10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Sofranul. Ce actiuni si indicatii terapeutice are cel mai scump condiment din lume

Sofranul (Crocus sativus) este o planta perena, originara din Persia si care se aseamana foarte mult cu brandusa de primavara. Aceasta are un bulbo-tuber invelit in scuame reticulate, frunze lungi si inguste care se dezvolta o data cu florile. Florile sunt formate dintr-un periant care prezinta o parte inferioara tubulara divizata la varf in 6 piese violete, cu dungi purpurii. Stigmatele divizate in 3 lancii de 1-4 cm lungime inegal denticulate. Fructul o capsula ovala triunghiulara.

La noi in tara, planta se gaseste doar cultivata, iar in uz terapeutic se folosesc stigmatele- Stigma crocii.

Pe vremuri, sofranul se bucura de o importanta comerciala extraordinara, deoarece valora cat greutatea sa in aur, iar falsificarea lui era pedepsita cu severitate. Aceasta floare se folosea pentru condimentarea bauturilor si mancarurilor, dar si pentru tratarea unor afectiuni.

Cum se recolteaza sofranul

Din florile care se deschid la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie se scot stigmatele cu o portiune cat mai scurta de stil si se
usuca pe site incalzite deasupra unui jeratic.

Pentru a obtine 500 g sofran este nevoie de 70.000 de stigmate si 2,5 kg de stigmate pentru obtinerea a 500 g sofran uscat. Acesta este motivul pentru care este asa de scump.

Mirosul sofranului este unul caracteristic, aromat, iar gustul amar. Sofranul contine o substanta de natura glicozidica (picrocrozida- o substanta amara), vitamina B2 in cantitate mare, crocina (un glicozid galben, care prin hidroliza da un zahar), licopina si zeaxantina, ulei volatil, cineol si pinen, substante grase pana la 13%, ceara, iar polenul contine flavonozide.

Sofranul este folosit inca din vechime pentru tratamentul multor boli si are un efect terapeutic demonstrat de studiile efectuate.

Sofranul – Actiuni terapeutice

-Tinctura de sofran, in doze mici, este un stimulator al sistemului nervos, stomahic amar, slab analgezic periferic, sedativ al tusei prin actiunea sa asupra terminatiilor vagale. Pe de alta parte, administrata in doze mari, aceasta este narcotica si congestiva a sistemului nervos, emenagoga prin actiunea directa asupra miometrului.

-Sofranul imbunatateste digestia, stimuleaza circulatia sangelui si reduce tensiunea arteriala.

-Este eficient si in arterioscleroza.

-Exercita asupra uterului o actiune sedativa, fiind indicat in dismenoree dureroasa.

-Adaugat in mancare, acesta are efect tonic asupra inimii, sistemului respirator si mai ales efect antitumoral.

-Sofranul are si proprietati antioxidante, anticancerigene si antiinflamatorii, fiind un excelent stimulent digestiv.

-Are si efect afrodiziac, pentru ca are proprietati similare hormonilor.

-Sofranul are proprietati carminative si sedative ale sistemului nervos.

Sofranul – Indicatii terapeutice

-Afectiuni biliare si hepatice. Se prepara din 1 lingurita planta maruntita puse la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau pana la 3 cani pe zi, timp de 1 luna.

-Afectiuni digestive (anorexie, astenie gastrica, balonari, meteorism, dispepsie). In cazurile grave, se administreaza cate 1 lingurita de tinctura diluata cu 250 ml apa. Se ia timp de 1 luna, urmat de 10 zile pauza, apoi se poate relua. In cazuri mai putin grave, se poate prepara o infuzie din 1 lingurita planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi, o perioada de 1 luna. In caz de balonare si meteorism, ceaiul se poate combina cu Chimion, Fenicul.

Vezi si articolul: Ceai de sofran – excelent pentru raceli, sanatatea inimii si anti-depresiv

-Afectiuni ginecologice (dismenoree, ciclu menstrual intarziat, metroragie, frigiditate). Se face o infuzie din 15 g sofran (stigmate uscate) la 1 litru de apa. Se fierbe si se lasa sa infuzeze 15 minute. Se beau 1-3 cani pe zi, pentru alinarea durerilor din menstrele dureroase, sau pentru a creste senzatiile euforice in timpul actului sexual. Totodata, mai are si o actiune sedativa calmand durerile uterine. Se poate folosi si tinctura de sofran, cate 1 lingurita, de 3 ori pe zi, cu 100 ml lichid, luat inaintea meselor cu 15 minute. In caz de ciclu menstrual intarziat, se poate lua tinctura, cate 5-10 picaturit. Se poate asocia si cu tinctura de Branca ursului in parti egale. Se face un tratament timp de 1 luna.

-Afectiuni nervoase, isterie. Se administreaza cate 5-10 picaturi tinctura de sofran diluate in 100 ml apa, deoarece este un bun stimulator al sistemului nervos. Pentru stimularea sistemului nervos se mai administreaza si multa vitamina B din drojdie de bere si ca sedativ se poate folosi impreuna cu tinctura de Talpa-gastei. In caz de nervozitate, se poate prepara un ceai din 1 lingurita planta maruntita pusa la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. In functie de afectiune se poate asocia si cu alte plante. Se pot consuma pana la 3 cani pe zi, o perioada de 30 zile.

-Afectiuni respiratorii (astm bronsic, bronsite, tuse convulsiva). Se adauga in 50 ml suc de morcovi o lingurita de tinctura de sofran si 2 lingurite de miere. Se va lua apoi in 3 portii in
cursul zilei, cu 15 minute inaintea meselor. Acest preparat ajuta la remedierea parenchimului pulmonar, la disparitia tusei si este un antibiotic usor. In caz de tuse convulsiva, se prepara din 1 lingurita planta maruntita puse la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate indulci cu miere dupa gust daca nu aveti contraindicatii si se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate asocia si cu alte plante: ceapa, cimbru, patlagina, podbal, nalba, etc. Poate fi folosit si de catre copiii mici.

-Arterioscleroza. Se recomanda tinctura de sofran, cate 1 lingurita luata cu 100 ml apa, de 3 ori pe zi. Este extrem de eficienta impreuna cu tinctura de usturoi in parti egale pentru a curata vasele de sange de depuneri si a subtia sangele.

-Hemoroizi. SE recomanda infuzia preparata din 1 lingurita de Sofran la 250 ml apa clocotita. Se fac spalaturi locale de 3-4 ori pe zi, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru a obtine cicatrizarea rapida. Pentru a se retrage insa venele mai repede trebuie sa se faca tratament cu Sulfina, Castan, etc., relateaza Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste„.

-Hipertensiune arteriala. Se administreaza cate 10 picaturi de tinctura diluate la 100 ml apa, luat de 3 ori pe zi. Este foarte eficienta pentru scaderea tensiunii arteriale. Se poate asocia cu Vasc (macerat), Paducel (tinctura). Se poate face un tratament de 30 zile urmat de 7 zile pauza, dupa care se poate relua.

-Insomnie. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura diluata cu 100 ml lichid, cu 2 ore inainte de culcare pentru a asigura un somn linistit. Se poate asocia cu Valeriana, Passiflora, Paducel, Sunatoare.

Precautii si contraindicatii:

Aceasta planta este contraindicata in sarcina, putand provoca avortul, menoragii, etc. Totodata, trebuie sa aveti grija si la sofranul fals. Sofranul fiind o planta scumpa, adesea este falsificat sau substituit.

In doze mari, sofranul poate produce intoxicatii, varsaturi, diaree, colici care pot deveni chiar mortale.

Vezi si: Laptele de aur cu turmeric, sofran si cardamom. Reteta celui mai bun elixir natural

Vezi si: Totul despre cultura de sofran – Planta din care se face cel mai scump condiment din lume se poate cultiva in Romania

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole