3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Mana Maicii Domnului sau caprifoiul. Ce beneficii are parfumata planta

Caprifoi sau Mana Maicii Domnului, cum mai este cunoscuta, este o planta decorativa, cataratoare, cu flori de culoare alb-galbui ce emana un parfum puternic (mai ales la lasarea noptii) si poate infrumuseta orice spatiu al gradinii. Totusi, este bine de stiut ca florile nu joaca doar un rol decorativ, ci si unul terapeutic.

Mirosul minunat al florilor ofera o stare de buna dispozitie

Dupa cum spuneam si mai sus, Mana Maicii Domnului nu este doar o floare decorativa si parfumata, ci are si anumite calitati terapeutice. Denumirea de Mana Maicii Domnului provine de la o legenda care spune ca Maica Domnului, tinandu-l pe Iisus in brate, cauta un adapost ferit de soldatii lui Irod, care o hartuiau. Planta care a primit-o si care i-a oferit protectie a fost caprifoiul, iar la plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o cu proprietati tamaduitoare.

Mana Maicii Domnului – Beneficii

Odata ce florile plantei se scutura, locul lor este luat de fructele sub forma unor boabe de un albastru inchis, care sunt insa toxice. Totusi, este bine de stiut ca florile nu joaca doar un rol decorativ, ci si unul curativ. 

In scopuri medicinale se utilizeaza atat florile si frunzele (din care se prepara siropuri, ceaiuri, unguente sau se pregatesc comprese), cat si semintele (folosite la prepararea infuziilor cu efect diuretic). Florile si frunzele se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii, cand floarea este inca in stadiul de boboc. Semintele se recolteaza toamna, iar dupa recoltare, se pun la uscat, in strat subtire, in locuri intunecate si bine aerisite. Dupa uscare, se pastreaza in saculeti de hartie sau din materiale textile.

Mana Maicii Domnului contine substante active, in principal glicozide, cu rol antimicrobian, emolient, expectorant, calmant, antispasmodic, cicatrizant, diuretic si laxativ.

-Mana Maicii Domnului este o planta ale carei flori au un miros care te relaxeaza si te indeamna la meditatie, putand fi utilizate in cadrul sesiunilor de aromaterapie. 

-Datorita efectelor cicatrizante, Mana Maicii Domnului este eficienta in tratarea si cicatrizarea ranilor. Se foloseste un macerat din flori de caprifoi. Intr-un litru de apa se adauga o ceasca cu flori si se lasa la macerat peste noapte. Dimineata se strecoara si cu solutia obtinuta se pun comprese pe zonele afectate de rani, cicatrici, acnee sau abcese.

-Ceaiul din flori de Mana Maicii Domnului ajuta la intarirea sistemului imunitar. Acest ceai te poate feri de infectiile virale si poate trata unele simptome neplacute ale racelilor (febra, tusea, durerea in gat, durerea de cap). Ceaiul se obtine dintr-o ceasca cu flori la 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se beau cate 2-3 cani pe zi. Atentie! Ceaiul este contraindicat celor cu diaree acuta sau care au probleme cu stomacul.

-Ceaiul mai poate fi utilizat si in caz de abces mamar si intestinal, dizenterie si cistita – durere in timpul urinarii. In cazul inflamatiilor mamare, se aplica cataplasme cu infuzie de caprifoi. Totodata, in cazul afectiunile intestinale, Maicii Domnului ajuta la eliminarea toxinelor. Vezi si: Fasolea fluturilor, floarea care trateaza afectiunile intime la femei

-Infuzia din radacina de caprifoi incetineste coagularea sangelui, tinand la distanta bolile inimii. In plus, aceasta calmeaza crampele si durerile articulare. Ai nevoie de o cana cu radacina maruntita de caprifoi, care se pune la fiert in sapte cani cu apa. Se lasa la foc 30 de minute, iar dupa cracire se strecoara si se pastreaza in sticle, la frigider. Se administreaza cate 2 cani pe zi, timp de o saptamana.

Uleiul de caprifoi, un bun ingredient in cosmetica

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ulei-de-caprifoi-Mana-Maicii-Domnului-1024x768.jpg

-Uleiul din flori de caprifoi este un ingredient folosit si in cosmetica. Datorita substantelor continute, planta incetineste aparitia imbatranirii premature si ajuta la redarea luminozitatii si a prospetimii tenului.

-Uleiul poate fi folosit cu succes si in masaj, deoarece are proprietati relaxante si calmante, conferind energie si flexibilitate intregului organism.

-Infuzia din flori de caprifoi ajuta la estomparea pistruilor si tratarea arsurilor solare. La un litru de apa se adauga o cescuta de flori, lasandu-se la macerat peste noapte. A doua zi se strecoara, iar cu lotiunea obtinuta se da aplica pe zonele cu probleme.

Atentie! Femeile insarcinate, cele care alapteaza si persoanele care sufera de boli gastrice trebuie sa evite consumul de ceai de caprifoi.

Ce spun studiile despre Mana Maicii Domnului/Caprifoi

-Unele studii sunt de parere ca Mana Maicii Domnului (Lonicera japonica) combate gripa si ar putea fi considerata noua penicilina. Conform ultimelor studii efectuate, s-a descoperit ca planta ar contine o molecula capabila sa combata eficient diversele forme de gripa, inclusiv porcina si aviara. Concluzia apartine cercetatorilor Universitatii Nanjing care sustin ca au identificat componenta activa din ceaiul de Caprifoi/Mana Maicii Domnului (Lonicera japonica), iar consumarea sa previne infectarea cu virusi gripali de tip A si reduce rata de deces in cazul cobailor infectati cu H5N1.

Acest studiu a pornit de la folosirea ceaiului de caprifoi si altor preparate obtinute din planta in medicina traditionala chineza pentru proprietatile antivirale, in special pentru tratarea gripei. Cercetatorii au incercat sa identifice si izoleze componenta responsabila pentru efectele benefice, iar in studiul „Honeysuckle-encoded atypical microRNA2911 directly targets influenza A viruses” prezinta primele rezultate.

Prin urmare, cercetatorii au identificat MIR2911, un microARN aflat in forma foarte stabila in decoctul de caprifoi. MicroARN-ul este o molecula functionala a acidului ribonucleic cu rol in reglarea proceselor care se desfasoara la nivel celular si rezista foarte mult in organism. In timpul studiului, oamenii de stiinta au administra unor cobaii decoct obtinut din caprifoi (Lonicera japonica), cate 10 g planta fiarta in 100 ml apa timp de 30 minute. La finalul testului, acestia au constatat ca MIR2911 se regaseste in procent mare in sange si tesutul pulmonar. Ulterior, a fost testat raspunsul la infectarea cu diversi virusi gripali, printre care H1N1 (gripa porcina sau spaniola), H5N1 si H7N9 (forme ale virusului gripei aviare), iar cercetatorii sustin ca MIR2911 actioneaza prin blocarea genelor PB2 si NS1, cunoscute ca avand rol in replicarea virala a gripei. Totodata, molecula MIR2911 (obtinuta din decoctul Lonicera japonica) si cea sintetizata de cercetatori, au oferit protectie impotriva celor trei virusi gripali.(Sursa nature.com)

Chen-Yu Zhang, cel care a coordonat studiul, aseamana identificarea si rolul acestei molecule cu descoperirea penicilinei. Cercetatorii chinezi sustin ca MIR2911 ar putea ajuta la combaterea mai multor tipuri de virusi, inclusiv Ebola. Totusi, trebuie remarcat ca studiul a fost efectuat doar pe cobai, iar mecanismul ar putea sa nu fie similar in cazul pacientilor umani. De asemenea, ingerata in cantitati mari, Lonicera japonica poate sa fie toxica. De aceea, planta trebuie administrata doar sub stricta indrumare a unui specialist, conform celor de la Nanjing University School of Life Sciences.

-Potrivit unor cercetatori olandezi, se pare ca aceasta planta minunata poate sa absoarba poluarea, ajutand orasele sa respire. In urma unui studiu, cercetatorii au descoperit ca  planta imbunatateste semnificativ calitatea aerului, mai ales cand creste in conditii speciale.

Se pare ca frunzele si „perii” caprifoiului sunt capabili sa absoarba dioxidul de carbon din atmosfera, reducand smog-ul din orase. Totodata, cercetatorii olandezi nu s-au limitat doar la a constata proprietatile plantei, ci au incercat sa identifice conditiile in care aceasta poate creste mai repede, astfel incat sa-i mareasca impactul. Astfel, acestia au descoperit ca, daca folosesc un fertilizator organic obtinut din deseurile orasului Amsterdam, caprifoiul se dezvolta de cel putin 3 ori mai rapid.

In anul 2014, inginerul Ton van Oostwaard a vorbit in cadrul unei dezbateri TedX Amsterdam si despre faptul ca planta poate fi taiata si valorificata energetic. Se pare ca, de pe un hectar cultivat cu caprifoi, se obtin 12 tone de biomasa, care poate fi transformata in biocombustibil. Vezi AICI.

Citeste si: Mana Maicii Domnului – sfaturi pretioase pentru plantare, ingrijire si inmultire

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole