13.9 C
București
vineri, noiembrie 1, 2024

Poroinic. Ce indicatii terapeutice are orhideea salbatica

Poroinic (Orchis morio) este o planta perena care face parte din fam. Orchidaceae, fiind cunoscuta si ca orhidee salbatica. Planta are o inaltime de 25-40 cm, care formeaza in sol, pe langa radacini, doi tuberculi bine dezvoltati. Florile, care apar in aprilie si mai, sunt grupate sub forma de ciorchine la varful tulpinii, au culori diferite: purpuriu intunecat, roz, liliachiu sau alb. 

Planta prefera zonele umbroase si umede, putand fi gasita in fanete, pasuni sau in paduri si tufisuri.

In scop terapeutic, se folosesc tuberculii, toamna sau primavara.

Poroinicul are in compozitia sa amidon, zaharuri, protide, mucilagii, glucoza, principii amare, rezine, fitosteroli si saruri minerale( K, P, Ca).

Aceste substante, ii ofera plantei proprietati afrodisiace, antidiareice, antiinflamatore, astringente si emoliente. In plus, amidonul si celelalte substante active din tuberculi favorizeaza si echilibreaza digestia si intreaga activitate din tractul gastro-intestinal, planta fiind astfel folosita pentru combaterea diareii si a altor deranjamente stomacale si
intestinale grave.

Vezi si: Scoarta de pin maritim. Cercetarile o recomanda in peste 80 de boli

Poroinic – Indicatii terapeutice

  • colita
  • diaree
  • enterocolite
  • catar intestinal
  • dureri abdominale
  • convalescenta
  • tulburari de dinamica sexuala

Poroinic – Preparare si administrare:

-Salep: Tuberculii de poroinic sunt foarte nutritivi, astringenti, expectoranti si demulcenti. Pe vremuri, acestia erau folositi in dieta copiilor si convalescentilor, avand o valoare deosebita. Se prepara salep, adica se macinau tuberculii deshidratati, transformandu-se in faina, apoi se fierbea cu lapte sau apa si putina miere. In plus, aceasta ajuta la formarea tesuturilor, avand ca rezultat cresterea masei musculare si a foreti.

-Infuzie: La o cana cu apa, se adauga 1 lingurita rasa de tuberculi si se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, in afectiunile de mai sus.

-Sucul extras din tulpina plantei trateaza inflamatia gingiilor si a dintilor, dar si taieturile, ranile si ulcerele.

-Extractul trateaza tulburarile intestinale.

-Pasta din radacina de poroinic se aplica sub forma de cataplasma pe rani si taieturi.

-Uleiul se aplica local, in zona organului sexual masculin pentru vindecarea disfunctiei erectile. De asemenea, este utilizat pentru tratarea oligospermiei (numar scazut de spermatozoizi) si oligozoospermiei (lipsa motilitatii spermatozoizilor). In plus, preparatele din poroinic cresc si mentin nivelul de testosteron din sange, cresc numarul de spermatozoizi si imbunatatesc calitatea si motilitatea spermatozoizilor.

Vezi si: Remedii naturale care te ajuta cand ai libidoul scazut

-Bogati in mucilagii, acestia formeaza un jeleu calmant si demulcent care este folosit in tratamentul iritatiilor canalului gastro-intestinal.

-Trateaza gastrita si hiperaciditatea. Planta ajuta la repararea mucoasei deteriorate a stomacului.

Vezi si: Merisorul de munte. Ce proprietati si beneficii au frunzele si fructele acestui arbust

Sursa: healthbenefitstimes.com si Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole