vitamina K, vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, potasiu si magneziu. Vitamina K contribuie la sanatatea oaselor, iar potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Potrivit cercetarilor publicate in Journal of Clinical Investigation, alimentele bogate in potasiu pot reduce calcificarea vasculara patogena, care este intarirea arterelor. Consumul de alimente bogate in potasiu, cum ar fi avocado si banane, reduce tensiunea vaselor de sange si a arterelor, regland tensiunea arteriala.

3. Poate imbunatati absorbtia nutrientilor

Potrivit unui studiu publicat in Journal of Nutrition, grasimea din avocado ajuta organismul sa absoarba carotenoizii, cum ar fi beta-carotenul, si sa le transforme in vitamina A. Constatarile indica faptul ca absorbtia moleculelor antioxidante de carotenoide, care ajuta la protejarea organismului impotriva daunelor radicalilor liberi, creste de trei pana la cinci ori atunci cand o salata este eavocadoten.

4. Poate reduce riscul de sindrom metabolic

Consumul de avocado este asociat cu un risc mai scazut (50%) de sindrom metabolic (grup de afectiuni care creste riscul de a dezvolta boli de inima, accident vascular cerebral si diabet) la adultii din SUA, potrivit unor studii.

5. Combate cresterea celulelor canceroase

Mai multe studii sustin faptul ca acest fruct lupta impotriva cancerului. De axemplu, Journal of Nutrition and Cancer a publicat rezultatele unui studiu in vitro care a dezvaluit ca fitochimicele din avocado sunt atat de puternice incat ar putea ajuta la uciderea celulelor canceroase orale. Totodata, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit cum se intampla acest fenomen. Un studiu preliminar publicat în 2011 a sugerat ca o combinatie specifica de fitonutrienti gasita in fiecare avocado poate detine cheia efectelor sale anticancerigene.

Un alt motiv pentru care avocado este legat de riscul redus de cancer este nivelul lor de acizi grasi mononesaturati. S-a demonstrat ca acestea ofera o protectie mai buna impotriva bolilor cronice in comparatie cu alte tipuri de acizi grasi, datorita capacitatii lor de a reduce inflamatia.

6. Sustine sanatatea digestiva

Avocado este bogat in fibre dietetice, ceea ce sprijina digestia si contribuie la mentinerea unui tranzit intestinal regulat. Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea microbiomului intestinal si ajuta la prevenirea constipatiei.

7. Contribuie la mentinerea greutatii corporale

Desi este bogat in calorii, avocado ajuta la mentinerea greutatii prin continutul sau ridicat de fibre si grasimi sanatoase, care ofera satietate de lunga durata. Acest lucru poate reduce pofta de mancare si ajuta la prevenirea consumului excesiv de calorii.

8. Beneficii pentru piele si par

Se spune ca avocado este unul dintre cele mai bune creme hidratante ale naturii si asta datorita continutului ridicat de antioxidanti si vitamina E, care contribuie la mentinerea sanatatii pielii si a parului. Acizii grasi esentiali hidrateaza pielea din interior, prevenind uscaciunea si imbatranirea prematura.

Pentru un ten sanatos si stralucitor, pur si simplu maseaza interiorul cojii de avocado pe piele si foloseste uleiul de avocado ca hidratant principal. Amesteca cateva uleiuri esentiale terapeutice si poti face cu usurinta o lotiune eficienta. De asemenea, poti folosi avocado pentru mastile de par pentru a completa, hidrata si adauga stralucire.

9. Sustine sanatatea creierului

Avocado contine luteina si alti antioxidanti care ajuta la imbunatatirea functiei cognitive si protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer. Mai exact, potrivit unui studiu din 2017 din revista Nutrients, consumul zilnic de avocado proaspat a crescut nivelul de luteina in creierul si ochii adultilor in varsta sanatosi, ceea ce, la randul sau, a ajutat la imbunatatirea memoriei si a abilitatilor de rezolvare a problemelor.

10. Poate reduce simptomele artritei

Unele studii au stabilit ca avocado amelioreaza anumite simptome ale artritei. De fapt, mai multe studii au aratat ca compusii specifici extrasi din uleiul de avocado pot ajuta la scaderea simptomelor de osteoartrita, care este considerata cea mai comuna forma de artrita.

Avocado este un aliment versatil, care poate fi consumat in salate, smoothie-uri, tartine sau preparate culinare diverse.

Vezi si: 7 alimente care iti incetinesc metabolismul si ce sa alegi in locul lor pentru o viata mai sanatoasa

Vezi si: Samburele de avocado, excelent impotriva dereglarilor tiroidei si cancerului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole