6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Sunatoarea, planta care calmeaza ranile dinauntru si din afara

Coroana de Sanziene impletita de tinerele domnite era facuta din flori de sunatoare. In credinta populara de odinioara, seva de culoarea sangelui si cu actiune balsamica a florilor de sunatoare, era pusa in legatura cu suferinta si ranile Mantuitorului. Iar acest lucru nu se spunea degeaba, caci uleiul de sunatoare este cel mai bun ulei pentru rani, el avand efecte de calmare, antiinflamatorii si cicatrizante.

De ce ranile dinauntru? Pentru ca sunatoarea este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru bolile nervoase si leziunile nervoase, facute din urma unor lovituri, vatamari fizice. Apoi, tinctura de sunatoare este utila in nevroze, astenie insotita de  insomnii, boli de nervi. Simpla infuzie cu sunatoare proaspata ajuta in somnul agitat, tulburari de vorbire, somnambulism, accese de isterie si depresie.

Sunatoarea, remediul pentru toate bolile nervoase

In bolile nervoase de orice fel, se fac bai de sezut cu sunatoare o data pe saptamana, fiind urmate de bai la picioare in celelalte zile ale saptamanii. Baile de sezut se fac cu urmatoarea cantitate: o galeata de planta intreaga se lasa la macerat in apa rece peste noapte. Inainte de baia de sezut, se da in clocot compozitia si se adauga la baia de sezut, care se face vreme de 20 de minute.

Fetele in plin proces de dezvoltare ar trebui sa consume, pentru o perioada, cate 2 cani de sunatoare pe zi. Aceasta ajuta la dezvoltarea organelor genitale cat mai sanatos si previne dereglarile menstruale. Incontinenta urinara se trateaza si ea tot cu ceai de sunatoare.

Ranile din afara, adica rani proaspete, rani deschise, hematoame, arsuri de soare, ten aspru, toate se vindeca frumos cu ulei de sunatoare. Se prepara si in casa, isi pastreaza proprietatile timp de 2 ani si se foloseste cu mare succes si in cazurile de durere de spate, sciatica si in reumatism. Sugarii cu colici se linistesc daca li se maseaza burtica cu acest tip de ulei.

Preparatele pe baza de sunatoare

Ceaiul de sunatoare se face dintr-o lingura plina cu varf de planta la 1/4 litri de apa clocotita. Se lasa la infuzat si se foloseste.

Pentru ulei se culeg flori de sunatoare pe vreme insorita. Se umple o sticla cu ele si se toarna ulei de masline sau ulei de in (daca se va folosi pentru arsuri si oparituri). Se lasa vreme de cateva saptamani intr-un loc cald, la soare sau langa cuptor. Cand incepe sa prinda o culoare rosiatica este gata. Se trece printr-o sita de tifon, se pune in sticle deculori inchise si se pastreaza nu mai mult de 2 ani.

Pentru tinctura se iau doua maini pline de flori de sunatoare, proaspat culese, care se pun la macerat intr-un litru de rachiu. Sticla se lasa 3 saptamani la soare sau la caldura inainte de a fi folosita.

Citeste si

Masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale pentru un ten frumos si sanatos

Sunatoarea, cum se foloseste intern si extern

Pasta de sunatoare cu miere. Cea mai veche reteta folosita in bolile de ficat

Sunatoarea. Ce poti trata cu infuzia si uleiul acestei plante medicinale

Tinctura de sunatoare. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole