19.9 C
București
luni, octombrie 28, 2024

Puterea verde a sanatatii: Patrunjelul si beneficiile sale remarcabile pentru imunitate, digestie si altele

Patrunjelul (petroselinum crispum) este mult mai mult decat un simplu condiment sau decor pentru farfurii. Aceasta planta verde, folosita inca din Antichitate in bucatarie si in medicina traditionala, este o adevarata comoara a sanatatii. De la sprijinirea imunitatii pana la promovarea digestiei, patrunjelul aduce o serie de beneficii pentru sanatate. In acest articol, vom explora aceste beneficii in detaliu.

Patrunjelul este bogat in uleiuri esentiale (miristicina si apiol) si antioxidanti, pana la punctul in care este adesea numit un superaliment. De asemenea, aceasta planta contine si compusi fenolici, carotenoide, acid ascorbic si diferiti nutrienti precum vitaminele K, C si A. In plus, acesta aduce beneficii organismului in multe feluri si este considerat un tratament eficient in mod natural pentru o gama larga de simptome si boli.

O cana (60 g) de patrunjel proaspat, crud, contine:

  • 21,6 calorii
  • 3,8 g carbohidrati
  • 1,8 g proteine
  • 0,5 g grasime
  • 2 g fibre
  • 984 micrograme de vitamina K (1.230 % din doza zilnica recomandata)
  • 79,8 mg de vitamina C (133%)
  • 5.055 de unitati internationale de vitamina A (101%)
  • 91,2 micrograme de folat (23%)
  • 3,7 mg fier (21%)
  • 332 mg potasiu (9%)
  • 82,8 miligrame de calciu (8 %)
  • 30 de mg magneziu (7%)
  • 0,1 mg mangan (5%)
  • Contine si cantitati mici de: vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acid pantotenic, colina, fosfor, zinc si cupru.

Potrivit unui raport din 2013 din Jurnalul de Medicina Traditionala Chineza, patrunjelul a fost folosit ca „un tratament al tulburarilor gastrointestinale, hipertensiunii, bolilor cardiace, bolilor urinare, diabetului si, de asemenea, diferite boli dermice in medicamentele traditionale si populare”.

Beneficiile patrunjelului pentru sanatate:

1. Sprijinirea imunitatii:

Patrunjelul este bogat in vitamina C, un antioxidant puternic care joaca un rol esential in intarirea sistemului imunitar. Consumul regulat de patrunjel poate ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor si a bolilor.

2. Proprietati antiinflamatorii:

Patrunjelul contine substante fitochimice, precum flavonoidele si compusii poliacetilenici, care au potential antiinflamator si pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism. Aceasta poate contribui la prevenirea afectiunilor inflamatorii cronice.

3. Promovarea digestiei:

Datorita continutului sau de fibre si uleiuri volatile, patrunjelul poate sprijini digestia sanatoasa prin stimularea secretiei de enzime digestive si prevenirea problemelor digestive, precum constipatia, balonarea, indigestia si greata, arata o analiza din 2002 facuta la Universitatea Americana din Beirut.

4. Sursa de nutrienti esentiali:

Patrunjelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina K, vitamina A, fierul, potasiul si acidul folic. Aceste substante nutritive sunt esentiale pentru functionarea optima a organismului.

5. Imbunatatirea sanatatii oculare:

Vitamina A si carotenoidele din patrunjel sustin sanatatea oculara, ajutand la mentinerea vederii si prevenirea problemelor oculare legate de varsta. De asemenea, vitamina A lupta impotriva semnelor de imbatranire de pe piele, protejeaza ochii si pielea de daunele luminii UV si poate ajuta la prevenirea cancerului de piele.

Vezi si: Sucul din cicoare, morcov, patrunjel si telina. Remediu pentru o vedere mai buna

6. Proprietati diuretice:

Uleiurile volatile din patrunjel pot actiona ca diuretice naturale, ajutand la eliminarea excesului de apa si a toxinelor din organism. Acest lucru poate fi benefic pentru sanatatea rinichilor si a sistemului urinar.

De asemenea, potrivit studiilor, beneficiile patrunjelului pentru rinichi includ scaderea potentiala a riscului de a face pietre la rinichi si ajutarea la reglarea nivelului pH-ului organismului prin reducerea aciditatii.

Mai exact, un studiu din 2017 a concluzionat ca „patrunjelul actioneaza ca medicament antiurolitiat prin scaderea excretiei urinare de calciu, cresterea pH-ului urinar, diereza, scaderea excretiei urinare de proteine ​​si prin activitatea sa nefroprotectiva”.

7. Sustinerea sistemului cardiovascular:

Compusul apigenina, prezent in patrunjel, este asociat cu beneficii cardiovasculare, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii vaselor de sange.

8. Ofera uleiuri esentiale benefice in lupta impotriva cancerului

Patrunjelul contine elemente unice in uleiul sau (miristicina, limonen, eugenol si alfa-thujene) care ajuta la intarirea imunitatii si la combaterea formarii cancerului, in special prin incetinirea cresterii tumorii, neutralizarea stresului oxidativ si combaterea agentilor cancerigeni, potrivit studiilor de cercetare.

Trebuie sa stii ca aceasta planta este uneori numita o planta „chimioprotectoare”, deoarece ajuta la protejarea ADN-ului de deteriorare, opreste mutatia celulara si ajuta la moartea celulelor daunatoare. In plus, s-a descoperit ca apigenina, unul dintre compusii benefici ai plantei, inhiba sinteza dependenta de progestativ a celulelor canceroase de san, intarziind dezvoltarea si scazand incidenta si multiplicitatea tumorilor mamare, conform cercetarilor efectuate in 2013 de catre Asociatia Americana a Cancerului.

9. Are proprietati antibacteriene si antifungice

Patrunjelul aduce beneficii pielii si sanatatii dentare prin combaterea infectiilor si bacteriilor. Se crede ca uleiurile sale esentiale sunt eficiente in eliminarea ciupercilor – in plus, indeparteaza petele cauzate de bacterii de pe piele.

*Uleiul de patrunjel este foarte puternic si poate provoca arsuri topice. Asadar, nu-l aplica direct pe piele, ci amesteca-l cu un ulei purtator precum uleiul de nuca de cocos, de masline sau de migdale si apoi aplica-l pe piele pentru a evita orice reactie.

Vezi si: Masca pentru tenul mixt (normal si gras) cu iaurt si patrunjel

10. Sursa buna de vitamina K care protejeaza oasele

Patrunjelul ofera un nivel ridicat de vitamina K, ajutand astfel la mentinerea densitatii osoase, combaterea rupturii si fracturilor osoase. Ca aliment cu vitamina K, acest nutrient functioneaza impreuna cu ceilalti nutrienti pentru construirea oaselor din planta – calciu, fosfor, vitamina D si magneziu.

Cum sa adaugi patrunjelul in dieta ta:

Exista multiple moduri in care poti integra patrunjelul in dieta ta:

  • Adauga frunze de patrunjel proaspete in salate si sandwich-uri
  • Utilizeaza-l ca garnitura pentru diferite feluri de mancare
  • Adauga patrunjel in sucuri verzi sau smoothie-uri sanatoase
  • Foloseste patrunjelul in retete culinare, cum ar fi supe, tocanite sau preparate la cuptor

Concluzie:

Patrunjelul este mult mai mult decat un ingredient culinar – este un veritabil izvor de sanatate. Cu beneficii care acopera domenii precum imunitatea, digestia, sanatatea oculara si multe altele, aceasta planta verde ar trebui sa fie prezenta in dieta ta. Consumul regulat de patrunjel poate contribui la mentinerea unei stari optime de sanatate si a unei vieti active si energice.

Vezi si: Puterea minunata a mararului, „medicamentul linistitor”

Vezi si: Leusteanul, remediul magic din gradina ta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole