17.1 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Narcisele, florile care ne relaxeaza primavara

Narcisele ocupa cu siguranta un loc special in peisajul primaverii. Narcisele inflorite reusesc sa imprastie in aer o mireasma inconfundabila si sa ne transforma gradinile intr-o oaza de relaxare si buna dispozitie.

Narcisele sunt originare din nordul Africii, regiunile mediteraneene si Europa Centrala. In greaca, cuvantul narcisa (narke) inseamna somn profund, iar legenda spune ca numele de narcisa vine de la mitul frumosului tanar Narcis din mitologia greaca, care s-ar fi indragostit de chipul sau. Legenda mai spune ca floarea a aparut la moartea sa, chiar pe mormantul acestuia.

Narcisele infloresc primavara, in lunile martie-mai. Aceste flori minunate nu sunt deloc pretentioase, ele dezvoltandu-se foarte bine atat in conditii de semiumbra, cat si in plin soare. Totusi, este recomandat ca pe masura ce se inmultesc, bulbii sa fie rariti deoarece tind sa se aglomereze. Acest procedeu se face in o data la 3-4, in lunile iulie-august, iar dupa ce au fost scosi si sortati, se pastreaza in locuri uscate si aerisite pana in luna octombrie.

De regula, in primii ani de la plantare, narcisele au flori mici si putine, insa incepand cu al doilea an inflorirea este mult mai abundenta. Adancimea de plantare este de 10-15 cm, cu o distanta de 10-15 cm intre bulbi.

Dupa inflorirea din primavara, este indicat sa lasati plantele sa creasca pana se ofilesc frunzele, iar pentru a indeparta plantele ofilite, taiati-le la baza sau rasuciti frunzele, tragand usor. Bulbii rezista bine la iernile geroase.

Sfat:

Ca un sfat util, puteti incerca sa plantati in acelasi timp atat soiuri care infloresc foarte repede, cat si unele care infloresc mai tarziu, pentru a va bucura de aceste flori o perioada mult mai lunga.

Narcisele si utilizarile lor in medicina naturista

Trebuie sa stiti ca in scop fitoterapeutic se utilizeaza doar florile si bulbii, acestea avand efecte calmante, linistitoare, emoliente, dezinfectante, antiseptice, sedative, nevroza cardiaca, antitusive si antiasmatice.

Datorita efectului pe care florile si bulbii de narcisa il au asupra sistemului nervos, s-a considerat ca sunt benefice in caz de isterie si epilepsie.
S-a mai descoperit ca unul din constituentii narcisei este eficient in incetinirea bolii Alzheimer, fapt care demonstreaza ca acesta poate modifica functiile sistemului nervos central uman.

In sudul Frantei, din florile soiurilor inmiresmate Narcissus jonquilla si Narcissus odorus se obtine un ulei galben, cu miros dulce, folosit in industria parfumurilor, in aromaterapie si in industria cosmetica.

Pe vremuri, arabii aplicau ulei de narcise pe cap pentru a scapa de caderea parului si chelie.

Contraindicatii 

Trebuie sa se evite contactul cu seva acestei plante deoarece poate irita pielea sau agrava alergiile de piele la persoanele sensibile sau alergice si se vor respecta dozele recomandate deoarece bulbii contin substante ce pot deveni nocive datorita toxicitatii lor crescute.

Efecte adverse

Bulbii narciselor sunt foarte toxici, dozele peste 10 g pot fi letale. In intoxicatii apar urmatoarele simptome: somnolenta, hipertensiune accentuata, miscari convulsive si disfunctii ale ficatului.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole