Nu contestam eficienta medicamentelor, insa cu totii stim ca administrarea lor gresita sau pe termen lung poate avea efecte adverse. Asadar, tot mai multi oameni se indreapta spre plantele medicinale care au capacitatea de a trata si de a stimula bunastarea fizica si mentala.
Se pare ca la inceputul secolului XXI, in jur de 250 de medicamente considerate de baza de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) au fost exclusiv din plante (ex: codeina, chinina si morfina contin toate ingrediente derivate din plante), relateaza healthline.com. Asadar, trebuie sa ne consideram cu adevarat norocosi ca natura este de partea noastra si ca aceste alegeri pe baza de plante sunt disponibile pentru a completa practicile noastre de sanatate.
Vezi si: Ce se intampla cand te tratezi si cu plante, si cu medicamente. Detalii la care trebuie sa fii atent
Iata o lista cu cele mai puternice plante medicinale, care au dovezi stiintifice si care sustin utilizarea lor in siguranta:
1.Curcuma/Turmeric
Curcuma (turmericul) este atat un condiment, cat si un excelent antibiotic si antioxidant, imbunatatind digestia, flora intestinala si prevenind mutatiile ADN. Totodata, potrivit cercetarilor recente, turmericul este un bun remediu pentru o multime de boli dermatologice si artrita articulara.
Turmericul este benefic pentru:
- durere cauzata de bolile inflamatorii (ex. artrita)
- prevenirea cancerului si oprirea mutatiilor ADN
- diverse boli de piele
Sfat: Combinat cu piper, turmericul poate ajuta corpul sa absoarba mai multe beneficii. Totusi, aveti grija la dozaj, deoarece poate cauza probleme de stomac.
3.Musetel
Musetelul este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale, cu proprietati anti-anxietate.
Proprietatile calmante ale plantei au fost studiate frecvent, inclusiv un studiu din 2009 arata ca musetelul este superior fata de administrarea unui placebo atunci cand se trateaza tulburarea de anxietate generalizata. Totodata, un studiu recent a aratat ca prezinta un potential si in tratamentele anticancer.
Musetelul este benefic pentru:
- anxietate
- stres
- insomnie
- cancer
!!! Poate interactiona cu diluantii de sange.
Vezi si: Musetelul, cel mai bun leac din natura contra iradierii
4.Lavanda
Aceasta floare puternic mirositoare se afla in topul plantelor printre studii, datorita proprietatilor sale anti-anxietate. De exemplu, intr-un studiu efectuat in randul pacientilor stomatologici, s-a dovedit a avea un efect linistitor, in timp ce un alt studiu a confirmat ca levantica poate avea un impact direct asupra starii de spirit si a performantei cognitive. De asemenea, planta a fost laudata si pentru proprietatile sale sedative, ajutand la un somn mai linistitor.
Totodata, s-a descoperit de curand ca lavanda are si beneficii antiinflamatorii. Cel mai eficient este diluat si aplicat pe piele sau folosit in aromoterapie.
Lavanda este benefica pentru:
- anxietate
- stres
- tensiune arteriala
- migrena
!!! Aplicat direct pe piele, uleiul esential de lavanda poate provoca iritatii. In plus, este toxic daca se administreaza intern.
Vezi si: Tratamente ayurvedice cu lavanda. Afla cum sa tratezi mai multe afectiuni cu ajutorul plantei
5.Primula
Ulei de primula amelioreaza simptomele sindromului premenstrual si afectiunile pielii (ex: eczema). De exemplu, unele studii au descoperit ca uleiul de primula are proprietati antiinflamatorii si se stie ca ajuta la afectiuni precum dermatita atopica si neuropatie diabetica, dar poate fi de un real ajutor si in durerile de san. Totodata, cercetarile recente indica imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu scleroza multipla, modificarea hormonilor si a sensibilitatii la insulina la cei care se confrunta cu sindromul ovarului polichistic si pentru uz local in ameliorarea dermatitei usoare.
Uleiul de primula este benefica pentru:
- sindromul premenstrual
- sindromul ovarelor polichistice
- menopauza
- inflamatie
- afectiuni usoare ale pielii
- durere de san
- neuropatie diabetica
- scleroza multipla
- tensiune arteriala
!!! Poate interactiona cu mai multe medicamente, inclusiv cu absorbtia medicamentului in timpul tratamentului HIV si interactioneaza cu litiul pentru tulburarea bipolara.
6.Seminte de in
Semintele de in, disponibile si sub forma de ulei, sunt una dintre alegerile mai sigure dintre suplimentele alimentare pe baza de plante. In prezent, semintele de in sunt apreciate pentru proprietatile lor antioxidante si antiinflamatorii. In plus, un studiu spune ca semintele de in pot ajuta la prevenirea cancerului de colon. Un alt studiu mentioneaza ca acestea au capacitatea de a reduce tensiunea arteriala.
Semintele de sunt benefice pentru:
- inflamatie
- prevenirea cancerului de colon
- reglarea tensiunii arteriale
- bufeuri
- scaderea obezitatii
!!! Semintele de in pot afecta productia de estrogen la femei.
7.Samburi de struguri
De ani de zile, extractul din samburi de struguri este apreciat pentru activitatea sa antioxidanta care are nenumarate beneficii pentru sanatate, inclusiv scaderea colesterolului rau din organism (LDL) si reducerea simptomelor de circulatie deficitara in venele picioarelor. Acesta este disponibil sub forma de lichid, tablete sau capsule.
Studiile confirma faptul ca un consumul regulat de extract de samburi de struguri are efecte anticancerigene si pare sa opreasca cresterea celulelor canceroase.
Extractul din samburi de struguri este benefic pentru:
- cancer
- scaderea colesterolului
- circulatia venelor piciorului
- edem
- tensiune arteriala
!!! Poate reduce absorbtia fierului.
Vezi si: Proprietatile terapeutice ale uleiului din samburi de struguri
Atentie!!!
Chiar daca plantele au benefici iextraordinare, nu trebuie sa uitam ca multe dintre ele prezinta aceleasi riscuri si efecte secundare ca si medicamentele conventionale. Asadar, trebuie sa fim atenti la ceea ce arata dovezile despre eficacitatea fiecarei plante, precum si la potentialele interactiuni sau probleme de siguranta.
Vezi si: Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: