23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Trifoiul rosu, „norocul” sanatatii tale

Trifoiul rosu. Toti stiu ca trifoiul cu patru foi simbolizeaza norocul. Inca din cele mai vechi timpuri, trifoiul a fost folosit ca talisman, druizii socotindu-l aducator de energii pozitive, de prosperitate si fertilitate.

Beneficiile acestei plante au fost descoperite de medicii chinezi care au observat ca, intrebuintata ca nutret pentru animale, planta avea efecte benefice si asupra omului. Din trifoi se preparau diverse remedii impotriva bolilor femeiesti, impotriva arsu­rilor, abce­selor si durerilor de oase.

In prezent, trifoiul rosu este utilizat pentru tratamentul problemelor legate de menopauza, efecte estrogenice, insa are multe alte domenii de aplicare.

In scop terapeutic, de la planta se folosesc frunzele si florile, care au un continut bogat in asparagina, proteine, taninuri, uleiuri esentiale, substante fenolice, cumarine, flavonoide, glicozide, potasiu, calciu, magneziu, fitohormoni, salicin, vitamina B1, vitamina B3 si vitamina C.

Principalele actiuni terapeutice ale trifoiului rosu sunt: are efect antiinflamator, este diuretic, purifica sangele, calmeaza crampele, stimuleaza ficatul, digestia si productia de suc gastric, bronsita, inflamatie toracica, dureri de gat, tuse, letargie, pierderea poftei de mancare, nivelul ridicat al colesterolului, dureri de guta si reumatism, tulburari gastro intestinale, constipatie, diaree, lipsa de estrogen, probleme menstruale, disconfort prostatic, disconfort menopauzal si scurgerile vaginale.

Trifoiul rosu, planta femeilor

Trifoiul rosu este numit si planta femeilor, datorita continutului de hormoni vegetali din planta, cu rol de protectie celulara, de evitare a riscului unui cancer mamar sau uterin. La barbati, planta are efect si pentru prevenirea cancerului de prostata.

In caz de dureri menstruale si sangerari abundente, puteti folosi urmatorul remediu: peste o lingura de pulbere de radacina de trifoi, se toarna 2 cani cu apa clocotita. Se lasa la fiert 30 de minute, la foc mic, iar dupa racire, se strecoara si se administreaza cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, dupa mesele principale, pana la disparitia simp­tomelor. De asemenea, se mai poate prepara si astfel: peste 2 linguri cu inflorescente de trifoi, se toarna o cana cu apa clocotita, se acopera si se lasa la infuzat 8 ore, apoi se strecoara. Se bea cate o jumatate de cana pe zi, cu 4-5 zile inainte de menstrua­tie.

In caz de inflamatie a ovarelor, se recomanda urmatorul remediu: peste 2 linguri de trifoi ma­runtit, se toarna 2 pahare de apa. Se pune la foc si se fierbe 30 de minute. Se lasa sa se ra­ceasca si se strecoara. Se adminis­treaza cate 1 lingura, de 4 ori pe zi, ina­in­te de masa, timp de 2 saptamani.

Trifoiul rosu se recomanda si la ameliorarea mancarimilor vaginale, a scurgerilor vaginale si la neurodermatite din zona genitala. Se fac bai de sezut sau clatiri vaginale cu perfuzie cu flori de trifoi rosu.

Trifoiul rosu ajuta la detoxifierea sistemului limfatic

Trifoilu rosu este un foarte bun detoxifiant. Peste 1 litru de apa clocotita, se adau­ga 4 lin­guri de tri­foi maruntit si se lasa la fiert 10 minute. Se lasa la infu­zat 20 de minute si apoi se strecoara si se admi­nis­treaza cate o cana, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale, timp de 1 luna. Remediul se poate face de doua ori pe an.

Trifoiul rosu, un bun adjuvant in caz de bronsita, tuse convulsiva

Peste 1 litru de apa clo­cotita, se adauga o cana de flori si frunze de trifoi maruntite. Se fierb timp de 15 minute, la foc mic. Se strecoara si se adminis­treaza cate 1 lin­gura, ina­inte de masa, pana ce simpto­mele dispar. Acest remediu este eficient si in caz de insomnie, colesterol ridicat, scurgeri albe, datorita efectului antiinflamator. Pentru a ajuta la vindecarea durerilor de gat si a gingiilor dureroase, trifoiul rosu este folosit ca gargara.

Trifoiul rosu te scapa de tulburarile digestive

Peste 2 linguri cu trifoi rosu (inflo­rescente) se toar­na o cana cu apa clocotita. Se acopera si se lasa la in­fu­zat 1 ora. Se bea cate un sfert de cana, de 4 ori pe zi, cu 15 de minute inainte de a manca. Du­rata tratamentului este de 3 zile.

Adjuvant in ateroscleroza

In caz de ateroscleroza, se recomanda tinctura de trifoi. Intr-un borcan de 2 litri, inchis la culoare, se umple pe juma­tate cu flori de trifoi peste care se toarna 500 ml vodca sau alcool de 40 de grade. Se acopera si se lasa la macerat, intr-un loc racoros, timp de 2 saptamani, agitand din cand in cand recipientul. La final, se strecoara si se administreaza cate 1 lingu­rita, o data pe zi, cu 30 minute inainte de masa de pranz. Tratamentul dureaza 1 luna, cu pauza de 10 zile. Se poate repeta de inca 3 ori.

Trifoiul rosu, remediu eficient in angina pectorala

Un pahar de flori de trifoi si 500 ml alcool de 40 de grade se lasa la macerat 2 saptamani, intr-un loc ferit de lumina soarelui, agitandu-se zilnic. Se administreaza cate 1 lingura de macerat strecurat, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 2 luni.

Planta care ajuta la o buna recuperare dupa o operatie

Peste 2 linguri cu flori de tri­foi se toarna o cana cu apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat 2 ore, apoi se strecoara. Se beau cate 100 de ml, de 3 ori pe zi. Durata tratamentului este de 2 saptamani.

Trifoiul rosu este indicat in cazul pietrelor la rinichi

Peste o lingura de planta marun­tita se toarna o cana cu apa cloco­tita. Se lasa la infuzat timp jumatate de ora, apoi se strecoara. Se admi­nistreaza cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora inaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 3 saptamani, cu pauza de 1 luna, dupa care se poate relua.

Trifoiul rosu in diabet

Peste un varf de cutit de flori uscate de trifoi se toarna o cana cu apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat timp de o jumatate de ora, apoi se strecoara. Se administreaza cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, inain­tea meselor principale. Dupa 3 saptamani, se face o pauza de 10 zile, apoi tratamentul se reia.

Un bun remediu in ulcer gastric

Peste o lingura de radacina uscata si maruntita de trifoi, se adauga o cana de apa clocotita. Se pune la fiert pe baie de abur, 1 ora. Se strecoara si se com­pleteaza cu apa fiarta si racita pana la volumul initial (de 250 de ml). Se administreaza cate 1 lingura, de 5 ori pe zi, dupa masa. Durata tratamentului este de 2 saptamani. Se face o pauza de 1 luna, apoi se poate relua.

Trifoiul rosu, remediul excelent pentru pielea ta

Trifoiul rosu ajuta la vindecarea rapida a ranilor, are un efect de inmuiere asupra pielii si poate preveni cancerul de piele.

-In caz de furuncule, abcese: peste 3 linguri de flori de trifoi se toarna o cana cu apa clocotita. Vasul se pune la foc si se da din nou intr-un clocot. Se acopera, se lasa la infuzat 2 ore, apoi se strecoara. Se inmoaie un tifon in solutia de trifoi si se aplica pe zona afectata, lasand sa actioneze pana ce tamponul se usuca complet. Proce­deul se repeta timp de 3-4 zile.

-In forma proaspata calmeaza durerile si mancarimie de la piscaturile de insecte, se zdrobeste si se aplica pe rana.

-Tinctura de flori de trifoi rosu este utilizata atat intern cat si extern la psoriazis, eczeme ale pielii.

-Isoflavonele din trifoiul rosu folosesc la ingrijirea pielii, mentinand pielea tanara si supla, iar continutul de hormoni din planta ofera o piele neteda. Se poate prepara un ulei macerat din florile uscate din care se poate face si un unguent. Totodata, cremele din trifoi rosu ajuta la anti-imbatranirea pielii, creste capacitatea de stocare a apei din celulele pielii, ceea ce duce la reducerea ridurilor.

-In caz de boli fungice: peste 3 linguri de flori de trifoi se toarna o cana de apa. Se pune la fiert si, dupa ce da intr-un clocot, se toarna intr-un termos si se lasa la infuzat 2 ore. Fiertura se adauga in apa pregatita pentru baie, la o temperatura de 36-38 de grade. Procedura se aplica o data pe saptamana, timp de 2 luni.

Iarba ranii, o planta pentru vindecarea ranilor si pentru afectiunile rinichilor

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole