-0.8 C
București
miercuri, februarie 5, 2025

De ce stresul ne afecteaza sanatatea inimii?

Stresul este o reactie naturala a organismului la factorii externi si interni, insa atunci cand devine cronic, poate avea efecte negative asupra sanatatii inimii. Din nefericire, tot mai multe studii arata ca stresul are un impact negativ asupra organismului nistru, ducand la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, hipertensiune arteriala, atac de cord si alte afectiuni cardiace.

Stresul ne afecteaza sanatatea in mod negativ in multe moduri. De regula, in cea mai mare parte, se rezuma la modificari ale hormonilor, care apoi se reduc la o crestere a inflamatiei si diverse alte probleme.

De asemenea, trebuie sa stii ca stresul necontrolat experimentat pe o perioada lunga de timp este considerat „stres cronic”, periculos si capabil sa creasca riscul cuiva de boli de inima, diabet, crestere in greutate sau obezitate, tulburari mentale, boli autoimune, tulburari digestive si chiar cancer.

Oameni de toate varstele pot experimenta stres cronic, dar se crede ca adultii mai tineri si de varsta mijlocie, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani, sunt cel mai probabil sa se confrunte cu aceasta problema. De exemplu, „Generatia Z” este considerata cel mai stresat grup de varsta din multe tari industrializate, din cauza unor factori precum violenta, tulburarile politice, finantele proaste si sanatatea precara, in timp ce „millennials” raporteaza cele mai mari rate de anxietate, singuratate si depresie.

1. Cum influenteaza stresul sistemul cardiovascular?

Cand suntem stresati, corpul elibereaza hormoni precum cortizolul si adrenalina, care determina cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Aceste reactii sunt utile in situatii de urgenta, dar pe termen lung, pot afecta negativ sanatatea inimii.

  • Cresterea tensiunii arteriale – Nivelurile ridicate de stres pot duce la hipertensiune arteriala, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.
  • Inflamatie crescuta – Stresul cronic determina inflamatie sistemica, care poate favoriza acumularea placilor de aterom in artere.
  • Risc crescut de aritmii – Eliberarea constanta de hormoni de stres poate perturba ritmul normal al inimii, provocand batai neregulate.

2. Stresul si obiceiurile nesanatoase

Pe langa efectele directe asupra sistemului cardiovascular, stresul determina adoptarea unor comportamente daunatoare, cum ar fi:

  • Consumul excesiv de alimente bogate in zahar si grasimi nesanatoase
  • Lipsa exercitiilor fizice
  • Fumatul si consumul de alcool in exces
  • Tulburari de somn

*Aceste obiceiuri contribuie la dezvoltarea obezitatii, diabetului si altor factori de risc cardiovascular.

3. Cum putem reduce efectele stresului asupra inimii?

Pentru a proteja sanatatea inimii, este important sa gestionam eficient stresul prin metode sanatoase:

  • Exercitiile fizice regulate – Ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la mentinerea unei inimi sanatoase. De asemenea, s-a demonstrat ca yoga are beneficii similare, intarind „conexiunea minte-corp”, imbunatatind modul in care oamenii (in special femeile) simt despre corpul lor, ajutand cu somnul si controland anxietatea.
  • Tehnici de relaxare – Meditatia, respiratia profunda si yoga pot ajuta la scaderea nivelului de stres, dupa cum arata cercetarile. Totodata, cercetatorii au descoperit ca tratamentele cu acupunctura au ca rezultat modificari ale sistemului cardiovascular si imunitar, crescand proliferarea protectoare a celulelor T si ajutand la imuno-raspunsurile celulare.
  • Folosirea plantelor adaptogene si a uleiurilor esentiale – S-a demonstrat ca mai multe plante adaptogene (inclusiv ginseng, ashwagandha, maca, rhodiola, busuioc sfant si cacao) si uleiuri esentiale (levantica, smirna, tamaia si bergamota) imbunatatesc simptomele de anxietate prin reducerea efectelor pe care stresul si cortizolul le au asupra organismului.
  • O alimentatie echilibrata – Consumul de alimente bogate in antioxidanti, fibre si grasimi sanatoase sprijina sanatatea cardiovasculara.
  • Somn de calitate – Odihna adecvata este esentiala pentru regenerarea organismului si mentinerea unui nivel optim de stres.
  • Sprijin social – Relatiile interpersonale pozitive contribuie la reducerea stresului si la imbunatatirea starii generale de sanatate.
  • Razi mai mult – Rasul este cu adevarat cel mai bun medicament si este, de asemenea, unul dintre cele mai bune ameliorari naturale de stres. Declanseaza eliberarea de endorfine, substantele chimice naturale ale corpului tau, si scade hormonii de stres, cum ar fi cortizolul. Prin urmare, incorporarea rasului in viata de zi cu zi poate imbunatati semnificativ starea de spirit si rezistenta la stres.

Vezi si: Dieta antistres – Alimente care combat stresul si anxietatea

Vezi si: Remedii naturale pentru boala coronariana: Cum sa iti protejezi inima prin schimbari simple ale stilului de viata

Vezi si: De ce meditatia si mindfulness pot fi remediile ideale pentru stresul cotidian

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole