13.5 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Pochivnic. Ce proprietati, beneficii si contraindicatii are planta cu miros de piper

Pochivnic (Asarum europaeum) este o planta ierboasa, vesnic verde, cu tulpina taratoare. Intreaga planta este acoperita cu perisori fini, miroase ca piperul. Frunzele au forma de inima, cu o culoare verde intens, lucitoare, iar intre ele se dezvolta floarea, care este mica si rosie- negricioasa, are 3 petale carnoase.

Pochivnic prefera clima temperata, fiind intalnita in padurile de foioase si conifere din zonele montane.

In prezent, nu i se mai acorda o atentie deosebita din cauza efectului sau otravitor, insa in trecut avea un rol semnificativ in medicina. 

Pochivnic – Proprietati

Planta este utilizata acum doar ca remediu homeopat, incepand cu potenta D3 – folosita sub numele de Asarum. Indiferent de doza folosita, planta are efect expectorant, emetic si de infierbinteala, fiind indicata in: sciatică, stimularea menstruatiei, constipatie, hidropizie, maini reci, edem.

Se folosesc radacinile si iarba, recoltate in luna august, care contin uleiuri esentiale, asaron (subtanta toxica), un glicozid scindabil sub influenta emulsinei, acid ascorbic si vitamina B1. Uleiul volatil cu areasarona, aldehida asadilica, metileugenol, acetat de bornil, sesquiterpene, diasarona, etc. Rizomul contine in plus un tanin catehic, zaharuri reducatoare, rezine, fitoncide cu actiune antibiotica fata de: B. cereus, B. subtilis, Staphylococus aureus, Streptococcus faecalis si haemolyticus, E. coli, saruri minerale, etc.

Vezi si: 3 plante toxice care se folosesc in terapia naturala

Ca remediu homeopat, Pochivnic este folosita in urmatoarele afectiuni:

  • raceli
  • tuse
  • disconfort gastrointestinal
  • epuizare nervoasa

Pochivnic – Beneficii

-Proprietatile sale emetice se datoreaza prezentei uleiului volatil care irita terminatiile emeticosenzitive ale mucoasei gastrice si indirect centrul
vomei datorita prezentei asaronei in uleiul volatil.

-La nivelul aparatului gastro-intestinal, are efecte diuretice si diminueaza durerile de stomac.

-Datorita efectului expectornat, planta este indicata in bronsitele uscate, acute sau cronice, senile si in laringo-traheite.

-Este util in afectiunile colonului sau intestinale cu diferiti germeni. De asemenea, planta are si fect de antibiotic fata de un numar mare de germeni patogeni.

-Este si un vermifug bun si rezolva si unele probleme care provoaca constipatia.

-Extern, ajuta la refacerea parului.

Iata in ce afectiuni se poate folosi planta:

  • afectiuni ale parului
  • afectiunile ochilor
  • afectiuni ale pielii (furuncule, eczeme, infectii, iritatii, rani, raie, ulcere de gamba, ulcere purulente)
  • afectiuni respiratorii (tuse, astm bronhic, bronsita cronica)
  • alcoolism
  • fibrom uterin
  • ciclu neregulat
  • colite de diferite etiologii
  • epilepsie
  • osteomielita
  • silicoza pulmonara

Preparare si administrare:

-Tinctura: se prepara din 50 g de planta maruntita care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va tine la macerat 15 zile, agitand zilnic, apoi se strecoara. Se administreaza cate 0,25-1 ml ca expectorant ca atare sau in asociere cu Ipeca ca expectorant.

-Ceai: 1 lingurita de planta maruntita se pune in 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi intern,
pana la 2 linguri pe zi in afectiunile mai sus mentionate.

-Infuzie (uz extern): se prepara din 50 g de planta maruntita, cu radacina cu tot, care se va pune in 2 litri de apa. Se foloseste la spalarea capului sau la afectiunile externe.

Precautii si contraindicatii:

Planta este toxica si din aceasta cauza, se foloseste doar sub supraveghere de specialitate. De asemenea, planta este interzisa femeilor insarcinate.

Vezi si: Vetrice, o planta toxica cu multiple virtuti terapeutice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole