5.5 C
București
luni, decembrie 2, 2024

Uleiul de cuisoare: Beneficii pentru sanatate si utilizari – de la dureri de dinti la intarirea imunitatii

Uleiul de cuisoare, extras din mugurii florali ai arborelui de cuisoare, este cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice remarcabile. Bogat in eugenol, un compus bioactiv cu efecte antibacteriene, antifungice si analgezice, uleiul de cuisoare este o solutie naturala eficienta pentru diverse afectiuni.

Acest ulei are numeroase proprietati medicinale si poate fi utilizat local pentru ameliorarea durerii. Uleiul de cuisoare este bogat in fenilpropanoide derivate din plante, compusul principal fiind posibil eugenolul. Ceilalti compusi bioactivi pot include timol, carvacrol si cinamaldehida. Are un parfum picant, asemanator cu cel al cuisoarelor, putand fi folosit si ca parfum si agent de aromatizare.

In plus, are un continut ridicat de antioxidanti. Potrivit cercetarilor, cuisoarele macinate au o valoare uluitoare ORAC de 290.283 de unitati. Acest lucru inseamna ca, pe gram, cuisoarele contine de 30 de ori mai multi antioxidanti decat afinele, care au o valoare de 9.621. Mai exact, antioxidantii sunt molecule care inverseaza daunele cauzate de radicalii liberi, inclusiv moartea celulelor si cancerul.

Iata cateva dintre principalele beneficii si utilizari ale acestuia:

1. Puternic antibacterian

Uleiul de cuisoare este un antibacterian natural extrem de eficient. Proprietatile sale de combatere a bacteriilor il fac util in prevenirea si tratarea infectiilor bacteriene. De exemplu, s-a demonstrat ca poate combate in mod natural bacteriile daunatoare care pot provoca boli respiratorii si alte afectiuni.

In plus, potrivit unui studiu, cuisoarele au cea mai mare capacitate antimicrobiana asupra E. coli  si exercita un control considerabil asupra Staph aureus, care provoaca acnee, si  Pseudomonas aeruginosa, care provoaca pneumonie.

*Poate fi folosit sub forma diluata pentru igiena cavitatii bucale, prevenind proliferarea bacteriilor care cauzeaza carii si infectii dentare. In plus, este util si pentru curatarea suprafetelor si dezinfectarea obiectelor, fiind o alternativa naturala la dezinfectantii chimici.

2. Ajuta la tratarea durerilor de dinti

Poate ca una dintre cele mai populare si traditionale utilizari ale acestui ulei ar putea fi ameliorarea durerilor de dinti sau a gingiilor. Totul se datoreaza eugenolului, o substanta care are proprietati analgezice si care poata reduce temporar durerea atunci cand este aplicat local. Totodata, Journal of Dentistry, a publicat un studiu care a demonstrat ca uleiul esential de cuisoare are acelasi efect de amortire ca si benzocaina, un agent topic folosit in mod obisnuit inainte de introducerea acului. In plus, s-a observa ca acesta ajuta la remineralizarea si intarirea dintilor, dar si la inhibarea organismelor care cauzeaza carii, actionand un ajutor dentar preventiv.

*Este recomandat ca o picatura de ulei de cuisoare, diluat intr-un ulei de baza, sa fie aplicata pe zona dureroasa cu ajutorul unei dischete de bumbac. De asemenea, uleiul poate reduce inflamatiile si contribui la prevenirea infectiilor gingivale.

Vezi si: Uleiuri esentiale care ajuta la ameliorarea durerii

3. Poate combate candida

Uleiul de cuisoare are un efect antifungic remarcabil, fiind eficient impotriva infectiilor provocate de Candida, un tip de ciuperca care poate afecta diferite parti ale corpului, inclusiv cavitatea bucala si tractul digestiv, arata un studiu publicat in revista Oral Microbiology & Immunology. In plus, acesta pare sa fie util si pentru uciderea parazitilor intestinali.

*Aplicarea externa a uleiului diluat pe zonele afectate poate ajuta la combaterea simptomelor candidozei cutanate, iar folosirea acestuia in difuzor poate oferi beneficii antifungice si in mediul inconjurator.

4. Intarirea sistemului imunitar

Uleiul de cuisoare poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, datorita compusilor sai activi care combat agentii patogeni si imbunatatesc rezistenta organismului.

Totodata, s-a constatat ca Eugenolul are efecte inhibitoare asupra stresului oxidativ și a raspunsurilor inflamatorii, contribuind astfel la apararea organismului impotriva bolilor cronice. In plus, dovezi recente au indicat chiar ca acest ulei are potentiale proprietati anticanceroase datorita componentului sau activ principal eugenol.

*Difuzarea uleiului de cuisoare in casa sau aplicarea sa diluata pe piele (sub forma de masaj) poate oferi un suport pentru intarirea imunitatii. De asemenea, poate ajuta in perioada sezonului rece, fiind util in prevenirea racelilor si a gripei.

5. Sprijina sanatatea pielii

Uleiul de cuisoare poate contribui la imbunatatirea sanatatii pielii, in special in tratarea acneei si a iritatiilor. Proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatoare ajuta la reducerea inflamatiilor cutanate si la prevenirea infectiilor care agraveaza acneea. Totusi, datorita intensitatii sale, uleiul de cuisoare trebuie diluat intr-un ulei purtator, precum uleiul de cocos, inainte de a fi aplicat pe piele.

6. Poate ajuta la combaterea infectiilor

Datorita efectului sau antibacterian si antifungic, uleiul de cuisoare este eficient in combaterea mai multor tipuri de infectii.

*In aromaterapie, acesta poate fi folosit in difuzoare pentru a purifica aerul si a distruge agentii patogeni din atmosfera, creand un mediu sanatos in casa. De asemenea, prin aplicarea sa locala (bine diluata), poate contribui la tratarea infectiilor minore ale pielii sau ale unghiilor.

7. Poate preveni ulcerele

Potrivit unui studiu de cercetare, uleiul de cuisoare poate ajuta la stimularea sintezei mucusului, care este considerat a fi un important factor gastro-protector. Acesta este motivul pentru care uleiul și eugenolul, compusul lor principal, pot ajuta la protejarea mucoasei tractului digestiv si pot preveni formarea de ulcere si gastrita. Poate imbunatati sanatatea digestiva generala si poate ajuta la reducerea greatei. 

Precautii si recomandari de utilizare

Desi uleiul de cuisoare are numeroase beneficii, este important sa fie utilizat cu atentie. Din cauza concentratiei ridicate de eugenol, uleiul poate provoca iritatii atunci cand este aplicat direct pe piele fara a fi diluat. De asemenea, se recomanda evitarea contactului cu ochii si a inhalarii excesive.

Uleiul de cuisoare este o resursa naturala valoroasa, cu numeroase aplicatii in sanatate si wellness. Folosit corect, poate deveni un aliat de nadejde in mentinerea unei stari bune de sanatate si in prevenirea afectiunilor comune.

Vezi si: Uleiul esential de oregano: Alternativa naturala la antibiotice

Vezi si: Uleiurile volatile si secretele lor: Explorand minunile naturii intr-o picatura de esenta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole