Musetelul, cunoscut si sub numele stiintific Matricaria chamomilla, este o planta medicinala populara si apreciata in intreaga lume. Este recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice si beneficiile aduse sanatatii noastre. Musetelul este originar din Europa si Asia de Vest si este folosit de secole in medicina traditionala pentru tratarea diferitelor afectiuni. De aceea, ne-am gandit sa iti aratam in acest articol care sunt cele mai importante beneficii ale musetelului.
De-a lungul anilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta planta minunata are numeroase implicatii asupra sanatatii datorita nivelului ridicat de antioxidanti care lupta impotriva bolilor, cum ar fi terpenoidele si flavonoidele. Prin urmare, antioxidantii, care se gasesc in uleiurile puternice ale plantei, sunt principalii contribuitori la proprietatile sale naturale de vindecare.
Musetelul face parte din familia Asteraceae/Compositae si exista doua tipuri in medicina: musetel german (chamomillarecutita) si musetel roman (chamaemelumnobile).
Germanii au folosit musetelul pentru a rezolva problemele digestive cel putin din primul secol, iar romanii il foloseau ca planta medicinala pentru a lupta impotriva bolilor si pentru a promova longevitatea.
Musetelul, un medicament alternativ eficient
Ca un medicament alternativ eficient, fara efecte secundare negative cunoscute, musetelul a fost folosit de aproape 5.000 de ani in ceai standardizat, extract de plante si forme cosmetice pentru a promova linistea, vitalitatea, aspectul tineresc si longevitatea.
In prezent, ceaiul de musetel si extractele din plante sunt vandute in intreaga lume pentru consumul uman, fiind indicate in: anxietate si depresie, alergii sezoniere, stari inflamatorii, spasme musculare, tulburari menstruale, insomnie, tulburari ale pielii, ulcere, rani, tulburari gastrointestinale, simptome de artrita si dureri reumatice, hemoroizi.
Musetelul este disponibil pe scara larga si este folosit sub diferite forme, de obicei sub forma de ceai, ulei esential, pudra uscata sau tinctura. Totusi, formele de pudra uscata si extract de flori de musetel sunt cele mai recomandate de catre practicienii traditionali, deoarece acestea ofera cele mai puternice forme de antioxidanti ai musetelului.
Extractele sunt folosite pentru a face capsule de musetel, fiind utilizate in tratamentul anxietatii si a problemelor de somn. Doza standard pentru aceste tipuri de afectiuni, care au fost utilizate in studii, este de 220-1.100 de miligrame pe zi, timp de aproximativ 8 saptamani.
Cate cani de ceai de musetel poti bea intr-o zi? Deoarece uleiurile de musetel nu sunt foarte solubile in apa, ceaiul nu va avea un efect la fel de puternic precum uleiul esential de musetel, pulberile sau tincturile, dar te poate ajuta totusi sa te relaxezi si sa-ti calmezi stomacul dupa o zi lunga. Asadar, poti bea una pana la patru cani de ceai de musetel pe zi.
Daca vrei sa folosesti musetel pe piele, in baie sau combinat cu alte produse pe care le ai deja, cauta extracte de musetel care contin aproximativ 50% alcool si un extract standardizat de 1,2% apigenina.
Uleiul esential de musetel poate fi cumparat si din magazinele naturiste si online si este un remediu excelent pentru rezolvarea problemelor de piele si reducerea durerii.
Care sunt cele mai importante beneficii de musetelului
1.Ajuta la calmarea sistemului nervos
Musetelul, sub forma de ceai, tinctura sau ulei esential, este una dintre cele mai bune plante medicinale pentru combaterea stresului si promovarea relaxarii, potrivit cercetarilor de la Alternative Therapies in Health and Medicine si Pharmacognosy Review.
Prin urmare, planta are proprietati relaxante si poate fi folosit pentru a calma nervii si a reduce stresul si anxietatea.
Consumul unei cesti de ceai de musetel inainte de culcare poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si la relaxarea mintii. De asemenea, sub forma de extract, musetelul este folosit frecvent ca un sedativ usor pentru a calma nervii si a reduce anxietatea, deoarece vaporii sai calatoresc direct in partea olfactiva a creierului, stingand tensiunea si reducand raspunsul la stres al organismului.
Nu uita ca difuzeaza uleiuri esentiale de musetel si lavanda in casa ajuta la reducerea sentimentelor de stres si tensiune si te pot ajuta sa adormi mai usor.
2.Util in tratamentul problemelor digestive
Musetelul are proprietati antispastice si antiinflamatorii, ceea ce il face benefic in tratarea problemelor digestive precum crampele abdominale, indigestia, gazele, diareea, flatulenta, simptome de reflux acid, anorexie, rau de miscare, greata si varsaturi. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamatiei la nivelul tractului gastro-intestinal.
Extractul de musetel poate ajuta la scurtarea diareei si colicilor la copii, dar si la ameliorarea durerii si anxietatii, iar uleiul de musetel contine si compusi anodini care sunt antispastici, reducand crampele, constipatia si alte dureri de stomac.
3.Amelioreaza disconfortului menstrual
Consumul ceaiului de musetel poate oferi alinare in timpul menstruatiei, reducand crampele si durerile abdominale asociate. De asemenea, poate ajuta la reducerea anxietatii si iritabilitatii care pot insoti aceasta perioada.
In cazul sindromul premenstrual, amesteca cate doua picaturi de uleiuri de musetel, salvie, busuioc si rozmarin, apoi aplica pe un prosop de mana cald si umed si pune-l pe abdomen.
4.Protejeaza pielea
Musetelul are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, iar aplicarea sa topica poate ajuta la calmarea iritatiilor si a inflamatiilor pielii. Este folosit adesea in produse cosmetice, cum ar fi lotiuni, creme si sampoane, pentru a trata diverse afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele si iritatiile minore.
Asadar, daca suferi de eruptii sau pielea uscata, iritata, imbatranita sau rosie, incearca apeleaza la ulei de musetel amestecat in lotiune. Musetelul promoveaza pielea neteda, sanatoasa si amelioreaza iritatiile datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene. Totodata, flavonoidele si uleiurile esentiale de musetel patrund in straturile mai profunde ale pielii, pastrandu-i aspectul tanar.
Nu trebuie sa uitam ca aceasta planta a fosr folosita si ca medicament traditional pentru a trata rani, ulcere, eczeme, guta, iritatii ale pielii, vanatai, arsuri si afte.
In cazul pielii iritate/cu vezicule, amesteca doua picaturi de ulei de arbore de ceai si musetel, apoi aplica pe zona cu vezicule de pana la cinci ori pe zi.
In cazul arsurilor solarea, calmeaza pielea cu o combinatie de ulei de lavanda sau de musetel cu o lingura de ulei de nuca de cocos si aplica pe piele pentru a reduce umflarea si durerea.
5.Mentine gingiile si dintii sanatosi
Pe langa vindecarea pielii, musetelul are si capacitatea de a lupta impotriva diferitelor infectii bacteriene ale cavitatii bucale, dintilor si gingiilor.
S-a constatat ca planta ajuta la reducerea durerii asociate cu ranile canceroase, ranile si durerile de dinti si lupta impotriva bacteriilor daunatoare care pot trai in gura. De exemplu, un studiu pilot publicat in Journal of Oral Science a constatat ca o apa de gura care contine 1% extract de musetel a redus in mod eficient acumularea de biofilm si sangerarea la pacientii cu gingivita. Acest lucru s-a datorat probabil activitatilor antimicrobiene si antiinflamatoare ale plantei.
6.Sustine sistemului imunitar
Musetelul contine compusi chimici precum flavonoidele si terpenoidele, care au proprietati antioxidante si pot ajuta la intarirea sistemului imunitar. Consumul regulat de ceai de musetel poate contribui la prevenirea racelilor si a infectiilor.
7.Sursa mare de antioxidanti
Nu trebuie sa uitam ca aceasta planta este o sursa mare de antioxidanti care ajuta la reducerea inflamatiei prin combaterea daunelor radicalilor liberi si prevenirea mutatiilor celulare. Beneficiile musetelului incep cu antioxidantii care sunt asociati cu o functie imunitara mai buna, rate mai scazute de tulburari de dispozitie, dureri si umflaturi reduse si piele, par, unghii, dinti si ochi mai sanatoase.
8.Poate ajuta la combaterea cancerului
Mai multe studii au cercetat activitatea anticancer a musetelului si au constatat ca planta stopeaza cresterea tumorii canceroase si actioneaza ca un tratament natural pentru cancer. Cercetatorii cred ca inhibarea celulelor canceroase se datoreaza antioxidantilor de musetel numiti apigenina, care sunt constituenti bioactivi care par sa ajute la combaterea cancerului de piele, de prostata, de san si ovarian.
De exemplu, intr-un studiu recent publicat de Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, s-a demonstrat ca extractele de musetel provoaca efecte minime de inhibitie a cresterii asupra celulelor normale sanatoase, dar au aratat reduceri semnificative ale celulelor canceroase umane, in special ale celulelor refractare la androgeni, care adesea conduc la cancerul de prostata.
9.Are proprietati antiinflamatorii si de reducere a durerii
Musetelul este uneori numit si „aspirina pe baza de plante”, deoarece a fost un remediu popular pentru reducerea durerii de secole.
Florile de musetel sunt eficiente in reducerea umflaturilor faciale, a iritatiilor pielii, a durerilor de dinti, a durerii cauzate de infectii si a problemelor subiacente ale inflamatiei. Acesta este motivul pentru care extractul de musetel este adaugat in mod obisnuit la produsele de infrumusetare precum lotiunile faciale sau de corp, pastele de dinti si sapunurile de baie.
De exemplu, un studiu publicat in Neurological Science a constatat ca un gel de musetel a putut reduce durerea de migrena. Musetelul poate reduce in mod natural durerea asociata cu artrita, leziuni, dureri de spate, febra si sarcina.
10.Poate imbunatati sanatatea inimii
Recent, s-a constatat ca musetelul a fost asociat cu asigurarea protectiei cardiovasculare, iar asta s-a datorat nivelului sau ridicat de flavonoide. De exemplu, un studiu publicat in The Lancet a evaluat aportul de flavonoide a 805 barbati cu varsta cuprinsa intre 65 si 84 de ani si a constatat ca un aport mai mare de flavonoide din alimente si plante medicinale a fost semnificativ invers asociat cu mortalitatea cauzata de boala coronariana.
Riscuri si efecte secundare
Este important de mentionat ca, in ciuda beneficiilor sale, musetelul poate provoca reactii alergice la unele persoane (stranut, somnolenta, mancarime si probleme respiratorii).
Daca folosesti ulei esential de musetel, nu uita ca acesta se utilizeaza local pe piele, nu ingerat. Fa mai intai un test de plasture pe o mica parte a pielii pentru a te asigura ca nu ai reactii negative la uleiurile plantei inainte de a utiliza in alte aplicatii.
De asemenea, daca suferi de febra a fanului, urticarie frecventa sau dermatita, este indicat sa stai departe de produsele de musetel sau cel putin sa discuti cu medicul tau inainte de a le folosi singur.
Totodata, persoanele cu o afectiune sensibila la hormoni (exemplu: endometrioza, fibromul sau cancerul de san, uter si ovare) ar trebui sa evite utilizarea musetelului, deoarece poate actiona ca estrogenul in organism.
Musetelul este considerate a fi stimulent uterin usor, asa ca, daca esti gravida, discuta cu un profesionist inainte de a ingera extracte de musetel (ceaiul bland de musetel nu ar trebui sa cauzeze probleme).
Vezi si: Musetelul, cel mai bun leac din natura contra iradierii
Vezi si: Cand e cel mai bine sa culegi florile medicinale. De la musetel si menta pana la tei si sunatoare
Vezi si: Crema de musetel. Reteta-medicament pentru pielea ta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: