6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

9 beneficiile extraordinare ale cimbrului. De ce trebuie sa il consumi in aceasta perioada

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta cultivata in prezent in intreaga lume, iar frunzele proaspete sunt de obicei uscate si folosite pe post de condimente culinare. Totusi, trebuie sa stii ca cimbrul nu este doar una dintre cele mai populare ierburi culinare, ci are si o lunga istorie de utilizare ca vindecator si protector medicinal.

Cimbrul este bogat in vitamina C, vitamina A, niacina, acid folic, beta caroten, vitamina K, cupru, fier, calciu, mangan, potasiu, sodiu si fosfor. Pe langa aceste substante, extractul de ciimbru este bogat si in antioxidanti precum timol si carvacrol. Timolul ii confera plantei proprietati antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru este folosit in mod obisnuit in apa de gura si paste de dinti, deoarece ucide ciupercile, bacteriile. In plus, cimbrul contine un alt luptator de bacterii cunoscut sub numele de carvacrol si are, de asemenea, o varietate de flavonoide – inclusiv apigenina, naringenina, luteolina si timonina. Aceste flavonoide cresc capacitatea antioxidanta a plantei si alte efecte de promovare a sanatatii.

Potrivit unui raport din 2018, cimbrul prezinta proprietati antimicrobiene, antioxidante, anticancerigeneze, antiinflamatorii si antispastice. Dar hai sa vedem care sunt cele mai importante beneficii ale acestei plante minunate:

Cimbrul – Beneficii pentru sanatate

1.Reduce riscul de aparitie al afectiunilor respiratorii

Cea mai cunoscuta utilizare a plantei in medicina traditionala este ca agent respirator. Prin urmare, daca te confrunti cu bronsita, astm cronic, congestie, raceli, gripa, sinusuri blocate sau alergii sezoniere, cimbrul te poate salva, deoarece actioneaza ca un expectorant si o substanta antiinflamatoare. Cimbrul are puterea de a elimina mucusul din tractul respirator, usureaza inflamatia pentru a ajuta la respiratie si previne dezvoltarea microbiana care poate duce la boli respiratorii grave.

De exemplu, un studiu a folosit, intr-un tratament oral, o combinatie de cimbru si iedera. Grupul tratat cu aceasta combinatie a avut o reducere cu 50% a crizelor de tuse, care a fost obtinuta cu doua zile mai devreme decat grupul placebo. Cercetarile ulterioare confirma acest lucru si sugereaza ca aceasta planta este un remediu natural eficient pentru bronsita si toate celelalte afectiuni respiratorii.

Vezi si: Ceaiul din licheni de piatra, un bun remediu in tratarea afectiunilor respiratorii si stimularea digestiei

2.Ajuta la combaterea durerilor in gat

Studiile au demonstrat ca uleiul de cimbru este un puternic antimicrobian natural, fiind astfel un excelent remediu pentru durerile in gat. Continutul sau de carvacrol este un motiv major pentru care este unul dintre uleiurile esentiale de top pentru ameliorarea durerilor in gat. Prin urmare, atunci cand te confrunti cu o durere in gat, nu uita sa bei ceai de cimbru pentru a distruge germenii.

Vezi si: Bomboane cu plante medicinale si miere – Un dulce pentru durerile in gat

3.Sprijina sistemul imunitar si poate ajuta la combaterea cancerului

Datorita nivelurile ridicate de vitamina C, cimbrul este un bun intaritor natural al sistemului imunitar. Totodata, potrivit unui raport din 2018 publicat in Phytotherapy Research, timolul este o componenta esentiala a uleiului esential de cimbru, cunoscut ca imunomodulator.

In plus, constituentii activi din aceasta planta ar putea fi capabili sa lupte si impotriva dezvoltarii tumorilor care pot deveni canceroase. Mai precis, carvacrolul este o componenta majora a uleiului esential care are proprietati antitumorale. De exemplu, un studiu recent publicat in Anti-Cancer Drugs a constatat ca aceasta substanta a inhibat proliferarea si migrarea celor doua linii celulare de cancer de colon.

4.Protejeaza inima si ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Datorita compozitiei sale pline de antioxidanti, minerale si vitamine, cimbrul are beneficii  asupra inimii, dar potasiul si manganul sunt deosebit de importante. De exemplu, potasiul este un vasodilatator, ceea ce inseamna ca poate reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale. Totodata, s-a si demonstrat ca ingestia de cimbru produce activitate antihipertensiva, ceea ce il face o alegere excelenta pentru oricine sufera de simptome de hipertensiune arteriala.

5.Imbunatateste circulatia

Datorita concentratiei mari de fier si alte minerale esentiale, cimbrul este un remediu ideal pentru stimularea productiei de globule rosii, stimuland astfel circulatia sangelui si oxigenarea la sistemele de organe esentiale ale corpului. De exemplu, 100 g de cimbru proaspat contine 17,45 mg, aproape 20% din valoarea zilnica recomandata de fier.

6.Ajuta la prevenirea intoxicatiilor alimentare

Cimbrul are capacitatea de a ajuta la prevenirea contaminarii alimentelor, dar si de a decontamina alimentele contaminate anterior. De exemplu, intr-un studiu, spalarea produselor intr-o solutie care contine doar 1% din ulei a scazut numarul de bacterii Shigella sub punctul de detectare. Acest lucru arata ca, adaugandu-l la urmatoarea masa, poti contribui la scaderea probabilitatii de aparitie a unei boli alimentare.

7.Stimuleaza starea de spirit

Carvacrolul din cimbru poate ajuta la stimularea starii de spirit. Cercetarile publicate in 2013 au aratat ca, atunci cand aceasta substanta a fost administrat timp de sapte zile consecutiv la animale, a putut creste atat nivelurile de dopamina, cat si de serotonina in cortexul prefrontal si hipocamp. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia ca daca cimbrul este ingerat in mod regulat in concentratii scazute, ar putea imbunatati sentimentele de bunastare.

8.Are grija de sanatatea bucala/dentara

Compusii existenti in aceasta planta pot ajuta la prevenirea dezvoltarii infectiilor in gura si la mentinerea dintilor sanatosi prin scaderea placii bacteriene si a cariilor.

9.Imbunatateste sanatatea pielii

Un studiu realizat in Etiopia a aratat ca o combinatie intre o crema antifungica cu ulei esential de cimbru 3% si o crema cu extract de musetel 10% a ajutat la curatarea leziunilor asemanatoare eczemelor de pe piele. Totusi, sunt necesare mai multe studii stiintifice.

Vezi si: Crema din galbenele, maghiran si cimbru – Remediul eficient pentru afectiunile pielii

Vezi si: Sirop de cimbru. Remediul natural care te scapa de tuse

Vezi si: Tinctura de cimbru. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole