Pepenele galben este recunoscut pentru savoarea sa inconfundabila. Este un fruct perfect pentru zilele caniculare de vara si este plin de vitamine.
Istoria unuia dintre cele mai hidratante fructe de vara
Pepenii galbeni contin niacina, fibre, folat, vitamina B6 si au un continut ridicat de vitamina A. Are un continut scazut de grasimi, sodiu si colesterol. Fiind o sursa excelenta de vitamina C, apara organismul impotriva infectiilor, iar potasiul controleaza tensiunea arteriala si ritmul cardiac si, de asemenea, previne bolile coronariene si accidentul vascular cerebral
Contine, de asemenea, flavonoide antioxidante abundente, cum ar fi luteina, beta-carotenul si zeaxantina, ceea ce previne sansele de degenerare maculara, care este o boala legata de varsta. Criptoxantina este un flavonoid care previne radicalii liberi si inhiba riscul de cancer la san, prostata, colon, plamani si pancreas.
Originea exacta a pepenelui galben nu este sigura. Datorita cultivarii mari a membrilor familiei de pepeni din Africa i-a determinat pe unii anchetatori sa sublinieze originea acestui continent. Pepenele african poate avea stramosi in anumite parti din Asia, cum ar fi China si India. Pepenele galben a fost apreciat timpuriu de oamenii din regiunea Orientului Mijlociu si din regiunea mediteraneana. In zilele noastre, cei mai mari producatori de pepeni galbeni sunt Turcia, Iran si Egipt.
In general, semintele de pepene galben au fost uscate pentru a fi consumate ca gustari. Aceasta traditie a fost comuna in America de Sud si Centrala, Orientul Mijlociu si Asia. In SUA, California este cunoscuta drept cel mai mare stat producator care detine aproximativ jumatate din toata productia de pepeni galbeni din SUA.
Se crede ca cultivarea pepenelui galben a inceput in perioada biblica in Grecia si Egipt sau a fost cultivata in Armenia, Persia si India. Fructul a fost ilustrat in picturile egiptene care dateaza din perioada biblica. La sfarsitul secolului al XIV-lea, cultivarea pepenelui galben a fost extinsa in Italia. In secolul 15, fructele au fost cultivate ferm in sudul Spaniei. Arabii care s-au stabilit in Andaluzia au adus semintele si au facut accesul comertului cu pepeni galbeni.
In a doua calatorie a lui Christopher Columb in 1494, el a introdus pepenii galbeni in noua lume exclusiv in America de Nord. In secolul 16, semintele de pepene au fost aduse din Armenia si semanate in orasul Cantaloup din Italia. Fructul a primit numele comunei Cantalupo.
Pepenii galbeni au un continut ridicat de antioxidanti polifenoli care sporesc functia imunitara si sistemul cardiovascular. Polifenolii regleaza oxidul nitric care ajuta la prevenirea atacurilor de cord si, de asemenea, intaresc vasele de sange.
Acesta furnizeaza cantitati sanatoase de vitamina C si beta-caroten. In timpul verii, previne deshidratarea corpului si reface continutul de apa si electrolitii din organism. Extractele pe baza de pepene galben ajuta la stimularea diurezei care scade tensiunea arteriala. Acest fruct delicios scade riscul de cancer, mentine ochii sanatosi, pielea fina, plamani si scade nivelul de stres. Aproximativ 95% din continutul pepenelui galben este format din apa.
Cum se mananca pepene galben in diverse parti ale lumii
- Pepenele galben se consuma sub forma proaspeta, ca desert cu crema sau inghetata si in salate de fructe.
- Bucatile de pepene sunt invelite in prosciutto in Italia.
- O salata de fructe tropicale ar putea fi pregatita cu ananas, papaya proaspata, mango si pepene galbena.
- Putine felii de pepene galben ar putea fi adaugate la smoothie-uri.
- Poate fi amestecat cu capsuni congelate, suc de ananas si iaurt grecesc.
- Kebabul de fructe poate fi facut cu nectar, pepene galben si capsuni si il puteti servi cu iaurt.
- Feliile de pepene galben pot fi tocate si servite cu menta si iaurt.
- Se consuma crud cu suc de lamaie si miere.
- Amestecati pepene galben cu diverse smoothie-uri, supe reci, branza, prajituri si sorbeturi.
- Pentru o supa rece sanatoasa, adaugati piureul de pepene galben la piersicile decojite.
10 beneficii uimitoare ale pepenelui galben. Iata de ce sa il consumi toata vara
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] fiind unul dintre putinele fructe care se poate “bucura” de o asemenea proportie (alaturi de pepenele galben, […]
[…] Pepenele galben are un efect detoxifiant puternic, dar si de intarire al sistemului imunitar. Se recomanda nectarul de pepene galben (vezi mai jos reteta), baut in cantitati mari. […]