-1.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Cum afecteaza pozitia somnului calitatea odihnei in timpul noptii

Odihna este foarte importanta pentru orice om, insa calitatea somnului este cea care reface celulele. Studiile au aratat ca pozitia somnului afecteaza calitatea somnului pe care il primim. Iata cum sa va imbunatatiti somnul in functie de pozitie.

Dormitul intr-o parte imbunatateste nivelul de oxigen pe timpul noptii

Dormitul pe o parte imbunatateste, in general, nivelurile de oxigen pe timp de noapte. Aceasta pozitie este cea mai frecventa pozitie in randul oamenilor si exista doua pozitii principale de dormit lateral. In forma de fetus, cand genunchii sunt trasi pana la piept si drept, cand membrele inferioare sunt intinse. De asemenea, unii oameni dorm mai bine pe partea dreapta, in timp ce alti dorm mai bine pe partea stanga.

In general, atunci cand oamenii dorm pe o parte, aportul de oxigen pe timp de noapte este mai imbunatatit decat atunci cand dorm culcati pe spate. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand oamenii sunt pe spate, gatul lor poate avea blocaje pe masura ce limba lor este impinsa inapoi. Gravitatia impinge, de asemenea, tot excesul de greutate al stomacului catre diafragma, ceea ce duce la respiratia superficiala din partea celui care doarme. Cand se intampla acest lucru, in cel mai rau caz, poate sa apara apneea in somn sau un colaps complet al cailor respiratorii, care poate perturba apoi somnul.

Acest lucru nu inseamna totusi ca oricare dintre pozitiile de dormit pe o parte va face ca o persoana sa doarma profund. De exemplu, pozitia dreapta pe o parte este preferata pozitiei fetale, deoarece acest lucru poate face dificila respiratia din cauza comprimarii diafragmei cu genunchii. Somnul pe partea stanga este de asemenea preferat dormitului pe partea dreapta, deoarece in aceasta pozitie, arsurile la stomac sunt reduse.

De asemenea, este bine sa obtineti cea mai buna saltea pentru traverse laterale, care ar trebui sa ajute la ameliorarea punctelor de presiune si sa permita distribuirea egala a greutatii in toate partile pielii somnului in contact cu patul.

Cum afecteaza pozitia somnului calitatea odihnei – Somnul pe spate este confortabil, dar apare mai des riscul de apnee in somn

Somnul pe spate este denumit de obicei pozitia „ideala” pentru cei care cauta un confort general. Iata beneficiile acestei pozitii.

Este bun pentru coloana vertebrala: acest lucru se datoreaza faptului ca coloana vertebrala nu este contorsionata in niciun fel in aceasta pozitie.
Este minunat pentru gat: acest lucru se datoreaza faptului ca gatul este pozitionat intr-o pozitie neutra atunci cand oamenii dorm pe spate.
Ajuta la prevenirea ridurilor: acest lucru se datoreaza faptului ca fetele oamenilor nu sunt in contact cu nimic care poate provoca riduri, cum ar fi pernele.

Din pacate, exista un mare inconvenient in a dormi pe spate. Somnul pe spate face ca limba sa fie impinsa inapoi si toata greutatea excesiva a stomacului persoanei sa fie impinsa in jos pe diafragma. Acest lucru are ca rezultat mai putin spatiu in gat pentru a lasa aerul sa intre, ceea ce poate duce la apnee in somn sau sforait. Cand se intampla acest lucru, somnul este intrerupt, fie de persoana care doarme pe spate, fie de catre partenerul de somn.

De asemenea, s-ar putea sa nu fie o idee buna ca femeile insarcinate sa se intinda pe spate, deoarece acest lucru poate provoca mai mult disconfort decat confort. Vezi si: O cauza nebanuita a insomniei – lipsa de magneziu

In general, totusi, dormitul pe spate are beneficiile sale si acestea pot fi imbunatatite cu saltea si perne adecvate. Salteaua, de exemplu, ar trebui sa ajute corpul sa ramana plat. Pe de alta parte, pernele ar trebui sa ofere suport celor mai importante parti ale corpului, cum ar fi gatul.

Pozitia somnului pe burta usureaza sforaitul si apneea

Multi oameni dorm inca pe burta, desi majoritatea expertilor sunt de acord ca are un singur beneficiu: usurarea apneei de somn sau a sforaitului.

In afara de asta, este un fapt recunoscut ca dormitul pe burta are mai multe puncte negative decat pozitive. Iata cateva dintre aceste dezavantaje:

Incordeaza coloana vertebrala: Cand oamenii dorm pe burta, o mare parte din greutatea lor se afla in mijloc, ceea ce pune o presiune pe coloana vertebrala.
Incordeaza gatul: intrucat oamenii nu au invatat cum sa respire prin perne sau saltele, pozitia naturala a gatului atunci cand oamenii sunt pe burta este in stanga sau in dreapta. Aceasta inseamna ca gatul este intr-o pozitie contorsionata pe durata somnului. Cu contorsiuni frecvente ale gatului, poate rezulta o hernie de disc.

Atunci cand gatul si coloana vertebrala sunt tensionate, rezultatul este durerea in corp, ceea ce inseamna ca exista mai multe sanse de a va trezi in mijlocul noptii. Oamenii care dorm pe burta se vor simti, asadar, mai putin odihniti odata ce se trezesc dimineata. Femeile insarcinate ar trebui, de asemenea, sa se fereasca cu atat mai mult de aceasta pozitie, deoarece acest lucru poate provoca probleme copilului pe termen lung.

Cei care sunt obisnuiti sa doarma in aceasta pozitie pot urma aceste sfaturi pentru a-si imbunatati somnul:

Nu folositi perna sau folositi o perna subtire. Folosirea unei perne groase va afecta doar coloana vertebrala si gatul, deoarece acestea vor fi in pozitii si mai deformate.

Asezati o perna sub pelvis: perna va ameliora presiunea din coloana vertebrala si din spate. Deoarece corpul nu este in pozitia cea mai ideala, este mai bine sa intindeti muschii pentru a preveni durerile de spate dimineata dupa trezire.

Concluzie

Pozitia somnului este un element la fel de crucial ca patul sau salteaua pentru un somn bun. Acest lucru se datoreaza faptului ca pozitia pe care o adopta oamenii atunci cand se odihnesc determina daca vor dormi sau nu o perioada lunga de timp sau se vor trezi de mai multe ori din cauza propriului sforait sau a durerii in corp. In cele din urma, revine fiecarei persoane sa decida ce pozitie i se potriveste. Aceasta decizie va depinde de prioritatile acelei persoane si de ceea ce isi propune sa obtina cu fiecare odihna buna.

Vezi si:

Crema bio pentru varice si picioare dureroase. Reteta

Ceaiuri pentru picioare umflate in sarcina. Cum scapi de neplaceri cu puterea plantelor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole