Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite astazi in lume. Efectele sale se vad atat la nivel psihic, cat si la nivel fizic. Asadar, tratarea depresiei este bine sa se faca pe ambele planuri, fizic si psihic.
Unul dintre cele mai mari pericole este impulsul pentru sinucidere, urmare a autoacuzarii, considerarea vie?ii ca fiind inutila, etc. De cele mai multe ori, depresia apare in urma unei perioade de stres asociat cu oboseala si lipsa unor activitati preferate.
Vestea buna este ca depresia se poate trata si naturist. Mai jos va vom arata ce plante medicinale sunt recomandate in aceasta afectiune.
-Citrice: se vor consuma fructele sau doar sucul lor, aducand multe vitamine si in special vitamina C.
-Anason: calmeaza spasmele nervoase, favorizeaza circulatia si menstruatia dificila. 1 lingurita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va bea fractionat inaintea meselor principale. Se mai poate lua 1 lingurita de praf sub limba pentru 5 minute apoi se inghite cu apa.
-Branca ursului: mareste pofta de viata, fiind eficient in depresii. Este cel mai eficient sub forma de tinctura. Se poate lua cate 1 lingurita de 3 ori pe zi diluate cu 100 ml apa. Se poate lua in cure de 2-3 luni.
-Busuioc: reda voiosia si dorinta de viata si de asemenea, se spune ca intinereste. Cateva ramurele de planta proaspata se pun la 1 litru de apa si se lasa la macerat pentru 12 ore. Dupa aceasta perioada, se poate consuma in cursul zilei dupa strecurare. De asemenea, se poate lua si praf de planta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se poate lua cate un varf de cutit, pana la o lingurita care se va pune sub limba timp de 10 minute. Se inghite apoi cu putina apa. Se poate lua de 3 ori pe zi.
-Catina:se pot consuma si fructe proaspete. Se vor lua cate 4-5 lingurite de 3 ori pe zi. Cu cat se vor consuma insa mai multe cu atat va fi mai vizibila in tratament.
Suc din fructe; se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi. Se poate administra si praf de fructe rasnite, apoi cernut praful prin sita se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute inainte de mese.
-Ghimbir: se poate consuma radacina rasa sub forma de praf, cate un varf de cutit care se va pune sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghiti cu putina apa.
Se face si cu decoct dintr-o lingurita sau 2 de planta maruntita care se va pune la 250 ml de apa care se va fierbe timp de 2-3 minute. Se va strecura dupa care s poate consuma 2-3 cani pe zi. De asemenea, si tinctura este foarte eficienta. Se va rade 20 de g radacina care se va pune la 100 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va lasa pentru 15 zile, agitand cat mai des. Se strecoara apoi se va folosi cate 10 picaturi pana la o lingurita diluat in 100 ml apa.
-Coacaz: se pot consuma fructe proaspete sau congelate. Se vor lua minimum 4-5 lingurite de 3 ori pe zi.
- Suc din fructe; se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi.
- Fructe uscate 2 lingurite de fructe zdrobite sau macinate se vor pune la 250 ml apa si se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoara apoi. Se pot consuma 3 cani pe zi.
- Praf de fructe rasnite, apoi cernut praful prin sita se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute inainte de mese.
-Coada calului:
- Praf de planta uscata obtinuta cu rasnita de cafea. Din pulberea obtinuta se va lua un varf de cutit care se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite.
- Tinctura: 50 g de praf se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va tine timp de 15 zile agitand des la temperatura camerei. Se strecoara si apoi se iau cate 1 lingurita de 3 ori pe zi diluat cu apa sau ceai. Se va folosi tinctura inainte de mese cu 15-30 minute.
-Radacina de Ghintura galbena:
- 10 g de radacina se oparesc cu 150 g apa. Dupa 6 ore se strecoara si se stoarce. Lichidului i se adauga 230 g de zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.
- Tinctura: se vor pune 20 g planta la 100 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va pune intr-o sticla de culoare inchisa si se va tine la temperatura camerei timp de 15 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi pentru a se putea extrage principiile active din plante. Dupa aceasta perioada se strecoara si se pune in sticle mai mici la rece. Se va lua cate 10-20 picaturi diluate inainte de mese.
- Se poate prepara si un vin: 1 litru de vin la care se va pune 50 g planta maruntita. Se va lasa apoi timp de 8 zile agitandu-se sticla des. Dupa aceasta perioada se strecoara. Se va putea adauga la acest vin si miere si se va lua cate 1 lingurita din el inainte de mese cu 30 minute.
- Sirop. La 20 g planta maruntita se pune 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 15 minute, se strecoara dupa care se va adauga 100 g zahar. Se va fierbe apoi timp de 15 minute sau pana capata consistenta unui sirop. Se va lua din acesta tot o lingurita inainte de mese cu 30 minute, de 3 ori pe zi.
-Ginkgo-Biloba:
- Se va lua cate un varf de cutit de praf de frunze macinate, se vor tine sub limba pentru 10 minute dupa care se vor inghitii cu putina apa. Se va lua de 3 ori pe zi inainte de mese.
- 1 lingurita de frunze maruntite se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se vor lasa acoperite pentru 15 minute dupa care se vor strecura. Se vor bea 3-4 ceaiuri din acestea pe zi, in cure de lunga durata.
- Tinctura: din 20 g de planta maruntita pusa in 100 ml alcool alimentar de 70 grade, se vor tine pentru 15 zile agitand des, dupa care se va strecura. Se va putea lua din aceasta tinctura de 3 ori pe zi cate o lingurita in bolile grave. Se va lua doar diluata cu apa din cauza alcoolului pe care-l contine.
-Ginseng: se pot lua 2 capsule pe zi. 500-600 mg pe zi timp de 3 saptamani. Daca este sub forma de extract lichid se va lua o pipeta diluata la 100 ml apa fierbinte de 2 ori pe zi. Este util in oboseala si depresie.
-Maghiran: este foarte util, fiind un euforizant si totodata invioreaza organismul. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se poate consuma numai la nevoie, fiind util in cazul depresiilor care apar pe fondul de vreme umeda si rece.
-Menta: 1 lingurita frunze maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se beau cate 3 ceaiuri pe zi. Se poate administra si tinctura din 50 g planta maruntita peste care se va pune 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va tine timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se va strecura apoi, se pune in sticlute de capacitate mai mica si se poate folosi intern cate 10 picaturi pana la 1 lingurita diluata cu putina apa.
-Sunatoarea: este foarte utila in aceasta afectiune. Are efecte antivirale si antimicrobiene, ajutand la restabilirea echilibrului hormonal al organismului. Sunatoarea blocheaza receptorii din creier care provoaca starile depresive. Ajuta la pastrarea serotoninei (hormonul fericirii) mai multa vreme. Atentie insa o doza prea puternica in special de tinctura poate produce sindromul serotonina (opusul depresiei) care se manifesta prin agitatie, confuzie, tremuraturi, spasme musculare.
Trebuie insa sa aveti rabdare pentru ca efectele tratamentului cu sunatoare se vad abia peste 3 saptamani de la inceperea tratamentului. 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate folosi si sub forma de tinctura caz in care se pune 1- 5 picaturi-1 lingurita(in cazurile foarte grave) la 100 ml apa si se bea zilnic se poate chiar de 3-4 ori.
-Talpa gastei: este un sedativ puternic al sistemului nervos central inclusiv cardiac, scade tensiunea arteriala, vasodilatator periferic. Tinctura este mai puternica ca actiune sedativa valerianei si este cea mai indicata in nevroza cardiaca, diminuand frecventa pulsului chiar si in tahicardiile datorate hipertiroidismului. 2 lingurite de planta se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu inghitituri mici. Tinctura se prepara din 50 g de planta maruntita care se va pune in 250 ml alcool alimentar 70 grade. Se vor tine timp de 15 zile agitand zilnic de 2-3 ori. Se strecoara. Se poate folosi in functie de gravitatea afectiunii intre 20 picaturi-o lingurita de trei ori pe zi, diluate cu putina apa.
-Urzica: se pot consuma sub diferite forme urzici proaspete in orice cantitate ajutand foarte mult la vindecarea afectiunii.
2 lingurite de frunze uscate se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. De asemenea, si tinctura este foarte eficienta. Cate 1 lingurita diluata la 100 ml apa de 3 ori pe zi. Este foarte indicata pentru ca aceasta planta contribuie la refacerea organismului.
Sfat
In cazurile grave se va apela la internarea intr-un spital de specialitate. Depresia trebuie tratata cu seriozitate inca de la primele simptome, pentru ca pe masura ce timpul trece, aceasta afectiune se agraveaza si va fi mult mai greu de tratat si necesita un timp mai lung de tratament.
Vezi si:
5 metode de a preveni depresia de iarna
7 deficiente asociate cu depresia si tulburarile de dispozitie
Ce boala se ascunde in spatele oboselii continue si a starilor de melancolie. Sfatul medicului
Cum sa iti revii dupa o despartire. ”Tratament” pe pasi
Care sunt semnele depresiei. 23 simptome ingrijoratoare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] tratarea acestor tulburari in mod naturist, vezi si: Depresia. Cele mai bune plante medicinale care iti redau cheful de viata, Rolul suplimentelor alimentare in prevenirea starilor de anxietate, 7 alimente contra depresiei […]
[…] o afectiune, in egala masura, a psihicului si a corpului. Trebuie sa se faca dinstinctia intre depresie si starea depresiva. Prima e o stare care dureaza, in vreme ce cea de-a doua este urmarea unui soc […]