Proteina din soia si proprietatile ei

proteine-de-soia

Consumata zilnic, soia, intr-o cantitate moderata de 100-300 g, ajuta la obtinerea si mentinerea sanatatii de invidiat.

Proteina din soia, are multe calitati de-a dreptul remarcabile

  • reprezinta un important reductor al colesterolului sangvin ;
  • determina scaderea LDL-C, principalul responsabil de ATS ;
  • diminueaza absorbtia intestinala a colesterolului si a acizilor biliari. Suplimentar, s-a dovedit existenaa unor substante, generic numite „fibrati” in soia, care au capacitatea de a diminua trigliceridele, de a creste HDL-C si secundar de a scadea colesterolul total si LDL-C ;
  • amplifica eliminarea colesterolului din ficat preponderent spre vezica biliara (fiere), comparativ cu calea sangvina ;
  • datorita continutului important de cisteina (un amino-acid) stimuleaza secretia si activitatea hormonului de crestere (rol esential la copii si la culturisti !), dar si a glutationului, un anti-oxidant endogen de o forta exceptionala, cu o importanta covarsitoare pentru sanatatea intregului organism. Alte surse semnificative de cisteina sunt reprezentate de : ovaz, semintele de floarea soarelui, migdale ;
  • creste mobilizarea, metabolizarea si “miscarea” colesterolului din organism ;

Soia si proprietatile sale anti-depresive

  • desi valoarea proteica este foarte inalta (40%), fiind intrecuta doar de spirulina, la fel ca si aceasta din urma, nu are un efect diuretic pentru Calciu, Cupru si Zinc, asa cum ne-am astepta, ci din contra favorizeaza absorbtia acestora. Proteina din soia este bazica, aspect fundamental privind mentinerea echilibrului acido-bazic al corpului (nefiind un eliminator de Calciu !) ;
  •  este foarte digerabila, iar absorbtia sa se face cu un consum redus de energie, comparativ cu carnea, unde consumul de energie pentru absorbtie (ADS – actiunea dinamica specifica), ajunge uneori la 20% din nivelul caloric al acestei proteine ;
  • tofu din soia contine si o cantitate mare de Triptofan (747 mg / 100 g produs), AA esential care este precursorul Serotoninei („molecula de placere” sintetizata de creierul nostru). Cantitatea mare de triptofan, ii confera soiei proprietati anti-depresive, combatand / prevenind depresiile. Alte alimente-medicament, care alaturi de soia au aceasta proprietate : uleiul de in (prin AG w 3), nuca (recordmenul in Zinc, Cupru si Mangan) si cerealele integrale (prin acidul folic). Ca o curiozitate : Spirulina contine 1300 mg% Triptofan, dar nimeni nu va consuma 100 g / zi Spirulina.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.