Tratamente ayurvedice cu piper Java

tratamente-ayurvedice-cu-piper-Java

Piper Java sau piperul de Cubebe a fost utilizat in medicamente traditionale pentru diverse afectiuni precum boli urogenitale, gonoree, dizenterie, sifilis, dureri abdominale, diaree, enterita si astm. Este un membru al familiei de piper, varul lui piper longum si piper nigrum. Aroma sa este descrisa ca o incrucisare intre ardei si piper negru. Planta este originara din Indonezia – Insulele Mare Sunda. Este, de asemenea, cultivat in Java, Sumatra, Malaezia si Sri Lanka.

Tratamente ayurvedice cu piper Java

Astm: Luati cateva bucati de piper. Puneti-le intr-o hartie de tigara. Fumati o data pe zi.
Bronsita: inhalati fumul de piper Java o data pe zi.
Tuse: faceti ceai din piper Java, puneti miere si beti de trei ori pe zi.
Raguseala: Amestecati un varf de pudra de piper Java intr-o cana de lapte fierbinte si beti in fiecare seara.
Indigestie: Inmuiati jumatate de lingurita cu pudra de piper de Cubebe intr-un pahar cu apa calda timp de 5 minute. Luati de doua ori pe zi.
Boli de stomac: Faceti infuzie de piper. Luati de doua ori sau de trei ori pe zi. SAU adaugati 5 picaturi de ulei esential de piper pe un cub de zahar. Consumati o data pe zi.
Durere de dinti: adaugati 5 pana la 10 picaturi de ulei esential intr-un pahar cu apa calduta. faceti gargara de doua ori pe zi.
Respiratie grea: luati un pahar cu apa calduta si adaugati 5 picaturi de ulei esential de piper Java. Puteti face si inhalari cu apa fierbinte si ulei esential.
Spalari vaginale: luati 25 grame Cubeb si inmuiati-le intr-un litru de apa timp de o jumatate de ora. Faceti spalaturi.
Constipatie: Luati 1/4 lingurita pulbere din fiecare planta: Carom, Asafoetida, Cardamom si piper de Cubebe. Amestecati totul intr-un suc. Adaugati sare de mare. Beti jumatate dimineata si jumatate noaptea timp de 7 zile. (Atentie: excesul poate provoca varsaturi si greata.)
Bronsita: Puneti un varf de pulbere de piper Java cu scortisoara intr-un pahar cu apa si lasati-l timp de 5 minute. Beti zilnic.

Fie ca aveti o raceala, fie ca vreti sa scapati de tuse, piperul Java face minuni

Raceala: se macina cantitate egala de radacini de Solanum Xanthocarpum si piper de Cubebe. Fierbeti 2 varfuri de pulbere intr-o cana cu apa. Adaugati o lingurita de miere. Beti caldut o data pe zi.
Tuse: Luati cate un varf de pulbere de radacini Solanum Xanthocarpum si pulbere de piper. Se adauga la o cana de apa fierbinte. Adaugati o lingurita de miere. Se bea cald.
Tulburari menstruale: Amestecati cantitate egala de pulbere de radacina de Iarba Sarpelui cu pulbere de piper Java. Luati un sfert de lingura din amestec de doua ori pe zi. (Atentie: femeile insarcinate nu au voie).
Muscatura de sarpe: Amestecati pulberea de radacina de Iarba Sarpelui cu pudra de piper de Cubebe. Se iau 2 lingurite din amestec si se adauga jumatate de lingurita de sare. Aplicati-l pe zona muscata. Puteti sa-l utilizati intern.
Febra usoara si indigestie: Pentru tratarea febrei usoare si a indigestiei, luati o mana de frunze de busuioc sfant si amestecati usor impreuna cu 1/8 lingurita de pudra de piper Java. Fierbeti cu 1/4 lingura pulbere de turmeric si o cana de apa pana se reduce cantitatea la jumatate, adaugati miere si beti.

Utilizari culinare

  • In perioada Evului Mediu, a fost unul dintre cele mai valoroase condimente din Europa si astazi importanta sa culinara a fost depasita de utilizarile medicinale.
  • In forma sub forma de pudra, piperul Java a fost folosit ca si condiment pentru carne si sosuri.
  • O reteta medievala obisnuita de sos era compusa din lapte de migdale si condimente, inclusiv piper Java.
  • In timpul secolului al XIV-lea, otetul la care se face referire ca Ocet Kubebowy a fost infuzat cu piper Java, chimen si usturoi si folosit pentru marinatul de carne in Polonia.
  • Este inca utilizat pentru a spori aroma supelor savuroase.
  • In bucataria marocana, piperul Java da savoare mancarurilor si produselor de patiserie, fiind parte din renumitul amestec de condimente Ras el hanout, un popular amestec de ierburi si condimente, care este folosit in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
  • Ras el hanout este folosit in patiserie si uneori frecat pe carne si incorporat in cuscus sau orez.
  • Este folosit ca si condiment pentru a da aroma alimentelor din sudul si sud-estul Asiei, de exemplu in gulés (curry) din Indonezia.
  • Este foarte popular in gatitul din Africa de Vest.
  • Boabele sunt vandute intregi si trebuie macinate inainte de utilizarea in bucatarie.
  • Este folosit si pentru aromatizarea bauturilor alcoolice si nealcoolice.
  • Ginul Bombay Sapphire este aromat cu boabe de piper Java.

Obligeana, o planta ayurvedica excelenta pentru sanatate

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...