20.3 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Dafin. Remedii si metode de preparare cu planta aromata

Dafin (Laurus nobilis) este un arbust cu frunze vesnic verzi, folosit ca arbust ornamental sau condiment. Totusi, trebuie stiut ca, pe langa rolul sau din bucatarie, dafinul are si numeroase beneficii pentru sanatate, pe care le vom afla in acest articol.

Dafinul are o crestere destul de lenta, ajungand pana la maxim 10 m inaltime. Frunzele sale sunt ondulate pe margini, ovale, cu o culoare de verde intens, iar cand ajung la maturitate capata un luciu specific si sunt foarte aromate daca sunt sfaramate.

Primavara, apar niste floricele micute, de culoare galbena, care cresc sub forma de umbrela si produc un fruct de forma unei bobite, de culoare mov inchis.

In scop terapeutic, de la dafin se folosesc frunzele si fructele, care contin uleiuri volatile, mucilagii, pectine, rezine, dar si lactona (substanta amara).

Frunzele se culeg vara de pe ramuri tinere, care sunt apoi uscate si folosite la prepararea infuziilor, iar fructele se culeg in lunile octombrie-noiembrie, aceasta fiind perioada cand se coc.

Dafinul – Efecte si aplicatii terapeutice

In scop terapeutic, frunzele de dafin sunt folosite pentru a intari digestia si a usura afectiunile femeilor.

Uleiul obtinut din fructele mici ale dafinului poate fi folosit impotriva problemelor musculoscheletice.

Efecte terapeutice: astringent, de stimulare, antibacterian, diuretic, de intarire, expectorant, transpirant, antiparazitar, citotoxic, stimuleaza distributia sucului gastric, insectifug, inhibarea celulelor canceroase (antiproliferative) la leucemie si melanom, digestiv (frunze).

Aplicatii terapeutice: recapatarea poftei de mancare, balonare, afectiuni ale femeilor, stimularea menstruatiei, bronsita, raceala, gripa, tulburari gastro-intestinale usoare, dispepsie, dureri ale nervilor

In uz extern, uleiul de dafin este folosit in caz de ulceratii, eruptii cutanate, furuncule, dureri musculare, entorse, dureri reumatice si piscaturi de insecte.

Beneficiile uleiului esential de dafin

Efectul uleiului esential este comparabil cu cel al morfinei!

Uleiul esential din frunze de dafin ajuta la: acnee, angina, anxietate, raceala, sinuzita, durere de dinti, antibacterian, antifungic (Candida albicans, C. tropicalis, C. pseudotropicalis), antiviral, spasmolitic, antiinflamator, regenereaza celulele pielii, inhibarea celulelor canceroase (antiproliferative) la leucemie si analgezic.

Uleiul esential din fructe de dafin ajuta la: abcese, furuncule, tulburari reumatice, inhibarea celulelor canceroase (antiproliferative) la leucemie.

Atentie! Dozarea marita si predspozitia la alergii pot provoca inflamarea buzelor si a mucoasei bucale.

Remedii si Metode de preparare:

  • Ceaiul se prepara din 1 lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa fiarta, se lasa 10 minute la infuzat, apoi se bea cate o ceasca dimineata si una seara. Este foarte util la boli nervoase, gastralgii sau atonii stomacale, spasme, infectii diverse, inclusiv intestinale.
  • In caz de nevralgie, dureri reumatice si rani, se utilizeaza uleiul  vegetal din frunze de dafin. 50 g de frunze de dafin fin tocate, proaspete sau uscate, se acopera cu 50 ml de alcool (80%) si se lasa in borcan inchis 24 de ore. Apoi, se adauga 1 litru ulei de masline si se incalzeste pe baie de apa la 70 ° C, se lasa 2-4 ore pe baia de apa, temperatura trebuie sa ramana de 70°C permanent. La final, se filtreaza si se pune in sticla inchisa la culoare si se fac frectii.
  • In caz de noduri limfatice marite, intarirea sistemului imunitar si ca adjuvant in timpul terapiei de cancer, se prepara un lapte de dafin. 2 frunze de dafin cu 500 ml de lapte de capra, se fierbe intr-o oala cu capac, cel putin 5 minute, apoi se lasa sa traga 20 de minute. La final, se filtreaza si se bea zilnic, de 3 ori zilnic, cate 150 ml. 
  • In caz de artrite, crampe musculare, reuma­tism, entorse sau lovituri, se prepara urmatorul remediu: se incalzeste locul afectat timp de 5-10 minute, apoi se unge cu iod si se aplica compresa cu ulei de dafin pentru 2 ore. Acest remediu ajuta la diminuarea durerilor.
  • In caz de bronsita, s-a dovedit ca frunzele de dafin actioneaza ca un expectorant. Cate o lingurita de frunze de dafin zdro­bite amestecate cu frunze de salvie si eucalipt se fierb 10 minute in 500 ml de apa, acoperita cu capac. Ceaiul rezultat se administreaza cate este cald, cate 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.
  • In caz de ficat marit, se pune pe foc 1 litru de apa, cu 30 de frun­ze de dafin to­cate marunt, cate un sfert de lingu­rita de seminte de marar, telina, urzi­ca si patrunjel. Se fierb la foc mic pana ce apa scade la ju­ma­tate. Du­pa racire, se stre­coara si se amesteca cu 10 linguri de miere. Remediul se pas­treaza la fri­gider. Se administreaza cate 100-150 ml o data pe zi, inainte de culcare, putin incalzit, timp de 3 luni, cu mici pauze dupa fiecare luna.
  • Pentru imunitate scazuta. 10 g de frunze tocate marunt se pun in 300 ml apa fierbinte, se aduc pana la punctul de fierbere si se lasa pe foc 5 minute. Se lasa la infuzat 3 ore, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici, cate o lingura, pe tot parcursul zilei. Se fac cure de 3 zile, cu o pauza de 2 saptamani intre cure.
  •  In caz de eczeme, dermatite, scabie sau pso­riazis, se ameste­ca 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupar tocate marunt si 12 lin­guri de unt. Ali­fia rezultata se apli­ca pe locurile afec­tate.
  • Pentru transpiratia picioarelor, se prepara o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin si 10 frunze de stejar intr-un litru de apa fierbinte, apoi se face o baie calda timp de 25 minute.

Atentie! dafinul nu trebuie utilizat in cantitati mari in timpul sarcinii.

Vezi si:

Aprinde cateva frunze de dafin in casa si vezi ce sa intampla dupa 10 minute!

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole