Pudra de proteine a devenit la moda in ultimii ani. Totusi, trebuie sa stii ca nu toate pudrele proteice contin gama completa de aminoacizi. Asadar, trebuie sa te asiguri ca pudra proteica pe care o cumperi reprezinta o sursa completa de aminoacizi, respectiv contine toti cei 9 aminoacizi esentiali.
Proteina este un macronutrient esential pentru organismul nostru, deoarece ajuta la formarea si mentinerea muschilor, repararea tesuturilor sau crearea de enzime si hormoni.
Este adevarat ca proteinele de origine animala ajuta in sportiv, dar au si dezavanjatul de a veni la pachet cu alti nutrienti care pot prezenta un risc pentru sanatate, daca sunt consumati in cantitati mari.
Vezi si: Exercitiile fizice – un sprijin important in evitarea formelor grave de Covid-19
In ultimii ani, au fost comparate eficacitatea proteicelor de origine animala cu cele vegetale si s-a ajuns la concluzia ca cele din urma sunt la fel de eficiente in reducerea grasimii corporale, cresterea fortei musculare si a masei musculare, precum si a rezistentei fizice.
Prin urmare, daca esti o fire foarte activa si vrei sa cresti necesarul de proteine, incearca pudra proteica vegana.
Ca si doza zilnica recomandata de proteine, se procedeaza in felul urmator: un om sedentar va avea nevoie de cel mult 1 g proteina pentru fiecare kilogram al sau, in timp ce o persoana activa, care face spor, are nevoie de 1.5-2 g proteina/kilogram.
Iata ce este de fapt o pudra proteica vegana:
Pudra proteica pe baza de plante inlocuieste pe deplin proteinele de origine animala. De regula, acestea se obtin prin uscarea legumelor, semintelor si boabelor cu un continut proteic ridicat si apoi macinarea lor intr-o pulbere fina, la temperaturi joase pentru a se pastra calitatile nutritionale. In plus, trebuie stiut ca pudrele proteice vegane nu contin lactoza si sunt foarte bune la gust.
Iata o mica lista cu alimente bogate in proteine vegetale:
- Legume: fasole neagra, naut, linte, mazare galbena, fasole pinto, soia (tempeh, tofu).
- Cereale integrale/pseudocereale: amaranth, hrisca, mei, ovaz, quinoa, orez, grau integral.
- Nuci/seminte: migdale, nuci, alune, fistic, seminte de chia, seminte de canepa, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de foarea-soarelui.
Trebuie stiut ca o pudra proteica vegana obtinuta doar din mazare nu va contine toti aminoacizii, dar una realizata din mai multe tipuri de plante poate avea un profil complet al aminoacizilor. De asemenea, e important de stiut ca soia este singura proteina vegana completa, care contine toti cei noua aminoacizi esentiali, spune Leslie Bonci, RD, consultant in nutritie pentru Kansas City Chiefs. Celorlalte proteine pe baza de plante le lipseste cel putin unul dintre aminoacizii esentiali. Vezi si: Proteina din soia si proprietatile ei
Deci, daca nu utilizati un produs din soia, cautati o pudra care combina surse de proteine, cum ar fi mazarea si orezul, care creeaza acelasi grad de crestere a muschilor ca si pudra proteica din zer (sau pe baza de animal). Sau, putetii combina pudra cu un alt aliment. Amestecati pudra de proteine de canepa in fulgi de ovaz, de exemplu, sau puneti pudra de proteine de mazare intr-un smoothie cu unt de nuci.
Vezi si: 24 de alimente vegetale bogate in proteine!
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: