20.4 C
București
marți, septembrie 10, 2024

Remedii naturale pentru boala coronariana: Cum sa iti protejezi inima prin schimbari simple ale stilului de viata

Boala coronariana, una dintre cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare, reprezinta o provocare majora pentru sanatate la nivel global. Aceasta apare atunci cand arterele coronare, responsabile pentru alimentarea inimii cu sange, se ingusteaza sau se blocheaza din cauza acumularii de placi de aterom. In timp ce tratamentele medicale conventionale joaca un rol esential in gestionarea bolii coronariene, exista si o serie de remedii naturale care pot ajuta la prevenirea si ameliorarea acestei afectiuni.

Simptomele bolii coronariene variaza foarte mult de la persoana la persoana. Cel mai frecvent semn vizibil este durerea sau disconfortul in piept, care sunt cauzate atunci cand inima nu primeste suficient sange sau oxigen.

Alte simptome ale bolii coronariene pot include:

  • simti o „greutate” sau ca si cum cineva iti strange inima (aceasta se numeste angina si este probabil cel mai frecvent simptom al arterei blocate)
  • dureri sau amorteli la nivelul sanului (stern), gat, brate, stomac sau partea superioara a spatelui
  • dificultati de respiratie si oboseala in timpul activitatii
  • slabiciune generala
  • indigestie sau arsuri la stomac

*Daca afectiunea progreseaza, este posibil sa aveti un atac de cord, numit si infarct miocardic, iar simptomele atacului de cord pot include:

  • durere sau disconfort in partea superioara a corpului, inclusiv in piept, brate, umar stang, spate, gat, maxilar sau stomac
  • dificultati de respiratie si dificultati de respiratie
  • transpiratie
  • greata sau varsaturi
  • ameteli, ameteli si slabiciune
  • anxietate si panica
  • batai rapide sau neregulate ale inimii

Vezi si: Simptomele unui Atac de Cord si strategii naturale pentru o recuperare rapida

Majoritatea tulburarilor cardiovasculare sunt legate de niveluri crescute de inflamatie – asa ca, prin reducerea inflamatiei, radacina majoritatii bolilor, va puteti plasa corpul intr-o stare care este favorabila vindecarii.

Exista vesti bune pentru cei care se lupta cu boli de inima: ajustarea dietei, reducerea nivelului de stres si exercitiile fizice regulate sunt toate modalitatile prin care puteti controla in mod natural inflamatia si, prin urmare, sunt benefice pentru tratarea si prevenirea bolilor coronariene.

Vezi si: Aritmia: Ce trebuie sa stiti despre bataile neregulate ale inimii si cum sa tratati in mod natural

Iata cateva dintre cele mai eficiente strategii naturale pentru protejarea sanatatii inimii.

1. Schimbari ale stilului de viata: Renuntarea la fumat si alimentatia sanatoasa

Un studiu din 2016 a constatat ca un stil de viata sanatos va poate reduce riscul de boli de inima, chiar daca sunteti predispus genetic la dezvoltarea bolii. 

Asadar, renuntarea la fumat este unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii poti face pentru sanatatea inimii tale. Fumatul contribuie la deteriorarea arterelor si creste riscul de formare a cheagurilor de sange. Prin oprirea acestui obicei daunator, iti poti reduce semnificativ riscul de boala coronariana.

Totodata, alimentatia joaca si ea un rol crucial. O dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe poate imbunatati sanatatea inimii. Limitarea consumului de grasimi saturate, zaharuri si alimente procesate este esentiala pentru reducerea nivelului de colesterol si prevenirea acumularii de placi in artere.

2. Evitarea alimentelor inflamatorii

Inflamatia cronica este un factor major in dezvoltarea bolilor cardiovasculare, inclusiv a bolii coronariene. Alimentele inflamatorii, precum zaharurile rafinate, grasimile trans, alimentele procesate si carnea rosie, pot agrava inflamatia in corp. In schimb, adoptarea unei diete antiinflamatorii, bogate in alimente precum pestele gras (bogat in omega-3), nucile, semintele, fructele si legumele colorate, poate ajuta la reducerea inflamatiei si la protejarea arterelor.

3. Consumul unei diete sanatoase pentru inima

O dieta sanatoasa pentru inima include alimente care sustin sanatatea cardiovasculara. Pestele gras, precum somonul si macroul, este bogat in acizi grasi omega-3, care reduc inflamatia si scad riscul de aritmii. De asemenea, consumul de ulei de masline extravirgin, nuci si avocado poate contribui la imbunatatirea profilului lipidic si la protejarea inimii.

Alimentele care ajuta la reducerea inflamatiei si, prin urmare, a riscului de aparitie a bolii coronariene includ:

  • Alimente bogate in fibre si antioxidanti de toate tipurile
  • Legume (toate tipurile, inclusiv sfecla, morcovi, legume crucifere precum varza de Bruxelles, broccoli, varza, conopida si varza kale, verdeata inchisa cu frunze, anghinare, ceapa, mazare, salata verde, ciuperci, legume de mare si dovlecei)
  • Fructe (toate tipurile, in special fructe de padure si citrice)
  • Plante medicinale si condimente, in special turmeric si usturoi crud, dar si busuioc, ardei iute, scortisoara, pudra de curry, ghimbir, rozmarin si cimbru
  • Ceaiuri precum cel verde, alb si oolong
  • Leguminoase si fasole
  • Grasimile sanatoase care se gasesc in nuci, seminte, avocado, peste salbatic si ulei de masline extravirgin
  • Vin rosu cu moderatie

4. Utilizarea suplimentelor sanatoase pentru inima

Suplimentele alimentare pot oferi un sprijin suplimentar pentru sanatatea inimii. Iata cateva dintre cele mai eficiente suplimente pentru bolile coronariene:

  • Uleiul de peste: Bogat in omega-3, acesta poate ajuta la reducerea inflamatiei si a nivelului de trigliceride.
  • Curcumina (turmeric) 
  • Extractul de usturoi: Cunoscut pentru proprietatile sale de scadere a colesterolului si de reducere a tensiunii arteriale.
  • Coenzima Q10: Un antioxidant puternic care sustine functia mitocondriilor, imbunatatind sanatatea inimii.
  • Magneziul: Un mineral esential care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la prevenirea aritmiilor.
  • Glucozamina: Un studiu publicat in mai 2019 in BMJ a gasit dovezi ca utilizarea obisnuita a suplimentelor de glucozamina, care sunt luate in mod obisnuit pentru a ajuta la ameliorarea durerii cauzate de osteoartrita, poate fi, de asemenea, legata de riscuri mai mici de aparitie a bolilor cardiovasculare.
  • Carotenoide
  • Seleniu
  • Vitamina C
  • Vitamina D
  • Vitamina E

5. Exercitiu fizic regulat

Activitatea fizica regulata este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru prevenirea si gestionarea bolilor coronariene. Exercitiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, ciclismul sau inotul, pot imbunatati circulatia sanguina, pot reduce tensiunea arteriala si pot ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Exercitiile de rezistenta, precum ridicarea greutatilor, pot imbunatati masa musculara si metabolismul. Se recomanda cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana.

6. Reducerea stresului

Stresul cronic poate avea efecte negative asupra sanatatii inimii, crescand riscul de hipertensiune arteriala si boli coronariene. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, yoga, respiratia profunda si tehnicile de relaxare, pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol si la imbunatatirea sanatatii inimii. Crearea unor obiceiuri sanatoase pentru reducerea stresului, cum ar fi plimbarile in natura si petrecerea timpului cu cei dragi, poate avea efecte benefice pe termen lung.

7. Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale, utilizate in aromaterapie, pot contribui la relaxarea mentala si fizica, reducand stresul si sustinand sanatatea inimii. Printre uleiurile esentiale recomandate se numara uleiul de lavanda, care are efecte calmante, si uleiul de rozmarin, care poate imbunatati circulatia sanguina. Uleiul de menta poate fi utilizat pentru a reduce tensiunea arteriala si pentru a ameliora simptomele de anxietate. Aceste uleiuri pot fi utilizate prin inhalare, masaj sau bai aromatice. Totodata, si uleiul de lemongrass, uleiul de helichrysum si ulei de ghimbir sunt eficiente. De exemplu, iuleiul esential de ghimbir contine cele mai ridicate niveluri de gingerol antiinflamator, iar uleiul de helichrysum declanseaza inhibarea enzimelor inflamatorii, activitatea de captare a radicalilor liberi si efecte asemanatoare corticoidelor.

*Va recomandam sa difuzati aceste uleiuri in casa, sa le inhalati direct si sa le aplicati local pe piele dupa ce le-ati amestecat cu un ulei purtator precum uleiul de cocos.

!!! Consultarea unui medic inainte de a incepe orice program de tratament este esentiala pentru a te asigura ca metodele naturale sunt sigure si adecvate pentru tine.

Vezi si: STUDIU: Indulcitorii artificiali pot creste riscul de boli de inima

Vezi si: Legatura dintre somn si bolile de inima – Descoperirile unui studiu revolutionar

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole