26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Iarba grasa, planta considerata un superaliment

Iarba grasa (lat. Portulaca oleracea) este o planta, considerata de multi o simpla buruiana, dar care pe vremuri era un superaliment. De exemplu, aceasta este mentionata de Dioscoride in lista plantelor medicinale, sub numele de lax. Totodata, arabii o numesc „o leguma binecuvantata”, povestind despre vindecarea miraculoasa a ranilor de pe picioarele profetului Mohamed, in timp ce el umbla pe camp si calca planta aceasta.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc frunzele si tulpinile, deoarece au un continut bogat in mucilagii, vitamina C (pana la 300 mg), vitamine din grupa B, E, PP, caroten, minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu, potasiu, seleniu, mangan, sodiu), dar si Omega 3 si acizi grasi.

Iarba grasa are un gust usor acrisor, datorita continutului de vitamina C, un suc gelatinos care este recunoscut ca medicament recomandat pentru ficat. De asemenea, planta are urmotoarele proprietati:

  • emolienta
  • vermifug
  • depurativ
  • Diuretic (iarba grasa este un remediu excelent pentru retentia de apa, reducand umflaturile din corp)
  • usor hipnotic
  • racoritor
  • favorizeaza coagulabilitatea sangelui

Aceasta planta are numeroase beneficii medicinale, insa neexplorate pana in prezent.

Indicatii:

  • Inflamatii digestive, respiratorii, urinare (cistite). Datorita continutului de mucilagiu, acizi grași omega 3 si minerale, aceasta planta are proprietati antiinflamatoare puternice, ajutand la ameliorarea durerii.
  • Paraziti intestinali
  • Litiaze urinare
  • Oligurii
  • Hemoragii (hemoptizii, hematurii, hemofilie)
  • Scade febra

In urma unor studii de specialitate, s-a constatat ca frunzele de Iarba Grasa ajuta la imbunatatirea functionarii creierului si a sistemului cardiovascular. Totul se datoreaza continutului mare de acizi graşi Omega-3. De asemenea, s-a mai descoperit că aceasta planta conţine de la 10 la de 20 de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decat oricare alt fruct sau leguma testata.

Mod de folosire:

-Infuzie de la 20 la 30 g la litrul de apa. 3-4 cesti pe zi.
-In salate, singura sau in combinatie, si in ciorbe.

Iata cateva remedii cu iarba grasa care merita incercate:

Iarba grasa este un bun remediu impotriva ulcerului – totul se datoreaza continutului de mucilagiu, care protejeaza mucoasa organelor interne si previne gastrita si ulcerul. Astfel, in caz de colita ulceroasa, se recomanda urmatorul remediu: in 200 ml de apa clocotita, se pune o lingura de planta uscata, se lasa la foc mic, 10 minute, apoi se infuzeaza timp de 2 ore. Se beau cate 50-75 ml (in functie de greutatea corporala), de trei ori pe zi.

-In cazul afectiunilor renale, asociate cu edeme, litiaza renala, ateroscleroza, dereglari hepatice, diabet, se recomanda urmatorul remediu: 1 lingura plina de planta tocata se fierbe pe foc mic, in 250 ml de apa, timp de 7 minute. Se infuzeaza in termos pentru 2 ore, apoi se strecoara. Se beau cate 50 ml, de 4 ori pe zi.

-In caz de voma cu sange, se prepara urmatorul remediu: se fierbe un pahar de crupe de orz si jumatate de pahar de frunze verzi sau uscate de iarba grasa, intr-un litru de apa, timp de 25 de minute. Lichidul strecurat se bea dupa racire, cate 100 ml, la fiecare 30 de minute.

-In caz de matreata, seboree, se procedeaza in felul urmator: se spala capul de doua ori pe saptamana, cu infuzie preparata din 5 linguri de planta uscata si 1 litru de apa clocotita.

-In caz de nefrita, cistita, pielonefrita, hemoptizie, gonoree, colpita tricomonadica, lezarea sifilitica a articulatiilor, dizenterie sau impotriva viermilor intestinali, se recomanda sucul de iarba grasa. Sucul se stoarce din toata planta, mai putin radacinile, bine spalata si scuturata de apa. Se administreaza cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, inainte de masa. Totodata, cu acest suc se tamponeaza pielea atunci cand va inteapa insectele sau va musca serpii.

Contraindicatii

Iarba grasa este contraindicata celor predispusi la crize diencefalice (hipotalamice – planta poate stimula secretia de insulina) si convulsii. De asemenea, preparatele concentrate din planta pot ridica tensiunea datorita stenozei (ingustarea vaselor sangvine).

Vezi si:

Iarba ranii, o planta pentru vindecarea ranilor si pentru afectiunile rinichilor

Iarba neagra, o planta excelenta pentru afectiunile tractului urinar si prostata

Verbina, „iarba sacra” cu multiple beneficii pentru sanatatea omului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole