2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum sa cresti si sa ingrijesti murii: Ghid complet pentru plantare, ingrijire si recoltare

Multi gradinari indraznesc sa isi imbogateasca gradinile cu fructe gustoase si sanatoase, iar murii nu sunt o exceptie. Cu gustul lor dulce si aspectul atragator, murele sunt o alegere populara pentru gradinarii care doresc sa se bucure de recolte delicioase acasa.

Murele sunt fructe care prospera in climatele temperate, oferind cultivatorilor fructe de padure pline pe tot parcursul verii. Acesti arbusti sunt usor de cultivat, prosperand in conditii insorite si in sol bine drenat, acid. De asemenea, sunt usor de inmultit, crescand randamentul general de fructe.

Iata un ghid complet despre cum sa cresti si sa ingrijesti murii in gradina ta:

1. Cum sa plantezi murii

-Alegeti locul potrivit: Murii prospera in soluri bine drenate si insorite. Asigurati-va ca gradina dvs. primeste cel putin 6-8 ore de soare pe zi si ca solul este bogat in substante nutritive.

-Pregatiti solul: Afanati solul si eliminati buruienile, pietrele si alte resturi vegetale. Adaugati compost sau ingrasamant organic pentru a imbunatati fertilitatea solului.

-Planteaza rasadurile: Sapati gauri in sol la o distanta de aproximativ 60-90 cm intre ele. Asezati rasadurile de mure in gauri si acoperiti-le cu sol, apoi ingropati-le usor.

-Udare: Uda bine rasadurile de mure dupa plantare pentru a le ajuta sa se aseze in sol.

2. Cum sa ingrijesti murii

-Udare: Murii au nevoie de cantitati moderate de apa. Acestia nu se descurca bine in solurile umede.

-Ingrasamant: Aplicati ingrasaminte echilibrate pentru fructe de doua ori pe an, la inceputul primaverii si la inceputul verii, pentru a asigura o crestere sanatoasa si o recolta bogata.

-Polenizare: Murii se autopolenizeaza, asa ca nu veti avea nevoie de mai multe plante pentru productia de fructe. Albinele si alte insecte vor ajuta la polenizare.

-Taiere: Taiati tulpinile si ramurile moarte sau bolnave pentru a promova o circulatie mai buna a aerului si pentru a preveni bolile.

-Suport: Asigurati suport pentru tulpinile de mur pentru a le ajuta sa creasca in mod vertical si pentru a facilita recoltarea.

-Protejarea impotriva daunatorilor: Monitorizati plantele pentru a detecta semne de daunatori si luati masuri pentru a-i elimina sau a-i controla.

*Radacinile murelor sunt perene, dar trestiile sunt bienale. Aceasta inseamna ca tulpinile de anul doi care si-au produs fructele trebuie taiate dupa recoltare.

*Pentru un arbust stabilit, noile tulpini care nu au fructificat inca ar trebui sa fie taiate cu varf la aproximativ 1 metru vara. Acest lucru va face ca noile tulpini sa se ramifica, maximizand fructul produs. Odata ce acestea produc fructe, trebuie indepartate pe pamant imediat dupa recoltarea fructelor.

*La inceputul primaverii, inainte de inceperea unei noi cresteri, indepartati orice tulpina deteriorata.

-Inmultirea murelor: Este usor sa inmulti plantele de mur din butasi de tulpina. Taiati o bucata de 10 cm de la capatul tulpinii la sfarsitul primaverii, cand temperaturile sunt blande si ploile sunt abundente. Plantati-l in sol si mentineti-l umed. Radacinile se vor forma in doua pana la patru saptamani. Aceste plante nou incepute pot fi plantate toamna sau le puteti pastra intr-un loc adapostit si le puteti planta in primavara urmatoare.

3. Cum sa recoltati murele

-Testati murele: Murele sunt gata de recoltat atunci cand au o culoare bogata si stralucitoare si sunt moi la atingere. Evitati recoltarea murelor care sunt tari sau necoapte.

-Recoltare cu grija: Culegeti murele cu grija pentru a nu le zdrobi sau deteriora. Folositi un cos sau un container moale pentru a colecta fructele.

-Recoltare frecventa: Culegeti murele in mod regulat pe masura ce devin mature pentru a incuraja planta sa produca mai multe fructe.

-Depozitare si consum: Consumati sau prelucrati murele imediat dupa recoltare pentru a profita de gustul lor proaspat si delicios. Daca doriti sa le depozitati pentru mai tarziu, pastrati-le in frigider sau congelati-le pentru a le mentine prospetimea si calitatea.

Vezi si: Murele, fructe de padure excelente pentru creier

Vezi si: Totul despre cultura de mure – Ce soiuri prind in Romania si iti pot aduce profit chiar si de 40.000 de euro la hectar

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole