Frasinul este o planta originara din intreaga Europa continentala, din Portugalia pana in Rusia, cu exceptia Scandinaviei de nord si a sudului Iberiei. De asemenea, este considerat nativ in sud-vestul Asiei, de la nordul Turciei, la est, pana la muntii Caucaz si Alborz. Specia este cultivata pe scara larga si se naturalizeaza in Noua Zeelanda si in localitatile imprastiate din Statele Unite si Canada.
Poate creste pana la o inaltime de pana la 40 de metri si traieste pana la 250 de ani. Trunchiul are de obicei o forma dreapta fara bifurcatii. Aspectul scoartei si a lemnului depind de varsta copacului. Astfel, copacii mai tineri sunt verzui si stralucitori, in timp ce coaja se schimba dupa aproximativ 15 pana la 40 de ani si devine mai robusta. Frunzele se aduna in 9-15 manunchiuri dintate, in forma de pana. Printre ramuri se pot vedea in aprilie si mai cuiburi de floricele maronii.
Utilizari traditionale si beneficii ale frasinului
- Frunzele sunt astringente, cathartice, diaforetice, usor diuretice, laxative si purgative.
- Au fost utilizate ca laxativ, facand un inlocuitor usor pentru pastai Senna.
- Coaja este astringenta si un tonic amar.
- Putin folosit in herbalismul modern, este luat ocazional in tratamentul febrei.
- Semintele au fost folosite ca si carminativ.
- Apa distilata a frunzelor, luata in fiecare dimineata, a fost considerata buna pentru obezitate.
- Decoctul frunzelor in vinul alb a avut reputatia de a dizolva piatra si a vindeca icterul.
- Frunzele trebuie adunate in iunie, bine uscate, pudrate si pastrate in sticle bine ondulate.
- Coaja frunzelor si crengutele tinere contin cummarine (fraxina, esculina si substante inrudite) care inhiba cresterea bacteriilor si a ciupercilor.
- Frasinul este benefic ca tratament pentru vindecarea ranilor si pentru a reduce inflamarea.
- Scoarta de frasin este folosita ca agent de reducere a febrei si ca substitut pentru chinina, care este derivata din arborele de chinina.
- Coaja si frunzele au fost utilizate in mod traditional ca remediu pe baza de plante pentru diaree.
- Substanta fraxina gasita in scoarta si frunze are proprietati diuretice si poate creste excretia acidului uric.
- Coaja ajuta la tratarea gutei la varstnici si poate fi benefica si pentru alte afectiuni reumatice, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida.
- Afectiunile asociate vezicii urinare si rinichilor sunt tratate si cu coaja.
- In plus, se foloseste pentru indepartarea pietrelor din tractul urinar.
- Scoarta si frunzele de frasin pot actiona ca un laxativ usor datorita prezentei manitolului si, prin urmare, pot fi utilizate ca remediu pe baza de plante pentru constipatie si pentru a elimina parazitii intestinali.
- Semintele sunt, de asemenea, utilizate pentru a reduce febra, precum si pentru a creste pofta de mancare.
- Tinctura preparata din frunzele de frasin este folosita pentru a creste dorinta sexuala sau libidoul la barbati.
- Apa distilata a frunzelor de frasin, luata in fiecare dimineata, a fost considerata buna pentru obezitate.
- Ceaiul din frunze de frasin este usor diuretic, laxativ si este utilizat in caz de congestionarea apei din organism. Rinichii bolnavi sunt stimulati fara a fi iritati.
- In medicina naturala este de asemenea utilizat la reumatism si guta.
- Mugurii se folosesc pentru ceai si ca ulei macerat pentru unguent impotriva problemelor de reumatism, guta și probleme cu venele.
- Pentru frecarea si masajul membrelor la dureri, fie pentru reumatism sau din alte motive, se poate prepara un spirt de frasin. Vezi si: Dudul, un copac cu mai multa sanatate decat banuiam
Utilizari culinare
- Seminte imature, de obicei murate prin infuzie in sare si otet, apoi folosite ca si condiment pentru alte alimente.
- Frunzele sunt uneori folosite pentru ceai.
- Uleiul comestibil similar cu uleiul de floarea soarelui este obtinut din seminte.
- Frunzele tinere pot fi folosite culinar la salate sau ca si condimente pentru legume.
- Din lastari tineri se poate prepara ceai sau lichior.
- Fructele tinere, inca moi se pot amesteca printre legume, la umpluturi, se pot conserva cu otet, dar si pentru lichior sunt foarte potrivite.
- Fructele tinere uscate le puteti adauga in amestecuri de condimente. Semintele coapte se pot folosi ca si condiment.
Alte fapte
- A fost probabil cel mai versatil lemn din mediul rural, cu utilizari largi.
- Culoarea lemnului variaza de la alb cremos pana la maro deschis, iar lemnul de frasin poate fi un brun-masliniu mai inchis.
- Datorita flexibilitatii ridicate, a rezistentei la soc si a rezistentei la despicare, lemnul de frasin este materialul traditional pentru arcuri, manere de scule, in special pentru ciocane si topoare, rachete de tenis si bastoane de snooker si a fost utilizat pe scara larga la constructia aeronavelor timpurii.
- Frasinul era folosit in mod obisnuit pentru confectionarea cadrelor de scaune, care urmau sa fie asezate cu un alt lemn sau cu papura tesuta.
- In Northumberland, ghivecele de crab si de homar (capcane), uneori cunoscute sub numele de „creeves” de catre localnici, sunt inca facute din bastoane de frasin.
- Datorita elasticitatii sale, lemnul de frasina fost folosit in mod obisnuit pentru confectionarea bastoanelor.
- Culoarea usoara atractiva a lemnului de frasin il fac popular in mobilierul modern, cum ar fi scaune, mese, usi si alte caracteristici arhitecturale si pardoseli din lemn.
- Colorantul verde este obtinut din frunze.
- Frasinul nu infloreste pana nu ajunge la 30 de ani.
- Frasinul este al doilea cel mai important lemn folosit in avioane.
- Frasinul este valoros ca lemn de foc, deoarece arde bine chiar si atunci cand este „verde”.
Ceaiul
– se prepara din 2 lingurite de frunze uscate la 250 ml apa fiarta, se lasa 3 minute, se beau zilnic 3 cesti. Se poate combina si cu urzica si frunze de mesteacan.
In cazul artritei la degete, frasinul poate da un ajutor special. Luati trei maini de frunze de frasin, fierbeti in jumatate de litru de apa timp de aproximativ 5 minute, dupa aceea filtrati. Frunzele ramase se aplica inca in stare calda pe maini, degete.
La probleme ale vezicii urinare: se adauga 2 lingurite de frunze uscate in 250 ml de apa, se incalzeste pana la punctul de fierbere apoi se lasa la infuzat 3 minute, se filtreaza si se lasa putin la racit, se beau 3 cesti zilnic. Nu exista efecte secundare cunoscute, fie de la frunzele sau scoarta frasinului.
Un elixir sanatos pentru inima si stari sufletesti din frasin
-1-2 mana de frunze tinere, proaspete de frasin, lastari tineri, si fructe tinere inca moi se pun la 1 litru de vin alb sau roz, se pune sticla sau vasul la un loc intunecat si rece pentru o saptamana si apoi se filtreaza. Se pastreaza la rece si se serveste ca aperitiv, pur sau cu apa minerala sau indulcit cu putin sirop.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Frasinul, un copac cu multe intrebuintari si beneficii pentru sanatate […]
[…] Frasinul, un copac cu multe intrebuintari si beneficii pentru sanatate […]
[…] Vezi si: Frasinul, un copac cu multe intrebuintari si beneficii pentru sanatate […]
[…] ce apar in aprilie-mai. Acesta mai este cunoscut si ca „frasinul de mana”, fiind diferit de frasinul comun prin faptul ca infloreste dupa […]