Dafinul este utilizat intern, sub forma de infuzie sau decoct pentru boli gastrointestinale, colita de fermentatie, antiseptic intestinal, bronsita cronica, anorexie, atonii stomacale, infectii intestinale, laringita, spasme; dar si extern, sub forma de unguente, utilizate pentru afectiuni ca: reumatism, crampe, dureri de urechi, eczeme, vanatai si arsuri solare.
Dafinul – Remedii pentru a scapa de anumite afectiuni:
Remediu cu dafin pentru raceli, gripa
– se prepara un ceai din frunze de dafin in care se pune suc de lamaie si eventual o lingurita cu miere. De asemenea, se poate pune si coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin intr-un litru de apa. Se lasa la macerat cateva ore, dupa care se filtreazal si se bea pe stomacul gol in mai multe reprize. Aceste remedii scad febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid.
Laringita
– pentru aceasta afectiune trebuie sa inghiti cate 1 lingurita de ulei de dafin dupa fiecare masa sau sa bei un ceai din frunze de dafin cu inghitituri mici de mai multe ori pe zi, in cantitate mica. Extern se poate aplica ulei cald.
Bronsita
– dupa cum spuneam, dafinul are si proprietati expectorante. Pentru aceasta afectiune trebuie sa iei cate o lingurita de frunze de dafin zdrobite, amestecate cu frunze de salvie si eucalipt. Acestea se fierb timp de 10 minute in 500 ml de apa acoperita cu capac. Se bea caldut, cateva guri la fiecare 2 ore, de mai multe ori e zi.
Imunitate scazuta
– atunci cand esti cu imunitatea la pamant, trebuie sa prepari urmatorul remediu: se iau 10 g de frunze macinate si se pun in 250 ml apa fierbinte. Se toarna apoi intr-un termos si se lasa la infuzat timp de 1 ore si apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici pe tot parcursul zilei. Se administreaza timp de 3 zile, cu o pauza de 2 saptamani intre cure. Infuzia se prepara zilnic si se bea proaspata, nu se pastreaza pentru a doua zi.
Raguseala si infectii ale gingiei
– se face un ceai din 10 frunze de dafin in 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat un sfert de ora, dupa care se face gargara cu acest preparat. Trebuie repetat de trei ori pe zi. De asemenea, se mai poate inghiti si cate o lingurita cu ulei de dafin dupa fiecare masa, sau se bea ceai caldut cu inghitituri mici de mai multe ori pe zi, in cantitate mica.
Infectii intestinale, spasme
– pentru aceste afectiuni trebuie sa iei cate o lingurita cu ulei de dafin. Acesta are rolul de a distruge germenii patogeni si sa calmeze durerea.
Artrita, crampe musculare, reumatism, lovituri
– pentru aceste afectiuni trebuie sa incalzesti locul afectat timp de 5 minute si apoi sa ungi cu iod si sa aplici compresa cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau pur si simplu sa freci cateva minute locul afectat cu uleiul incalzit putin. Acest remediu ajuta la reducerea durerilor.
Ficat marit
– ai nevoie de 30 frunze de dafin macinate, un sfert de lingurita de seminte de marar, telina, urzica si patrunjel. Toate acestea se amesteca si se adauga intr-un litru cu apa. Se fierb pe foc mic, pana ce nivelul apei scade la jumatate. Dupa racire, lichidul se strecoara si se indulceste cu miere. Se pastreaza la frigider si se administreaza cate 100-150 ml o data pe zi, inainte de culcare. O cura poate dura pana la 3 luni, cu mici pauze dupa fiecare luna.
Boli de piele, eczeme, psoriazis
– ai nevoie de 30 frunze de dafin si un pumn de volbura uscata, bine macinate. Pulberea acestora se umezeste cu apa sau ceai de rostopasca pentru a forma o pasta groasa ca o crema. Se intinde pe o bucata de celofan si se aplica pe zona afectata, pentru 30 de minute.
Insomnii si stari nervoase
– atunci cand ai probleme cu somnul si esti extrem de agitat, este bine sa pui o crenguta de dafin la capatul patului. Aroma placuta a dafinului inlatura starile de stres.
Hemoroizi
– se face un ceai din 10 frunze de dafin la 1 litru de apa. Se fac bai de sezut, pana la racirea decoctului. Procedura se repeta de 3 ori pe saptamana.
Intoxicatii
– se face un ceai din 20-30 frunze de dafin care se adauga in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Acest ceai are un efect antivomitiv imediat. Este recomandat ca acest preparat sa se bea tot de odata.
Artroza, spondiloza
– crema de dafin face minuni in aceasta afectiune. Tot ce trebuie sa faci este sa masezi locurile dureroase.
Contraindicatii dafin:
Dafinul nu este recomandat femeilor insarcinate deoarece planta poate provoca avort spontan, dar nici persoanelor care iau medicamente antidiabetice.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] 1. Ofera proprietati antimicrobiene si antioxidante. Intr-un studiu efectuat la Universitatea de Stat de Agricultura si Tehnica din statul Carolina de Nord, SUA, cercetatorii au descoperit ca frunzele de dafin si uleiul esential de frunze de dafin, dar si frunzele de pelin si trandafirul parfumat arata toate proprietatile antioxidante puternice impotriva salmonelei si E. coli. Frunza de dafin a indeplinit, insa, cea mai mare din activitate antioxidanta dintre acestea. Vezi si: Dafinul si puterile sale vindecatoare […]
[…] Dafinul are o crestere destul de lenta, ajungand pana la maxim 10 m inaltime. Frunzele sale sunt ondulate pe margini, ovale, cu o culoare de verde intens, iar cand ajung la maturitate capata un luciu specific si sunt foarte aromate daca sunt sfaramate. […]