14.1 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Calinul, arborele-simbol al Ucrainei. Proprietati si beneficii mai putin stiute

Calinul (Viburnum opulus) este un arbust originar din Europa, Asia si Africa de Nord si s-a raspandit prin polenizare. Acesta si-a gasit faima in Ucraina, unde ramane unul dintre simbolurile nationale ale tarii (kalyna, lib. ucr.) si unde diferite reprezentari ale sale abunda in tot ceea ce reprezinta folclorul acestei natii: cantece, broderii, picturi etc. 

Primavara, arbustul ne incanta privirea cu florile sale albe si delicate, care apoi se transforma in ciorchini verzi. Spre toamna, calinul devine cu adevarat spectaculos datorita fructelor sale purpurii. Fructele de calin arata ca niste picaturi stralucitoare de sange, asa ca in traditia poporului ucrainean simbolizeaza puterea vietii.

Micile bobite rosii au un gust acru, iar daca sunt zdrobite, emana un miros neplacut, dar chiar si asa, locuitorii Siberiei prepare din ele un fel de „tarie”, iar  norvegienii si suedezii le foloseasc in produsele de patiserie. Totusi, trebuie sa stii ca in stare crude, acestea sunt toxice, provocand varsaturi si diaree. De exemplu, se estimeaza ca un pumn de fructe ar fi o doza inofensiva. Prin urmare, pentru a putea beneficia de aroma si proprietatile acestor fructe, cel mai indicat este sa le consumi preparate (tarte, sucuri, prajituri, etc.) pentru ca prin gatire dispare toxicitatea lor.

Pe vremuri, in medicina populara ucraineana, sucul de fructe de viburnum era folosit pentru a preveni bolile de san, in special pentru tumori si pentru tratarea acneei. Infuzia din flori de calin se folosea ca astringent pentru diaree, pentru imbunatatirea functionarii tractului gastrointestinal, pentru tuse si raguseala, pentru colelitiaza si nefrolitiaza, ateroscleroza, tuberculoza pulmonara, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare. De asemenea, decoctul din scoarta de calin era folosit pentru a preveni avorturile spontane si ca agent antifebril.

In prezent, in scop terapeutic, se foloseste scoarta plantei, recoltata in lunile aprilie-mai de pe ramurile si tulpinile tinere. Dupa uscare (la temperatura de 45°), aceasta are un gust amarui-astringent. Cel mai adesea, scoarta vine sub forma de pulbere fina sau sub forma de tincturi foarte puternice.

Ce proprietati are scoarta de calin

In anul 1844, H. Kremer, a publicat pentru prima data datele privind studiul compozitiei chimice a calinului, vorbind despre izolarea substantei amare viburnina din coaja arbustului. Mai tarziu, H. van Allen in 1880 si T. Shenmann in 1897 au raportat si ei izolarea unei glicozide similare din scoarta de calin, care a avut atat efect antispastic, cat si de oprire a sangerarii uterine.

In prezent, majoritatea fitochimistilor considera ca principalele substante biologic active ale scoartei de viburn, care determina activitatea farmacologica specifica a medicamentelor create pe baza acestei materii prime, sunt iridoidele si glicozidele.

In scoarta viburnului, au fost identificati pana la 9 compusi ai structurii iridoide, care au fost numiti opulusiridoizi.
Studiile efectuate asupra compozitiei cantitative a iridoidelor arata ca in timpul depozitarii pe termen lung a scoartei de viburn, continutul total de iridoizi ramane destul de mare.

Prin urmare, s-a aflat ca scoarta de calin contine o glicozida amara (viburnina), tanin, flavonoide, un complex rezinos, esteri ai acidului valerianic si amidon.

Aceste substante active, ii ofera plantei actiune sedativa, antispastica si hemostatica, tonica pentru sistemul nervos si de sedativ uterin.

Beneficii si utilizari ale scoartei de calin

-Crampe menstruale

Scoarta de calin este adesea folosita ca mijloc de tratare a durerii asociate cu crampele menstruale. Aceasta este, de departe, cea mai comuna utilizare a plantei si este motivul pentru care a devenit un remediu in lumea occidentala. De exemplu, in anul 1997, Joseph Mayo relateaza in articolul „A Healthy Menstrual Cycle” ca planta „relaxeaza in mod eficient muschiul uterin, actionand ca antispastice si este folosita pentru a ameliora crampele”. Totodata, potrivit unui studiu publicat in „Journal of Medicinal Chemistry”, proprietatile antispastice ale scoartei de calin  se datoreaza prezentei derivatului de cumarina, scopoletina. De asemenea, aceasta contine uleiuri volatile care ajuta la calmarea si relaxarea crampelor uterine atat de frecvent asociate cu ciclul menstrual. In plus, scoarta contine si salicilat de metil, care este un precursor cu actiune slaba pentru acidul salicilic care este utilizat in aspirina, dar mult mai putin iritant pentru mucoasa gastrica, facandu-l benefic si pentru durere.

Actiunea astringenta a scoartei de calin ajuta, de asemenea, si la incetinirea sangerarilor menstruale abundente si in special a sangerarilor asociate menopauzei.

Vezi si: Cum scapi de durerile menstruale cu ajutorul uleiurilor esentiale

-Endometrioza

Aceasta este o afectiune ginecologica cronica tot mai des aparuta in randul femeilor, ce se manifesta prin durere si prin prezenta stromei si a glandelor specifice endometrului in afara uterului. Din cauza durerii abdominale intense, scoarta a fost folosita pentru a trata endometrioza la femei. In 2001,dr. Teresa Low Dog  discuta in revistei „Terapii alternative in sanatate si medicina” despre posibilitatile de tratament pentru a ajuta la combaterea efectelor bolii, argumentand ca amestecurile de ceai/tinctura se pot dovedi o buna optiune pe termen scurt pentru a gestiona efectele endometriozei. Studiul ei este unul dintre numeroasele articole medicale de top care ajuta la dovedirea eficacitatii anumitor abordari holistice pentru gestionarea eficienta a durerii.

-Relaxant muscular

Compusii anti-spasmodici din scoarta actioneaza si asupra celorlalte tipuri de crampe din organism, ca de exemplu: spasme bronsice, gastrointestinale, genito-urinale si spasme ale muschilor scheletic (pentru crampele picioarelor).

Multi medici fitoterapeuti recomanda administrarea scoartei de calin in combinatie cu magneziu. Deficienta de magneziu se manifesta sub forma de crampe si spasme musculare, iar aceasta combinatie poate fi de un real ajutor sportivilor.

Vezi si: Crampe musculare. Metode care te pot scapa de dureri

-Suport pentru sistemul nervos

Preparatele din scoarta de calin restabilesc echilibrul simpatic si parasimpatic in spasmele musculare voluntare si involuntare ale sistemului nervos autonom.

Scoarta este, de asemenea, bogata in acid valerenic (asociat cu Valeriana, planta sedativa). Efectul sau sedativ usor poate fi imbunatatit prin combinarea cu alte ierburi sedative, reglatoare de hormoni.

-Imbunatateste circulatia sanguina

Actiunea relaxanta a scoartei de calin permite cresterea circulatiei si a fluxului sanguin. Astfel, muschii relaxati lucreaza mai eficient si fluxul sanguin imbunatatit ajuta la eliminarea toxinelor din organism. In plus, aresi proprietati vaso-dilatatoare care largesc vasele de sange, permitand sangelui sa curga mai usor si exercitand un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.

Doza recomandata

Dr. fitoterapeut David Hoffman sugereaza cum ar trebui folosita scoarta de calin in scopuri medicinale:

-Infuzia este probabil calea mai simpla de consum, desi eficacitatea nu este neaparat la fel de puternica precum ar fi prin alte mijloace. La o cana cu apa, se adauga 2 lingurite de scoarta uscata de calin si se pune pe foc pana ajunge la punctul de fierbere, apoi se fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, dupa care se strecoara. Acest ceai trebuie consumat fierbinte, de 3 ori pe zi.

-Tinctura: Se administreaza cate 4-8 ml de tinctura, de 3 ori pe zi.

Exista, de asemenea, multe extracte de scoarta de calin disponibile. In general, extractele care sunt in capsule sunt cele mai practice pentru majoritatea oamenilor.

Atentionari!!! 

Administrata in doze mici, scoarta de calin are multe beneficii, dar administrata incorect, planta poate fi toxica. Asadar, NU depasi doza recomandata!!!

Nu utiliza scoarta de calin daca ai sensibilitate la aspirina.

Nu este recomandata copiilor mici.

Daca esti insarcinata, alaptezi sau iei medicamente pe baza de prescriptie medicala (in special medicamente pentru subtierea sangelui), este indicat sa consulti medicul inainte de a utilizascoarta de calin.

Vezi si: Poroinic. Ce indicatii terapeutice are orhideea salbatica

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole