6.9 C
București
luni, martie 18, 2024

Mojdrean. Ce beneficii are copacul cunoscut si ca frasinul de mana

Mojdrean (Fraxinus ornus) este un copac ce poate ajunge la 10 m inaltime, cu frunze petiolate si flori albe ce apar in aprilie-mai. Acesta mai este cunoscut si ca „frasinul de mana”, fiind diferit de frasinul comun prin faptul ca infloreste dupa infrunzire.

Mojdreanul este originar din Asia Mica, dar creste si in sudul Romaniei. Florile copacului sunt albe si au un miros placut, dar in scop terapeutic se recolteaza sucul. Primavara, cand seva incepe sa urce catre frunze se poate colecta sucul de mojdrean, ca si la arborii de cauciuc, se fac mici incizii transversale pana la cambiu. In fiecare zi se face o taietura noua la 5-10 cm deasupra celei precedente. Primele incizii se fac in perioada de inflorire si se continua pe tot timpul verii, pana la inceputul sezonului ploios.

Vezi si: Seva de mesteacan, remediul miraculos care iti fortifica organismul

Cea mai buna este cea care se recolteaza in timpul caldurilor mari

mojdrean
frasin de mana

Lichidul ce se scurge are o culoare bruna, cu o fluorescenta albastruie si un gust amar, iar in contact cu aerul se
transforma intr-o masa albicioasa, care se scurge si se intareste pe tulpina, luand forme de stalactite, constituind cel mai valoros produs farmaceutic – Manna cannelata.

In comert, Manna cannelata se prezinta in bucati de stalactite albe (10-15 cm lungime). La inceput, gustul este dulceag, dar apoi devine acru-amar, iar mirosul este asemanator cu mierea. Este solubila in 6 parti de apa, dand o solutie neutra si tulbure.

Mana are in compozitia sa 75% manita (manitol), glucoza, levuloza, maninotrioza, maneotetroza, herozida, fraxina, dextrina, rezina, etc.

Manita este un hexitol (un amestec de glucoza si fructoza), raspandit in regnul vegetal.

Vezi si: Siropul de artar. Ce beneficii aduce sanatatii noastre

Mojdrean – Ce efecte terapeutice are mana (Manna cannelata) 

Mana are un efect usor purgativ, care nu produce colici, fiind recomandat mai ales copiilor datorita gustului dulceag. Asadar, preparatele din sirop de mana intra in compozitia infuziei laxative numita si Aqua laxativa Vienensis in asociatie cu Sennae.

Ce calitati medicinale au frunzele si scoarta de mojdrean

Frunzele sunt utilizate in guta, reumatism, dar si ca laxativ. Scoarta are proprietati diuretice, ce stimuleaza eliminarea acidului uric.

Mana – Metode de preparare si administrare:

– Pentru copii, se recomanda 10 g de mana o data pana la 20 g, in apa, lapte sau ulei de ricin.

-Pentru adulti, se recomanda 40-50 g.

Vezi si: Vascul. Beneficii, remedii si precautii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole