-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Narcisa alba, floarea parfumata a primaverii cu calitati terapeutice pentru minte si suflet

Narcisa alba (Narcissus poeticus) este o planta erbacee perena, ocrotita de lege. Primavara foarte devreme, florile ei minunate si parfumate impodobesc gradinile si parcurile, dar o putem gasi in toate regiunile tarii, pe pasuni, fanete si poiene umede din regiunea alpina pana in cea subalpina. Totodata, trebuie sa stii ca pe langa frumusetea si parfumul ei, narcisa alba are si calitati terapeutice.

In scop fitoterapeutic, de la narcisa alba se utilizeaza florile si bulbii, recoltate din luna februarie pana in aprilie.

Florile contin alcaloizi narcisina si glicozide ale izometonului, iar bulbii contin alcaloizii
licorenina, gelantina, licorina, narcisidina, care sunt foarte toxici. Dozele mai mari 10 g bulbi pot fi letale. De aceea, este recomandat ca preparatele din aceasta planta sa se faca doar sub stricta supraveghere a unui specialist.

Vezi si: Narcisele si cultivarea lor in gradina

Ce efecte terapeutice au florile de narcisa alba:

Florile plantei au efecte linistitoare, calmante, emoliente, dezinfectante si antiseptice pulmonar. Totodata, se recomanda si ca dezinfectant al cailor respiratorii.

In ce afectiuni sunt indicate florile de narcisa alba:

  • Anxietate
  • Stari de agitatie sau nervozitate
  • Astm. Se recomanda o cura cu infuzie combinata din narcisa, cimbrisor si frunze de
    menta, toate amestecate in parti egale. Aceasta cura trebuie facuta 3 luni pe an. Ceaiul se prepara cu 2 lingurite de amestec de plante la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
  • Tuse. Contra tusei spastice se bea ceai cald de petale de narcise, eventual amestecate cu frunze de mesteacan in parti egale. Totodata, se poate consuma si cate 2-3 lingurite pe zi de sirop de narcise. Intr-un borcan, se pune un strat de petale de narcisa care se acopera cu miere, apoi inca un strat de petale si alt strat de miere. Se repeta pana la umplerea borcanului. Se lasa 2 luni la rece, timp in care nu se umbla la borcan. Apoi, se strecoara si se poate  consuma ca orice sirop, ca atare sau in dilutie cu apa. Acest remediul are efect mai ales in tusea iritativa. 
  • Nevroza cardiaca. La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita petale de narcisa si o lingurita flori de paducel. Se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea zilnic 1 litru de ceai.
  • Tahicardie. La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita petale de narcisa si o lingurita flori de paducel. Se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea zilnic 1 litru de ceai.
  • Diaree

Bine de stiut!!!

La sud de comuna Sercaia se afla rezervatia naturala „Poienele cu narcise de la Dumbrava Vadului
numita de localnici „Dumbrava cu coprine“ intinsa pe 395 ha, fiind cea mai mare din Europa.

Vezi si: Cele mai scumpe flori din lume. 8 flori incredibil de frumoase si pretioase

Vezi si: Lacramioara, floarea care ajuta la sanatatea inimii si a sistemului nervos

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole