1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Iarba ranii, o planta pentru vindecarea ranilor si pentru afectiunile rinichilor

De la distanta, crezi ca te uiti la o mare de flori de culoare galben-portocaliu, care imbie privirile. O privire mai atenta dezvaluie ca florile sunt de fapt galbene si devin portocaliu-brun, pe masura ce se estompeaza.

Anthyllis poate atinge o inaltime de 15 pana la 35 cm. Tulpinile se ridica frumos, prezentand spectatorilor ciorchini densi de flori papilonace galbene, care pot fi vazute din aprilie pana in iunie. O caracteristica izbitoare a plantei este ca toate partile sunt moi.

O planta vindecatoare de rani, careia ii place soarele

Creste in fanete insorite, cu solul bogat in calcar.  Este bienala sau perena, intreaga planta este paroasa. Are frunzele bazale intregi, iar cele tulpinale sunt penate, cu foliole inegale, obisnuit cea terminala fiind mai mare.

Florile sunt grupate in capitule bracteate. Caliciul este umflat si paros. Ii plac solurile calcaroase si uscate si mult soare. Este o planta medicinala utilizata la ranile care se vindeca greu si a problemelor gastro-intestinale.

Aplicatia principala este tusea si vindecarea ranilor. Are efect: astringent, antibacterial, purificator de sange, hemostatic, diuretic, calmeaza tusea, intareste stomacul, stimuleaza metabolismul, vindeca ranile.

Ajuta la: ca laxativ, la degeraturi, furuncule, dureri in gat, tuse, herpes, inflamatii bucale, ulceratii deschise la picioare, infectii in gat, constipatie.

Planta se gaseste pe campurile neingradite si pe campurile de trifoi, pe marginea drumului si pe pantele insorite, dar niciodata in cazul in care solul este suprafertilizat. O caracteristica speciala a Anthyllis este variabilitatea marcata a aspectului sau in functie de sol, o expresie a adaptabilitatii sale pronuntate.

Dupa cum indica numele specific vulneraria (Vulnus = rana), Anthyllis este utilizat in medicina traditionala pentru tratamentul ranilor. Este, de asemenea, utilizata uneori in ceaiurile care amelioreaza tusea, in tratamentul degeraturilor si durerilor de gat si pentru curatarea sangelui. In general, promoveaza procesele de eliminare a organismului.

Denumirea stiintifica a plantei este derivata din aspectul si utilizarea acesteia: anthos = floare, ioulos = jos si vulnus = rana impreuna dau o planta cu flori usor paroase, utilizata pentru tratamentul ranilor. Denumirea comuna deriva din faptul ca planta a fost folosita si pentru tratamentul afectiunilor renale.

Anthyllis a capatat, probabil, o mare semnificatie in Germania in cursul secolului al XVI-lea si a fost apreciata in medicina traditionala pentru tratamentul ranilor.

O planta ce se adapteaza usor si este benefica si pentru afectiunile pielii

Cresterea si puterea de raspandire a Anthyllis este expresia puterii sale vegetative extraordinare. Aceasta putere este cea care intareste organismul uman ranit. Cu toate acestea, Anthyllis nu creste salbatic, ci cu o cultura rafinata. Puterea care fortifica procesul de vindecare a ranilor nu este, prin urmare, necontrolata, ci echilibrata si reglatoare fina. Polimorfismul plantei este, de asemenea, o expresie a puterii sale de reglare.

In acelasi mod in care se adapteaza la circumstante externe diferite, Anthyllis ajuta, de asemenea, in diferite afectiuni ale pielii in directia obtinerii unei pieli echilibrate si sanatoase.

Cresterea echilibrata a plantei, care este in acelasi timp o expresie a echilibrului dintre procesele de constructie si descompunere, este transferata pielii, intarindu-i rezistenta la influentele distructive ale mediului si incetinind procesul de imbatranire.

Echilibrarea proceselor de construire si descompunere in stratul cornos (stratul exterior al pielii) rafineaza pielea si o face sensibil mai moale.

Frunzele si florile radacinilor sunt antitusive, astringente, laxative. Aceasta planta este un remediu antic pentru eruptii ale pielii, rani cu vindecare lenta, rani minore, taieturi si vanatai si se aplica extern. Pe plan intern, este utilizata ca tratament pentru constipatie si ca tonic de primavara. Planta poate fi folosita in stare proaspata in sezonul de crestere, sau recoltata in floare si uscata pentru utilizare ulterioara

Sucul din frunze proaspete ajuta impotriva ranilor minore si a herpesului. Planta proaspata zdrobita se aplica pe rani care se vindeca greu. Florile proaspete consumate in salate stimuleaza metabolismul si servesc la intarirea stomacului si a intestinelor.

Ceaiul se prepara din 1 lingura flori uscate la 250 ml apa fiarta, se lasa 15 min sa traga. Pentru un tratament intern, se bea aceasta cantitate de doua ori pe zi.  Ajuta la prevenirea problemelor intestinale si a tusei.

De asemenea, puteti folosi acest ceai ca gargara la infectii ale gatului si gurii. Extern poate fi folosit ceaiul pentru degeraturi si rani care se vindeca greu, sub forma de comprese. Se combina adesea cu patlagina.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

8 COMENTARII

  1. […] In aceste afectiuni se recomanda consumul a 2-3 cani de decoct de iarba neagra pe zi, cules ime­diat dupa inflorire. Efectul decoctului este acela de linistire si calmare rapida a durerii. De asemenea, se mai recomanda ca dupa fiecare cana de ceai de iarba neagra sa se bea, cu inghitituri mici, pe parcursul a 3 ore, 3 cani de apa de izvor, deoarece ajuta la o curatare co­recta a sange­lui si o eli­mi­nare eficienta a deseu­rilor de­pozitate in organism. Vezi si: Iarba ranii, o planta pentru vindecarea ranilor si pentru afectiunile rinichilor […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole