-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Piperul. De ce este recomandat sa il incluzi in dieta ta zilnica

Piperul (Piper nigrum) este fructul unei tufe agatatoare tropicale, originar din sudul Indiei. Fructul plantei, o baca rosie, contine ulei eteric cu gust iute caracteristic. Planta infloreste dupa 3-4 ani, florile avand culoarea alba, flori care produc boabele de piper.

!!!Din fructele culese inainte de coacere, se obtine piperul negru, iar din cele coapte si decorticate se obtine piperul alb.

Piperul contine ulei eteric cu gust iute caracteristic si este folosit in alimentatie drept condiment, stimuland secretie gastrica si nu numai. Acesta mai contine calorii, vitamine (A, E , K , C, B6), minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, calciu etc. ), luteina si zeaxantina. In plus, piperul contine si piperina – o substanta cu efect antiinflamator si antioxidant, care poate preveni sau incetini progresul daunelor provocate de radicalii liberi si de boli grave precum ateroscleroza, diabetul si cancerul.

Compozitie chimica:

Piperul – Indicatii terapeurice

Afectiuni respiratorii

-Gripa in faza incipienta, bronsita. Intr-o cana cu apa fierbinte se adauga 2 varfuri de cutit de piper negru proaspat macinat, un varf de cutit de cuisoare macinate si 2 varfuri de cutit de scortisoare. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 2-3 cani de ceai aromatic fierbinte, indulcit cu miere.

-Guturai, infectii in gat. In aceste afectiuni, piperul negru este un foarte bun remediu. Se prepara un ceai fierbinte (poate fi de busuioc, cimbru, podbal, isop sau oricare altul) si se adauga in el un sfert de lingurita de pier piper negru macinat. Se lasa la infuzat cateva minute, apoi se bea cu inghitituri mici. Vei observa efectele miraculoase imediat: gatul se decongestioneaza, narile se desfunda si raceala trece rapid.

-Tuse. Se prepara o mica tinctura din 500 ml rachiu tare cu 4 linguri de piper negru macinat. Se lasa la macerat 5 zile. La final, se filtreaza, apoi se administreaza in felul urmator: se pune o lingurita de tinctura intr-un pahar cu apa si se amesteca si, de cate ori simti nevoia sa tusiesti, se ia cate o inghititura mica. Iritatia care genereaza tusea va fi anesteziata, iar gatul va fi dezinfectat. In cazul tusei iritativa si uscate, se poate face urmatorul remediu: se amesteca 2 varfuri de cutit de piper cu 4 lingurite de miere si cu putin suc de lamaie. Pasta rezultata se consuma pe parcursul a 1-2 ore, cu inghitituri mici.

Afectiuni cardio-vasculare

Uleiurile volatile din continutul boabelor de piper stimuleaza activitatea muschilor din zona inimii.

In caz de hipotensiune, medicii chinezi au constatat ca cei cu hipotensiune isi pot creste tensiunea arteriala cu 5 mmHg daca tin in gura o boaba de piper negru, timp de 30 minute. Este adevarat ca efectul este trecator, nu dureaza mai mult de 1 ora, dar acest remediu este ideal in restabilirea unei tensiuni arteriale normale, in situatii de criza.

In caz de circulatie defectuoasa a sangelui, remediul cel mai simplu, dar si foarte eficient, este suplimentarea cantitatii de piper si de sare cu care este condimentata hrana zilnica. De asemenea, piperul se poate folosi si extern, amestecat cu putin alcool, masand zonele dureroase pentru calmarea lor sau pentru restabilirea circulatiei sangelui.

Afectiuni digestive

Piperul este indicat in afectiuni digestive. Acesta se consuma sub forma de pulbere, in functie de toleranta individuala.

In caz de indigestie, digestie lenta, balonari, constipatie si multe alte afectiuni digestive, trebuie sa prepari o combinatie de condimente cu efecte carminative puternice. Amesteca o lingurita de piper negru proaspat macinat cu 2 lingurite de chimen si 2 lingurite de anason si adauga aceasta combinatie in mancare. La finalul mesei, bea un ceai cald, obtinut prin infuzarea acestei combinatii.

Afectiuni renale

In caz de litiaze, caliculi renali, poti folosi stafide si piper. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci in stafide cate o boaba de piper negru. In prima zi se mesteca o stafida, in a doua zi se iau doua si tot asa pana la 10 stafide cu piper, apoi se reduce zilnic cu cate 1 boaba, pana la 1. Piperul se administreaza dimineata, la 30 minute dupa micul dejun. Acest remediu este excelen si in cazul tumorilor maligne.

Beneficiile de combatere a cancerului

Includerea piperului negru in dieta poate ajuta la indepartarea cancerului. Piperina din piperul negru afecteaza proliferarea celulelor si combate proliferarea celulelor canceroase rectale, in conformitate cu un sondaj publicat in „Patologie experimentala si moleculara” in 2013.

Cercetarea a descoperit, de asemenea, ca piperina dezvaluie celulele canceroase rectale la specii reactive de oxigen – substante chimice toxice care ucid celulele canceroase. Un studiu suplimentar, din numarul din ianuarie 2013 al „Journal of Nutritional Biochemistry”, relateaza ca piperina din piperul negru impiedica cresterea de noi vase de sange in tumori, stopand cresterea acestora.

Remedii externe – Reumatism

In caz de reumatism, se face maseaza zonele dureroase cu tinctura (obtinuta ca in cazul tusei, din piper si rachiu), de 2-3 ori pe zi. ACest remediu ajuta la incalzirea articulatiilor, calmand durerile reumatice.

In caz de dureri in general, inclusiv reumatice, se pun la macerat timp de o saptamana 200 ml alcool alimentar, 5 linguri de piper negru si 1 lingura de cuisoare macinate. La final, se filtreaza si se aplica local, pe zona cu probleme.

Precautii si contraindicatii:

Atentie! Chiar daca are atatea beneficii, este indicat sa nu se abuzeze de el, deoarece poate avea un efect iritant. Un consum prea mare de piper poate cauza dureri stomacale resimtite in epigastru, afectarea ficatului sau aparitia dermatitei de contact. Totodata, piperul nu este recomandat sa se foloseasca cu anticoagulante.

Vezi si: Pochivnic. Ce proprietati, beneficii si contraindicatii are planta cu miros de piper

Vezi si: Tratamente ayurvedice cu piper Java

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole