3.5 C
București
sâmbătă, decembrie 28, 2024

Zincul. Ce rol are in organismul nostru, surse si beneficii pentru sanatate

Zincul este un mineral esential pentru functionarea corecta a organismului uman. Acesta are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, sinteza proteinelor, vindecarea ranilor, producerea ADN-ului si a ARN-ului, precum si in dezvoltarea si cresterea celulelor. Prin urmare, este important consumul de alimente bogate in zinc, deoarece organismul uman nu poate produce zinc.

Acest mineral, impreuna cu fierul, ​​este necesar in cantitati mici in fiecare zi pentru a ne mentine sanatatea si pentru a indeplini functii importante. Zincul actioneaza ca un antioxidant, lupta impotriva daunelor radicalilor liberi si incetineste procesul de imbatranire.

De asemenea, deficitul de zinc este clasat pe locul al cincilea principal factor de risc in cauzarea bolilor la nivel mondial. Este important de mentionat ca deficienta de zinc poate duce la o serie de probleme de sanatate, precum cresterea lenta, pierderea poftei de mancare, oboseala, imunitate scazuta si probleme dermatologice. De aceea, este important sa ne asiguram ca obtinem suficient zinc din alimentatie.

Specialistii spun ca cele mai bune surse de zinc sunt produsele de origine animala si apoi  alimentele vegetale, cum ar fi legumele, deoarece biodisponibilitatea zincului (fractia de zinc care este retinuta si utilizata de organism) este bogata in alimente precum carnea de animale si fructele de mare.

Cercetarile arata ca acest lucru se datoreaza absentei compusilor care inhiba absorbtia zincului din surse animale si prezentei aminoacizilor care contin sulf care imbunatatesc absorbtia zincului, cum ar fi cisteina si metionina.

Totodata, specialistii din domeniul sanatatii spun ca cei care nu mananca carne sau produse de origine animala, cum ar fi persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana, au nevoie de pana la 50% mai mult zinc in dieta lor zilnic pentru a absorbi ceea ce au nevoie. Totusi, cercetarile arata, de asemenea, ca absorbtia zincului poate fi imbunatatita prin utilizarea painii pe baza de drojdie si a painii cu aluat, varza si leguminoasele preinmuiate.

Alimente bogate în zinc:

-Carne. Carnea rosie, in special carnea de vita si de miel reprezinta o sursa excelenta de zinc. De exemplu, 80 grame carne de miel ne ofera 6,7 miligrame de zinc (45% din doza zilnica recomandata); 100 grame carne de vita hranita cu iarba ne ofera 4,5 miligrame zinc (30% din doza zilnica recomandata); carnea de pui ne ofera 1 miligram (7 procente din doza zilnica recomandata).

-Fructele de mare. Fructele de mare, in special stridiile, sunt surse excelente de zinc. De exemplu, trei stridii de dimensiuni medii ne ofera 16 miligrame de zind (145% din doza zilnica recomandata).

-Ouale. Ouale sunt o sursa buna de zinc si de proteine, fiind recomandate a fi consumate intregi, cu tot cu galbenus. 1 ou mare ne ofera 0,6 miligrame (5% din doza zilnica recomandata).

-Legume. O cana cu ciuperci ne ofera 1,4 miligrame (9 la suta din doza zilnica recomandata), o cana cu spanac ne ofera tot 1,4 miligrame (9 la suta din doza zilnica recomandata).

-Leguminoasele. Nautul, fasolea, linte sau mazarea sunt surse bune de zinc si de proteine vegetale. De exemplu,  o cana de naut  ne ofera 2,5 miligrame (17% din doza zilnica recomandata); o cana de linte ne ofera 2,5 miligrame (17% din doza zilnica recomandata).

-Nuci si seminte. Alunele, semintele de dovleac, semintele de in sau de susan sunt surse bune de zinc si de grasimi sanatoase. De exemplu, 30 grame de nuci caju ne ofera 1,6 miligrame (11 procente din doza zilnica recomandata), o cana cu seminte de dovleac ne ofera 6,6 miligrame (44% din doza zilnica recomandata), iar 30 grame seminte de canepa ne ofera 5 miligrame de zinc (34% din doza zilnica recomandata), 30 grame de migdale ne ofera 0,9 miligrame zinc (6 procente din doza zilnica recomandata).

-Cerealele integrale. Ovazul, quinoa, orezul brun sau hrisca sunt surse bune de zinc si de carbohidrati complecsi.

Cele mai importante beneficii ale zincului pentru sanatate

-Functioneaza ca un antioxidant puternic, ceea ce duce la eliminarea stresului oxidativ si la scaderea sanselor de a dezvolta o serie de boli grave;

-Imbunatateste functia imunitara : studiile au aratat zincul mbunatateste functia imunitara. De aceea, persoanele care au deficit de zinc tind sa fie mai susceptibile la o varietate de boli cauzate de un sistem imunitar slabit;

Vezi si: Zincul, un nutrient important pentru imunitate. De ce avem nevoie de el pe perioada pandemiei

-Imbunatateste sanatatea ochilor. Zincul poate ajuta la imbunatatirea vederii nocturne si nu numai, iar acest lucru se datoreaza capacitatii lui de a reduce oxidarea si inflamatia, care sunt asociate cu functia ochilor diminuata;

-Studiile au descoperit ca zincul joaca un rol crucial in diviziunea si cresterea celulelor, deci este necesar pentru a mentine puterea in sistemele musculare si osoase;

-Ajuta la absorbtia nutrientilor;

Vezi si: Dieta pe baza de plante ajuta impotriva bolilor? Ce spun studiile

-Cercetarile au demonstrat ca zincul este necesar pentru mentinerea sanatatii celulelor din sistemul cardiovascular, reducand in acelasi timp inflamatia si stresul oxidativ;

-Zincul aduce beneficii integritatii pielii si ajuta la tratarea infectiilor. Cercetarile arata ca persoanele care au intarziat vindecarea ranilor tind sa aiba niveluri scazute de zinc;

-Zincul joaca un rol important in productia de hormoni, pentru producerea de estrogen si progesteron la femei si s-a dovedit ca creste nivelul de testosteron si calitatea spermei in mod natural.

Vezi si: Alimente bogate in fibre si antioxidanti – Bune si la silueta, dar foarte bune si pentru sanatatea ta

Vezi si: 8 alimente bogate in magneziu

Vezi si: Alimente bogate in folat. Vitamina esentiala in producerea de ADN

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole