Ceaiul din licheni de piatra, un bun remediu in tratarea afectiunilor respiratorii si stimularea digestiei

Ceaiul din licheni de piatra. Lichenii de piatra (Cetraria islandica)mai sunt cunoscuti si sub denumirile populare de muschi de piatra, muschi de munte sau muschi cret. Acestia au un rol important in tratarea afectiunilor din sezonul rece, precum afectiunile respiratorii si stimularea digestiei.

Lichenul de piatra contine mari cantitati dintr-o polizaharida numita lichenina, precum si celuloza, acid cetraric (amar), acid lichensterinic si zaharuri.

In medicina naturista se foloseste lichenul in intregime, recoltat in conditii uscate si curatat de impuritati deoarece are un rol important in tratarea afectiunilor respiratorii si stimularea digestiei. De asemenea, industria farmaceutica extrage din licheni antibiotice, active asupra bacilului Koch.

Iata cum se prepara ceaiul din licheni de piatra

Intr-o cana cu apa clocotita se adauga o lingura de planta uscata si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara si se indulceste cu putina miere.

Pentru a combate voma, infuzia se consuma rece, iar pentru celelalte afectiuni, infuzia se bea calda.

Iata in ce afectiuni este recomandat ceaiul din licheni de piatra:

-Tratarea problemelor respiratorii (viroza, tusea, bronsita, laringita si traheita): ceaiul din licheni de piatra stimuleaza si fluidifica secretiile bronhice, este emolient si calmant. De asemenea, acesta are efect energizant, mucolitic (actioneaza asupra secretiei mucoase), are actiune antispastica si este un bun detoxifiant al metalelor grele. Se bea ceai din licheni de piatra cat este cald, cu înghiţituri mici, timp de 2 saptamani. Nu se administreaza pacientilor hipertensivi, gravidelor si copiilor sub 3 ani.

-Te apara de gripa: in perioadele în care sensibilitatea organismului in fata gripei si altor boli respiratorii este crescuta, se recomanda consumul ceaiului din licheni de piatra. Pentru un efect si mai spectaculos, se recomanda si tinctura din aceasta planta. Se ia cate 1 lingurita de tinctura de lichen de piatra, de 3-4 ori pe zi, intr-un pahar cu apa, pe stomacul gol.

-Accelereaza digestia si tratateaza indigestia (diaree, dizenterie): ceaiul din licheni de piatra curata tubul digestiv, reface epiteliile afectate de infectii, omoara bacteriile, ajutand la restabilirea tranzitului intestinals si la revigorarea bolnavului.

– Eficient in tratatrea infectiilor de la nivelul gurii

– Reda pofta de mancare: in cazul afectiunilor digestive, in special cele insotite de pierderea apetitului, se recomanda consumul ceaiului din licheni de piatra, cate 2-3 cani pe zi, intre mesele principale.-Elimina infectiile la nivelul plamanilor, rinichilor si a vezicii biliare

-Are efect antiinflamator, atat folosit extern (pansat), cat si intern (infuzie)

Precautii pentru ceai lichen de piatra :

Persoanele hipertensive vor lua cu precautie acest remediu, deoarece are un usor efect de ridicare al tensiunii arteriale. Aceeasi precautie se aplica si in cazul acceselor foarte puternice de febra.

Nu au voie sa foloseasca acest ceai persoanele care au ulcer gastric sau duodenal pentru ca este un ceai usor acidic, care poate afecta negativ aceste persoane.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Tinctura de lichen de piatra. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...