26.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Leusteanul, remediul magic din gradina ta

Leusteanul este originar din Orient si Europa de Sud, iar astazi este cultivat peste tot in Europa si America de Nord. Leusteanul este o planta erbacee, vivace, cu rizom scurt ( 5 cm), dezvolta radacini care pot atinge 25 cm si o tija puternica si ramificata, inalta de aproape 2 metri; are frunze penate si umbele de flori galbene. Fructele sunt diachene.

Studiile de specialitate realizate in ultimii ani au aratat ca leusteanul, nelipsit din bucataria romaneasca, este mai degraba planta medicinala, decat un simplu zarzavat. Principiile active continute de aceasta planta au o puternica actiune terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, sistemului endocrin, dar si sistemului imunitar.

Leusteanul – Uz terapeutic

Rizomul si radacinile contin un ulei esential (terpineol) si cumarine; acestea actioneaza asupra tulburarilor digestive (aerofagie, eructatii), asupra edemelor membrelor inferioare, spasmelor si problemelor bronhice; planta este sedativa.

-Leusteanul ajuta la prevenirea racelii si a gripei

Se recomanda consumul frunzelor de leustean proaspete, care au o actiune mare de stimulare a sistemului imunitar. In cazul in care boala a apucat sa se instaleze, se administreaza cate 10 lingurite pe zi de suc proaspat de leustean, deoarece au efect antiseptic, expectorant si mareste capacitatea naturala a organismului de a combate infectia.

-Leusteanul este un bun adjuvant in caz de bronsita, tuse productiva, pneumonie. Se bea infuzie combinata de leustean, cate 2-3 cani pe zi. Are efect calmant, reduce senzatia de iritatie pe traiectul respirator si este expectorant, ajutand la eliminarea secretiilor bronsice in exces.

-Leusteanul este recomandat in caz de febra. Se consuma 1-3 cani de infuzie combinata de leustean pe zi. Aceasta scade temperatura corpului, producand transpiratie si vasodilatatie.

-Leusteanul este un bun remediu in caz de amigdalite, faringite si laringite. Se consuma frunze proaspete de leusten si, suplimentar, se face gargara de 4 ori pe zi cu infuzie combinata din frunze si seminte de leustean. Are efect calmant si antiinfectios.

-Leusteanul calmeaza durerea de cap

Se recomanda mestecarea a 5 frunze proaspete de leustean. De asemenea, acest remediu este recomandat si in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.

-Leusteanul te scapa de balonare, este adjuvant in colita, colon iritabil, colici, spasme digestive si indigestie. Se recomanda administrarea inainte de masa a 4-5 linguri de infuzie combinata de frunze si de seminte de leustean sau mestecarea frunzelor proaspete, in cantitati cat mai mari. in caz de indigestie, se face o cura de 10 zile, timp in care se consuma suc de leustean, cate 2 lingurite inaintea meselor principale.

-Leusteanul ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi (urati, oxalati) si previne formarea lor. Se recomanda sucul proaspat de leustean, 10 lingurite la o cana de suc de morcov, cu care se bea combinat sau 1-2 cani de infuzie combinata, preparata din doua lingurite de planta uscata (frunze si seminte) la 250 ml de apa.

-Leusteanul previne aparitia cistitei. Se consuma mult leustean proaspat, adaugat la diferite mancaruri. Odata instalata cistita, se administreaza infuzie combinata de leustean, din care se consuma cate 3 cani pe zi, la 2 ore dupa masa.

-Leusteanul favorizeaza declansarea menstruatiei (amenoree). Se fac cure de 2 luni, timp in care se consuma 15 g frunze de leustean pe zi. Pentru un efect si mai puternic, se bea si o cana de infuzie combinata de frunze si de seminte de leustean.

-Leusteanul este recomandat in cazul ciclului menstrual dureros. Se bea cate o cana de infuzie combinata de leustean dimineata si seara, timp de 3 saptamani. Aceasta infuzie normalizeaza ritmul de aparitie al ciclului menstrual si previne crampele.

-Leusteanul te scapa de mainile si picioarele reci. In cazul circulatiei periferice deficitare, se consuma leustean proaspat, cate 10-20 g pe zi.

Precautii de utilizare

Atentie la riscurile de fototoxicitate (posibila pigmentare a pielii in caz de expunere la soare); radacina este contraindicata in inflamatii renale sau urinare.

Citeste si:

Cum se cultiva leusteanul. 5 sfaturi pentru o ”tufa” adevarata

Sfaturi utile pentru plantarea leusteanului

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole