6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Beneficiile uimitoare ale radacinii de papadie: Studii stiintifice confirma impactul asupra sanatatii

Radacina de papadie (Taraxacum officinale) este adesea privita ca o „buruiana” in gradinile noastre, dar putini sunt constienti de bogatia sa de nutrienti si beneficiile surprinzatoare pentru sanatate. Aceasta planta, nu doar ca poate fi un adaos gustos in salate sau ceaiuri, ci si o sursa importanta de substante nutritive cu potential terapeutic.

La fel ca si alte radacini, cum ar fi brusturele si ashwagandha, radacina de papadie are, de asemenea, o istorie bogata de utilizare in medicina traditionala. Mai exact, originile papadiei ca remediu natural dateaza din 659 i.Hr. in China antica.

Aceasta planta este bogata in vitamine si antioxidanti – cum ar fi silimarina, silibinina, curcumina, berberina si resveratrolul – dar contine si potasiu, magneziu, zinc, fier si colina.

Iata cateva dintre beneficiile radacinii de papadie sustinute de studii stiintifice:

1. Poate ajuta la uciderea celulelor canceroase

Mai multe studii stiintifice au descoperit ca radacina de papadie poate fi utila in prevenirea si tratamentul anumitor tipuri de cancer (cancerul de ficat, leucemia, cancerul pancreatic, cancerul de san, cancerul esofagian si cancerul de prostata).

Mai exact, un studiu din 2011 a tratat celulele canceroase de piele cu extract de papadie si a constatat ca a inceput sa distruga celulele canceroase in doar 48 de ore de la tratament. De asemenea, un alt studiu a aratat ca extractul de radacina de papadie a fost capabil sa omoare 95% din celulele canceroase de colon in doua zile.

2. Ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor

Studiile au aratat ca radacina de papadie poate avea efecte benefice asupra sanatatii ficatului si rinichilor. Substantele bioactive din radacina au fost asociate cu capacitatea de a sprijini functionarea normala a ficatului si de a imbunatati procesul de detoxifiere a acestuia.

In plus, un studiu realizat in Coreea a aratat ca extractul de papadie a prevenit deteriorarea ficatului cauzata de toxicitatea alcoolului atat in ​​celulele hepatice, cat si la soareci.

Totodata, aceasta planta este cunoscuta si pentru efectele sale diuretice, ceea ce inseamna ca are puterea de a creste frecventa urinarii, ajutand astfel la mentinerea sanatatii rinichilor.

3. Ajuta la reducerea inflamatiei

Proprietatile antiinflamatorii ale radacinii de papadie au fost recunoscute in numeroase studii. Consumul regulat al acesteia poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism, avand beneficii pentru persoanele care sufera de afectiuni inflamatorii cronice precum artrita sau boala inflamatorie intestinala.

4. Ajula la controlul glicemiei

Persoanele care sufera de diabet sau au niveluri ridicate ale zaharului din sange pot beneficia de efectele reglatoare ale radacinii de papadie asupra glicemiei. Studiile au aratat ca anumite compusi din radacina pot ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, contribuind astfel la mentinerea unei sanatati metabolice optime.

5. Imbunatateste sanatatea digestiva

Radacina de papadie are proprietati prebiotice, adica sustine cresterea si activitatea bacteriilor benefice din flora intestinala, deoarece este o sursa bogata de inulina, o fibra prebiotica care este transformata de bacteriile intestinale in acizi grasi cu lant scurt.

Consumul acestei plante poate contribui la echilibrarea florei intestinale si la imbunatatirea sanatatii digestive in general. Totodata, radacina de papadie este folosita pentru a creste pofta de mancare, a reduce gazele si a ameliora constipatia.

6. Sustine sanatatea pielii

Datorita continutului sau bogat de antioxidanti si substante antiinflamatorii, radacina de papadie poate avea beneficii remarcabile pentru sanatatea pielii. Consumul sau aplicarea topica a extractelor din aceasta planta poate ajuta la reducerea inflamatiei, acneei si altor afectiuni ale pielii, conferind un aspect mai sanatos si mai stralucitor.

De asemenea, un studiu in vitro din 2015 din Canada a aratat ca aplicarea extractelor de papadie pe celulele pielii a ajutat la protejarea impotriva daunelor ultraviolete.

7. Reduce colesterolul si hipertensiunea arteriala

Colesterolul ridicat si tensiunea arteriala crescuta sunt factori de risc majori pentru boli cardiovasculare. Dar, in lupta impotriva acestor probleme de sanatate, radacina de papadie a demonstrat potentialul sau benefic.

De exemplu, studiile au aratat cum consumul radacinii de papadie poate contribui la scaderea nivelului de colesterol total, a trigliceridelor si a colesterolului LDL („rau”), in timp ce favorizeaza cresterea colesterolului HDL („bun”). Acest lucru poate fi esential pentru mentinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange.

8. Sustine sistemul imunitar si combate bacteriile

Radacina de papadie este cunoscuta si pentru proprietatile sale antimicrobiene si antivirale. Aceste calitati pot ajuta in lupta impotriva bacteriilor si a agentilor patogeni care cauzeaza diverse boli.

De exemplu, studiile au evidentiat eficacitatea radacinii de papadie impotriva anumitor tulpini bacteriene, inclusiv cele responsabile de infectiile cu stafilococ si bolile alimentare. Prin urmare, aceasta planta poate reprezenta o modalitate naturala de sustinere a sistemului imunitar in combaterea infectiilor bacteriene.

9. Ajuta la intarirea oaselor

Sanatatea oaselor este cruciala pentru mentinerea mobilitatii si prevenirea fracturilor, iar radacina de papadie poate contribui la acest aspect. Bogata in vitamina K si calciu, aceasta planta promoveaza sanatatea oaselor prin cresterea nivelurilor unei proteine esentiale pentru construirea oaselor si prin mentinerea structurii acestora.

Consumul regulat de radacina de papadie poate fi benefic pentru persoanele care doresc sa-si imbunatateasca densitatea osoasa si sa reduca riscul de fracturi.

!!! Inainte de a incepe un nou regim alimentar sau suplimentar, este intotdeauna recomandat sa consulti un specialist.

Vezi si: Sirop de papadie. Reteta si beneficiile „mierii de papadie”

Vezi si: Tinctura din papadie si hrean, un bun remediu in numeroase afectiuni

Vezi si: Sucul de papadie. Proprietati si beneficii

Vezi si: Ginseng. Beneficii si remedii cu „radacina vietii”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole