Dovleci de diferite tipuri sunt cultivati peste tot in lume si impreuna cu carnea fructului, diferite parti ale plantei pot fi, de asemenea, utilizate in gatit. Familia de plante cucurbitacee careia ii apartin dovlecii include dovleceii, tartacutele si pepenii. Chiar daca dovlecii sunt de obicei de culoare portocaliu rosiatic sau chiar galben portocaliu, pot fi gasite si alte soiuri in verde, rosu, albastru cenusiu si alb.
Semintele de dovleac sunt plate, in forma de picatura de lacrima, avand un miez verde deschis, cuprins de o carena alba, galbuie si groasa. Semintele de dovleac verde si galben kakai nu au carena. Semintele de kakai prajite sunt obisnuite ca gustari. Uleiul de seminte de dovleac, obtinut din dovleceii din Stiria, este apreciat datorita gustului sau de nuci si este, de asemenea, utilizat pentru a spori aroma sosurilor de salata din Europa de Est.
In afara de gustul dulce, aroma, precum si vitaminele din pulpa dovleacului, este si valoarea nutritiva a semintelor de dovleac care face fructul popular in toate culturile. In bucatariile traditionale, semintele de dovleac sunt utilizate in salate, supe, precum si deserturi. Semintele de dovleac au fost utilizate de profesionistii in domeniul naturist pentru a face fata parazitilor intestinali si, de asemenea, pentru a imbunatati functia renala. Uleiul din seminte de dovleac este utilizat pentru a trata persoanele cu probleme de prostata in medicina indigena.
Semintele de dovleac sunt o gustare buna, usor de transportat, care nu trebuie pastrate la frigider, astfel incat le puteti pastra la locul de munca sau le puteti lua oriuunde cu voi. In plus, acestea ofera mai multe avantaje incredibile pentru sanatate, de la stimularea sistemului imunitar la mentinerea calmului.
Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de minerale precum magneziu, fosfor, cupru, mangan, fier si zinc. Semintele de dovleac sunt remarcate ca o sursa excelenta de zinc mineral si Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat consumul acestora pentru a obtine acest nutrient. Pentru a obtine beneficii complete ale zincului, consumati-l fara coaja.
Semintele de dovleac sunt apreciate pentru proprietatile antimicrobiene
Uleiul de seminte de dovleac, extractele de seminte de dovleac si semintele de dovleac sunt apreciate pentru proprietatile sale antimicrobiene, inclusiv proprietati antivirale si antifungice. Cercetarile subliniaza proteinele unice gasite in semintele de dovleac, care reprezinta o sursa pentru proprietatile antimicrobiene. Semintele de dovleac au lignani, cum ar fi medioresinol, pinoresinol si lariciresinol, care prezinta proprietatile sale antimicrobiene si antivirale.
Semintele au un continut ridicat de zinc, care este esential pentru organism, deoarece ajuta la intarirea imunitatii, diviziunii, cresterii celulare, dispozitiei, mirosului, gustului, reglarii insulinei, sanatatii pielii si functiei sexuale masculine. Deficitul de zinc este asociat cu cresterea sanselor de gripa si raceala, depresie, oboseala cronica, copii cu greutate redusa la nastere, acnee, performante slabe si probleme de invatare.
Excelente pentru barbati
Semintele de dovleac sunt hrana naturala vitala pentru sanatatea barbatilor. Datorita continutului ridicat de zinc, care este esential pentru mentinerea sanatatii prostatei si datorita extractelor de seminte si uleiuri de dovleac, are un rol vital in tratarea hiperplaziei benigne de prostata. Cercetarile arata ca semintele de dovleac si uleiul de seminte de dovleac sunt benefice pentru sustinerea sanatatii prostatei.
Impreuna cu mentinerea sanatatii prostatei, un alt motiv pentru care barbatii in varsta ar trebui sa adauge semintele ca parte a modului lor sanatos de a manca este densitatea minerala osoasa. Chiar daca osteoporoza este frecvent privita ca o boala pentru care femeile aflate in postmenopauza prezinta cel mai mare risc, in plus, este o posibila problema pentru barbatii in varsta. Aproape 30% din fracturile de sold se intampla la barbati, precum si 1 din 8 barbati cu varsta peste 50 de ani poate avea o fractura osteoporotica.
Un studiu realizat pe 396 de barbati cu varste cuprinse intre 45 si 92 de ani, publicat in numarul din septembrie 2004 al Jurnalului American de Nutritie Clinica, a constatat o corelatie clara intre aportul alimentar scazut de zinc, nivelurile scazute de sange ale urmei minerale si osteoporoza in sold si coloana vertebrala.
Ajuta in vindecarea anxietatii si amelioreaza artrita
Cercetarile publicate in Jurnalul canadian de fiziologie si farmacologie au afirmat ca triptofanul, un aminoacid bogat continut in seminte de dovleac, poate ajuta la reducerea anxietatii. Deoarece triptofanul se transforma in serotonina, un neurotransmitator care stimuleaza starea de spirit si incurajeaza bunastarea in creier, cercetatorii au investigat daca consumul unui aliment bogat in triptofan ar putea creste nivelul de serotonina si scadea simptomele de anxietate. Au descoperit ca subiectii cu tulburari de anxietate care au consumat seminte de dovleac bogate in triptofan impreuna cu carbohidrati chiar inainte de un test de anxietate au cunoscut progrese mai mari in masuri subiective si obiective pe scala de anxietate multidimensionala Endler in comparatie cu persoanele care au consumat doar carbohidrati.
Uleiul de seminte de dovleac are proprietati antioxidante eficiente dovedite in plus, care pot ameliora inflamatia legata de simptomele artritice. Intr-o cercetare publicata in revista Pharmacology Research, sobolanii indusi cu artrita au demonstrat niveluri considerabile crescute de inflamatie, care au fost reduse ori de cate ori s-a administrat ulei de seminte de dovleac; rezultate care s-au comparat pozitiv cu atunci cand sobolanii au primit medicamentul anti-inflamator nesteroidian indometacin. Mai mult, sobolanii suplimentati cu indometacina au prezentat niveluri crescute de peroxidare a lipidelor hepatice, o indicatie a leziunii hepatice, in timp ce grupul cu ulei de seminte de dovleac nu a prezentat efecte secundare.
Vezi si: Coarnele, fructele de toamna care coloreaza padurile si au efecte terapeutice nebanuite
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: