1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Manganul – ce rol are pentru organismul nostru

Manganul este un mineral cu un rol important in organism, fiind o componenta esentiala pentru absorbtia nutrientilor, producerea de enzime digestive, dezvoltarea oaselor si apararea imunitara. Pe de alta parte, din punct de vedere industrial, manganul este un metal gri-argintiu intâlnit in minereuri sub forma de oxizi, avand diverse aplicatii in industria otelului si in cea chimica.

Manganul este raspandit in majoritatea organelor, fiind acumulat mai ales in ficat, oase, rinichi, glande endocrine si pancreas.

Trebuie sa stii ca exista o legatura intre mangan si fier. De exemplu, daca avem carenta de fier, vom asimila din alimente mai mult mangan si invers.

Iata ce trebuie sa stii despre deficitul si excesul de mangan:

Carenta de mangan poate produce demineralizarea oaselor, sterilitate, dezvoltare greoaie, malformatii ale scheletului, iritatii ale pielii etc. Pe de alta parte, un exces de mangan poate duce la toxicitate. Acesta poate patrunde in organism prin inhalare si ingerare si cauzeaza dureri de cap, crampe musculare, oboseala, agresivitate si tremuraturi.

Care este necesarul de mangan:

necesar: 3 mg/zi. Un aport crescut de Fier este responsabil uneori de un deficit al Manganului.

Surse de mangan:

Manganul este prezent in cantitati mari in produse neprocesate, cereale integrale (cea mai buna sursa naturala), nuci, alune, migdale, ananas, castane, aloe vera, tarate, sparanghel, spanac, vinete, pere, mere, usturoi, ceapa, praz, varza, sfecla rosie, telina, morcov, papadie, polen, caisa, cartof, ciuperci, cicoare, patrunjel, portocale, smochine, capsuni, struguri, uleiul de catina. De asemenea, laptele matern contine 3-10 µg mangan/litru, formula pe baza de lapte de vaca intre 30 si 50 µg/litru.

Atentie! Daca folositi suplimente alimentare ce contin mangan, acestea nu trebuie sa contina o cantitate mai mare decat doza zilnica recomandata de 2.3 mg/zi.

Principalele functii ale manganului sunt:

  • Manganul este un antioxidant puternic, avand proprietati antitumorale marcate. Antioxidantii ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi care pot provoca leziuni ale celulelor in organism. Se crede ca radicalii liberi contribuie la imbatranire, boli de inima si unele forme de cancer.
  • Impreuna cu Zincul si Cuprul, este metalul care stimuleaza functia enzimei SOD (Superoxid dismutaza, o enzima ce revitalizeaza celulele si reduce rata distrugerii lor de catre radicalii liberi).
  • Necesar structurii osoase normale si a cartilajului articular. Conform studiilor, manganul impreuna cu alti nutrienti care sprijina sanatatea osoasa, calciu, vitamina D, magneziu, zinc, cupru si bor, poate imbunatati masa osoasa la femeile cu oase fragile, ceea ce poate constitui un tratament natural pentru osteoporoza.
  • Este implicat in sinteza hormonilor sexuali, reduce simptomele sindromului premenstrual si previne infertilitatea. Consumul de mangan impreuna cu calciu poate imbunatati simptomele SPM (sindromul premenstrual). De asemenea, manganul echilibreaza activitatea antioxidanta si hormonala, de aceea folosirea manganului poate fi un tratament natural contra infertilitatii.
  • Asigura functionarea optima a creierului, stimuland sinteza dopaminei. Manganul este esential pentru functia sanatoasa a creierului si este folosit adesea pentru a trata tulburarile nervoase specifice. In timp ce nivelurile adecvate de mangan sunt necesare pentru functionarea creierului, este important sa retineti ca prea mult poate avea efecte negative asupra creierului.
  • Manganul are efect anti-reumatic si amelioreaza simptomele bolii Parkinson (boala caracterizata tocmai prin scaderea numarului neuronilor producatori de DOPA-mina). De asemenea, manganul este util si in tratamentul schizofreniei si al unor boli neurologice.
  • Stimuleaza absorbtia vitaminelor C, H si B1.
  • Anti-alergic si desensibilizant redutabil.
  • Asocierea Mangan + Cobalt este utila in tratamentul tulburarilor de memorie, sindromul premenstrual, anxietate, colite spastice, tulburarilor de menopauza.
  • Manganul contribuie la mentinerea unui nivel adecvat de calciu – combate, astfel, carenta de calciu – si de fosfor, toate actionand impreuna in moduri vitale pentru organism.

Vezi si: Deficienta de zinc ne expune la infectii. Care sunt semnele carentei si cele mai bune alimente din care sa va luati acest mineral

Vezi si: Cardamom – condimentul excelent pentru inima, circulatie si diabet

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole