2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Puterea fructelor de aronia: 7 beneficii demonstrate stiintific

Fructele de aronia provin de la arbustul Aronia melanocarpa si sunt recunoscute pentru continutul lor bogat in substante nutritive si antioxidanti puternici. In ultimele decenii, cercetarile stiintifice au demonstrat o serie de beneficii pentru sanatate asociate consumului de fructe de aronia.

Aceste fructe de padure, originare din America de Nord, sunt unele dintre cele mai puternice grupuri in ceea ce priveste continutul de antioxidanti.

*O recenzie din 2015, in tehnologia alimentara si biotehnologie a remarcat ca cercetarile anterioare au descoperit ca aronia are cel mai mare continut de polifenoli din 143 de plante.

Este usor sa confunzi aronia cu alte soiuri de fructe de padure din familia Rosaceae, deoarece aspectul si componentele lor organice sunt destul de asemanatoare, dar aronia se evidentiaza din multime in ceea ce priveste concentratia de nutrienti. Bogate in antociani, caroteni, flavonoide si alti antioxidanti organici, pe langa vitamine si minerale, aceste super fructe de padure pot juca un rol major in imbunatatirea sanatatii si in tratarea/prevenirea unui numar de afectiuni medicale. Dar hai sa aruncam o privire mai atenta asupra celor mai importante beneficii, sustinute de studii, ale fructelor de aronia:

Aronia – Ce beneficii au fructele negre de padure

1. Fructele de aronia sunt bogate in antioxidanti puternici

Fructele de aronia sunt printre cele mai bogate surse de antioxidanti, inclusiv antocianine, flavonoide, polifenoli si vitamina C. Acesti antioxidanti ajuta la neutralizarea radicalilor liberi in organism, protejand celulele impotriva stresului oxidativ si reducand riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si diabetul.

2. Sustin sanatatea cardiovasculara

Studiile arata ca consumul regulat de fructe de aronia poate avea efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Antocianinele din fructele de aronia pot contribui la reducerea tensiunii arteriale, imbunatatirea fluxului sanguin si reducerea inflamatiei, toate acestea fiind factori importanti in prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale.

Cercetatorii au descoperit ca aronia a fost eficienta in reducerea tensiunii arteriale si ar putea ajuta la combaterea hipertensiunii arteriale in artere.

3. Controlul glicemiei

Persoanele cu diabet zaharat pot beneficia de consumul de fructe de aronia datorita continutului lor ridicat de fibre si antioxidanti. Studiile au aratat ca fructele de aronia pot contribui la reducerea nivelului de zahar din sange, imbunatatind astfel controlul glicemic si reducand riscul de complicatii asociate cu diabetul.

4. Imbunatatirea sanatatii digestive

Fibrele din fructele de aronia contribuie la sanatatea sistemului digestiv, promovand tranzitul intestinal regulat si prevenind constipatia. De asemenea, aceste fructele au demonstrat proprietati prebiotice, sustinand cresterea bacteriilor benefice din intestin si imbunatatind sanatatea generala a microbiomului intestinal.

5. Sustinerea sanatatii sistemului imunitar

Datorita continutului lor ridicat de vitamina C si antioxidanti, fructele de aronia pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva infectiilor si bolilor virale sau bacteriene. Asadar, consumul lor regulat poate contribui la reducerea riscului de raceli si gripa si la accelerarea procesului de vindecare.

6.Potential anticancer

Cercetarile au legat consumul acestor fructe si continutul lor de antociani direct cu o reducere a cancerului de colon. Totodata, studiile in vitro efectuate pe un model de sobolan de catre Lala G si colab., publicate in Nutrition and Cancer 2006, au aratat ca extractele bogate in antociani din aronia, afine si struguri au avut un efect protector impotriva cancerului de colon.

Totodata, studiul a constatat ca, in timp ce toate extractele au inhibat cresterea celulelor canceroase, aronia a avut cel mai puternic efect.

In plus, un studiu din 2009 a descoperit ca un extract de aronia a ajutat la reducerea daunelor celulare in legatura cu cancerul de san.

7.Efecte anti-imbatranire

Inainte de a descoperi cum aceste fructe imbunatatesc sanatatea interna si bunastarea, nu putem uita cel mai mare organ al corpului – pielea ta. Datorita nivelului ridicat de antioxidanti, fructele de aronia sunt o componenta esentiala anti-imbatranire. Acestea ajuta la protejarea pielii de factori externi duri, cum ar fi poluarea, fumul si radiatiile UV, care pot contribui cu totii la aparitia ridurilor si a pielii imbatranite.

Aronia – Informatii nutritionale

Ca si alte fructe de padure, aronia este cunoscuta a fi bogata in nutrienti. Unele dintre detaliile nutritionale sugerate de revizuire includ urmatoarele:

vitamina C: 137–270 miligrame pe kilogram (mg/kg)
acid folic: 200 micrograme pe kilogram (μg/kg)
vitamina B-1: 180 μg/kg
vitamina B-2: 200 μg/kg
vitamina B-6: 280 μg/kg
niacina: 3.000 μg/kg
acid pantotenic: 2.790 μg/kg
tocoferoli: 17,1 mg/kg
vitamina K: 242 μg/kg

sodiu: 26 mg/kg
potasiu: 2.180 mg/kg
calciu: 322 mg/kg
magneziu: 162 mg/kg
fier: 9,3 mg/kg
zinc: 1,47 mg/kg

Vezi si: „Atat omul bolnav, cat si cel sanatos ar trebui sa inceapa micul dejun cu un pahar de suc natural de fructe sau de legume” – Prof. dr. Ovidiu Bojor

Vezi si:Ceaiul din fructe de padure – beneficii pentru un an intreg

Vezi si: Extractul din fructe de paducel, cel mai puternic „medicament” pentru o inima sanatoasa

Vezi si: Top 4 fructe de padure care te ajuta sa fii in forma maxima toamna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole