20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Uleiurile volatile si secretele lor: Explorand minunile naturii intr-o picatura de esenta

Uleiurile volatile, cunoscute si sub denumirea de uleiuri esentiale, reprezinta un adevarat dar al naturii. Aceste esente concentrate extrase din plante au fascinat oamenii de-a lungul istoriei, nu doar pentru aromele lor imbietoare, ci si pentru proprietatile lor terapeutice si curative. In spatele fiecarei picaturi de ulei esential se ascund secrete fascinante, iar in acest articol ne propunem sa exploram universul lor captivant.

Ce sunt uleiurile volatile?

Uleiurile volatile sunt substante naturale extrase din diverse parti ale plantelor, cum ar fi frunzele, florile, tulpinile, scoarta sau radacinile. Aceste esente sunt numite „volatile” pentru ca se evapora usor la temperatura camerei si au un parfum puternic si caracteristic.

Procesul de obtinere a uleiurilor volatile

Procesul de obtinere a uleiurilor volatile este unul complex si necesita tehnici speciale pentru a pastra calitatile lor naturale. Cele mai comune metode de extractie includ:

  • Distilarea cu abur: Este cea mai utilizata metoda de extractie a uleiurilor esentiale. Plantele sunt expuse la abur, iar vaporii rezultati sunt colectati si condensati pentru a obtine uleiul esential.
  • Presarea la rece: Aceasta metoda este folosita in special pentru a extrage uleiurile esentiale din coaja fructelor citrice. Coaja este presata mecanic pentru a extrage uleiurile esentiale.
  • Extractia cu solvent: In aceasta metoda, plantele sunt expuse la un solvent care dizolva uleiurile esentiale. Apoi, solventul este indepartat, lasand in urma uleiurile esentiale concentrate.

Secretele uleiurilor volatile

-Proprietati terapeutice: Fiecare ulei esential are propriile sale proprietati terapeutice si benefice pentru sanatate. De exemplu, uleiul de lavanda are efecte calmante si relaxante, in timp ce uleiul de menta are proprietati revigorante si poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap.

-Puterea olfactiva: Aromele naturale ale uleiurilor volatile au un impact semnificativ asupra starii de spirit si a emotiilor. Inhalarea lor poate avea efecte calmante, revigorante sau de echilibrare asupra sistemului nervos.

-Utilizari diverse: Uleiurile esentiale pot fi utilizate in diverse moduri, inclusiv prin inhalare, aplicare topica sau prin difuzare in aer. Acestea pot fi integrate in ritualuri de aromaterapie, in produse cosmetice naturale sau in tratamente terapeutice.

-Potentialul curativ: Uleiurile esentiale au fost folosite de secole in medicina traditionala pentru a trata diverse afectiuni, precum durerile de cap, indigestia, insomniile sau problemele de piele. Desi nu inlocuiesc tratamentele medicale, ele pot fi utilizate ca suplimente terapeutice in ingrijirea sanatatii.

Cum se folosesc uleiurile volatile

  • Inhalare: Inhalarea directa sau prin difuzare a uleiurilor volatile poate fi eficienta pentru a obtine beneficiile lor terapeutice si pentru a influenta starea de spirit. Puteti utiliza un difuzor de aroma sau pur si simplu inhalati aroma din palmele dumneavoastra. Totodata, puteti sa folositi si vechea metoda de a sta cu capul acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apa fierbinte, inhalind aburi de camfor sau eucalipt. Cum trebuie sa procedati: fierbeti apa si turnati-o intr-un vas, apoi adaugati 10 picaturi de ulei volatil. Amestecati apa si aplecati-va deasupra vasului si acoperiti-va cu un prosop. Inhalati aburii timp de 10minute sau atit timp cat suportati. Daca simtiti ca va sufocati puteti sa mai scoateti capul din cind in cind si sa reveniti la pozitia initiala de inhalare. Daca este necesar repetati procedura de cateva ori pe zi.
  • Aplicare topica, comprese: Unele uleiuri volatile pot fi aplicate direct pe piele, diluate intr-un ulei purtator, pentru a obtine beneficii locale. Asigurati-va ca faceti un test de piele inainte de utilizare si ca diluati intotdeauna uleiurile esentiale intr-un ulei purtator adecvat.
  • Adaugare in bai: Adaugarea catorva picaturi de uleiuri volatile (aproximativ 5 picaturi) in apa de baie poate fi o modalitate minunata de a va relaxa si de a va bucura de beneficiile lor terapeutice.
  • Bai pentru maini si picioare: Se adauga 8-10 picaturi de ulei volatil intr-un vas sau lighean cu apa calda si se introduc miinile sau picioarele timp de 10-15 minute. Se face un amestec din aceleasi uleiuri volatile si dupa uscare, apoi se maseaza cu amestecul respectiv pentru a completa tratamentul. Aceste bai sunt indicate pentru reumatism, artrita, dermatita si piele uscata.
  • Masaj: Masajul aromoterapeutic este cea mai eficienta modalitate de folosire a uleiurilor eterice. Pentru masaj, uleiurile se pot combina intr-o solutie de baza.

Ce trebuie facut in cazul sensibilitatii si alergiilor

Daca aveti sensibilitate sau sunteti alergic la anumite uleiuri volatile, este important sa fiti precaut si sa evitati utilizarea acestora. Faceti intotdeauna un test de piele inainte de utilizare si incetati utilizarea imediat daca observati reactii adverse, cum ar fi iritatia sau inrosirea pielii.

In cazul iritatiilor, ungeti zona afectata cu ulei de migdale dulci. Femeile au o sensibilitate a pielii mai intensa inainte de menstruatie sau in timpul ovulatiei, iar acest lucru se petrece din cauza schimbarii de hormoni din organism. Daca aceasta sensibilitate apare, nu mai folositi uleiul in cauza timp de 10 zile. 

Cum se pot combina uleiurile volatile – Diluarea recomandata este de 2,5 % folosind ca baza ulei de migdale (sau orice alt tip de ulei vegetal virgin, presat la rece). 20 de picaturi inseamna 1 ml. Acest lucru presupune 1 picatura de ulei volatil la 2 ml de ulei vegetal.

Cat dureaza uleiurile volatile

Durata de viata a uleiurilor volatile poate varia in functie de tipul si calitatea acestora, precum si de conditiile de stocare. In general, uleiurile volatile bine pastrate pot dura intre 1 si 3 ani, dar unele uleiuri, cum ar fi cele de citrice, pot avea o durata de viata mai scurta. Totodata, exista si uleiuri volatile care cu timpul isi imbunatatesc proprietatile terapeutice, intocmai precum unele vinuri bune. Acestea sunt de obicei uleiurile care provin din plantele care necesita o perioada mai lunga de maturare, cum este esenta de lemn de santal si tamaie.

Cum se pot pastra in conditii optime uleiurile volatile – Uleiurile volatile sunt sensibile la lumina directa a soarelui, la caldura, oxigen si umezeala. Asadar, se recomanda sa fie depozitate in sticlute inchise la culoare, ferite de lumina directa a soarelui si pastrate la temperatura camerei sau mai scazuta decat temperatura camerei. Asigurati-va ca dopul sticlutei este etans.

Masuri de precautie

  • Diluare corecta: Intotdeauna diluati uleiurile volatile intr-un ulei purtator adecvat inainte de aplicare pe piele pentru a evita iritatiile sau reactiile alergice.
  • Evitati contactul cu ochii si membrana mucoasa: Uleiurile volatile pot irita ochii si membrana mucoasa, asa ca evitati contactul direct cu aceste zone. In caz de contact accidental, clatiti imediat cu apa.
  • Pastrati departe de copii si animale de companie: Pastrati uleiurile volatile intr-un loc sigur si inaccesibil pentru copii si animale de companie, deoarece acestea pot fi toxice daca sunt ingerate.
  • Consultati un specialist: Inainte de a incepe utilizarea uleiurilor volatile, mai ales daca aveti probleme de sanatate preexistente sau sunteti insarcinata sau alaptati, consultati un specialist in aromaterapie sau un medic pentru sfaturi si recomandari personalizate.

Iata ce trebuie sa mai stiti:

Uleiurile volatile aromatice, folosite in scopuri medicinale, se obtin prin macerarea plantelor in cauza in ulei comestibil, timp de 4-5 saptamani.

-Uleiul de brad, de pin si de molid, este folosit ca inhalant, datorita proprietatilor antiinflamatorii si antiseptice, in tratamentul inflamatiilor cailor respiratorii. Se mai pot folosi ca dezodorizante pentru incaperi.

-Uleiul de ienupar este folosit in inflamatii ale cailor respiratorii, contribuind la fluidificarea secretiilor bronsice si in tratamentul afectiunilor reumatismale, folosit ca aromatizant al bailor ce se fac in acest scop.

-Uleiul de levantica este un excelent antiseptic, diminuand flora microbiana din rani. Se poate administra sub forma de bai calde, facute cu 1 ora inainte deculcare, cand are efecte sedative pentru sistemul nervos si calmeaza durerile migrenoase.

-Uleiul de menta este folosit ca dezodorizant al incaperilor, al gurii – cand este folosit ca apa de gura. Acesta se obtine prin dizolvarea intr-un pahar cu apa a catorva picaturi din acest ulei, clatindu-se gura. Tot uleiul de menta se mai foloseste pentru tratarea laringitelor.

-Uleiul volatil de ylang-ylang nu trebuie folosit de catre persoanele care sufera dedureri de cap.

-Unele uleiuri volatile sunt cel mai indicat de folosit numai de catre un terapeut specialist, care cunoaste cu precizie daca exista contraindicatii in folosirea lor. Printre acestea se numara uleiul de scortisoara, de cuisoare, salvie si isop.

-Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de tensiune arteriala ridicata: ulei de rozmarin, salvie si lamaita.

-Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de epilepsie: salvie, chimen dulce si isop.

-In cazul nou-nascutilor si al copiilor mici. Nou-nascutii si copiii mici trebuie sa fie tratati cu uleiuri volatile, dupa cum se va preciza in cele ce urmeaza. Lor si copiilor de varsta un pic mai mare trebuie sa li se administreze cantitati mult mai mici pentru a se obtine rezultate eficiente. De exemplu: in cazul copiilor intre 0 si 12 luni se pot folosi comprese cu o picatura de ulei de lavanda sau musetel. Pentru masaj diluati un strop de ulei de lavanda in 15 ml de ulei de migdale dulci; in cazul copiilor intre 1 si 6 ani, pentru imbaiere puneti 1-3 picaturi de uleide lavanda, de musetel sau de arbore de ceai; in cazul copiilor intre 7 si 12 ani folositi aceleasi metode ca si in cazuladultilor, insa injumatatiti numarul de picaturi de ulei volatil; in cazul copiilor mai mari de 12 ani, uleiurile volatile se folosesc la fel ca incazul adultilor.

-In cazul sarcinii, injumatatiti numarul de picaturi de ulei volatil folosit. De asemenea, uleiurile volatile stimulatoare nu trebuie folosite in timpul sarcinii. Uleiurile (esentele) de anason, busuioc, camfor, cedru, cuisoare, scortisoara, isop, ienupar, maghiran, rozmarin, salvie si lamaita nu trebuie sa fie folosite de catre gravide pe toata perioada sarcinii. In plus, uleiurile de chimen si menta trebuie evitate pe perioada primelor patru luni de sarcina, din cauza efectului lor stimulator, dar dupa aceea pot fi utilizate.

!!! Inainte de a utiliza uleiuri esentiale, este important sa consultati un specialist sau sa va informati cu privire la modul corect de utilizare si dilutie, pentru a evita reactiile adverse si a obtine beneficiile maxime ale acestor daruri ale naturii.

Vezi si: Secretele longevitatii: Cum sa traiesti mai mult si mai bine urmand regula celor trei de 8 – dr. Ovidiu Bojor

Vezi si: Descopera secretele exfolierii cu cafea: Beneficii pentru corp, fata si scalp

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole