Salvia este recunoscuta pentru proprietatile sale puternic antioxidante, datorita acidului rozmarinic. Este, totodata, bactericida si poate distruge bacilul Kock. Se mai foloseste cu incredere ca dezinfectant, cicatrizant, colagog, coleretic, antiinflamator. Iata beneficiile salviei, o planta ce nu trebuie sa iti lipseasca din casa.
Aroma sa extraordinara are multiple utilizari: in parfumerie, in cosmetica, in gastronomie ca mirodenie, iar pusa in gradini este apreciata pentru aspectul sau ornamental foarte placut.
Utilizarile gastronomice ale salviei
Folositi salvia ca mirodenie pentru mancaruri grase, precum friptura de porc, de gasca sau de curcan. Vanatul va deveni mult mai gustos daca se adauga o frunza de salvie. Aceasta se mai foloseste in prepararea unor branzaturi amestecate cu verdeturi, dar si in anumite sosuri de carne, peste sau salate.
In unele parti ale lumii, se fac prajituri si cozonaci din salvie, deoarece la coca se adauga frunzel de salvie taiate foarte subtire.
Iata cum sa folosesti aceasta planta medicinala in alimentatia de zi cu zi:
- Faceti un amestec rapid din boabe de fasole fierte, cu ulei de masline, usturoi dupa gust si cateva frunze maruntite de salvie. Puneti preprataul peste felii de paine prajite pentru un mic dejun satios si delicios;
- Adaugati salvie tocata la omleta de dimineata;
- Presarati frunze proaspete sau uscate de salvie peste o pizza facuta in casa pentru a beneficia cu intreaga familie de efectele terapeutice ale plantei;
- Faceti o salata rapida cu castraveti felii, ceapa rosie, frunze proaspete de salvie si ardei grasi. Adaugati si un sos de iaurt natural fara grasimi.
Numele salviei ne spune ca este “cea care salveaza” de multe boli. Este folosita in medicina de peste 2500 de ani, avand efect astringent, aromat si racoritor. De aceea, salvia este inclusa in numeroase produse de ingrijire a pielii si tenului, in lotiuni si sampoane de par, pentru igiena gurii si dintilor.
Aveti mai jos o serie de preparate rapide cu salvie pentru ingrijire persoanla:
- Preparati decoct de salvie si dati-va pe fata pentru tenul patat, imbatranit, folositi decoctul de doua ori pe zi, dimineata si seara;
- Faceti pasta de dinti 100% naturala cu salvie. Folositi: pupla de la o lamaie, o lingurita pulbere din radacina de stanjenel, o lingurita de frunze de salvie maruntite, o jumatate de lingurita ulei de scortisoara si apa distilata cat sa formeze o pasta groasa. Veti vedea beneficiile acestei paste foarte rapid.
- Pentru tenul gras faceti o lotiune de fata din 80 de ml de apa de hamamelis si 20 de ml de tinctura de salvie, in care s-au dizolvat 4 picaturi de ulei esential de rozmarin.
- Pentru parul incaruntit se foloseste salvie, aceasta inchide la culoare. Mai mult, ea stimuleaza circulatia sanguina si cresterea parului, conferindu-I un aspect frumos si sanatos. Clatiti dupa spalarea parului cu ceai de salvie daca ati incaruntit prea devreme.
- Pasta impotriva tartrului: 2 linguri de frunze de salvie proaspata si 2 linguri de sare de mare. Se maruntesc bine ingredientele intr-un mojar pana se obtine o pudra fina. Se pune la copt, iar cand se intareste, se scoate si se pune intr-un recipient etans. Se foloseste de doua ori pe zi pentru albirea dintilor si pentru o respiratie proaspata.
Alte intrebuintari si contraindicatii
Salvia se mai foloseste si in urmatoarele afectiuni: plagi hemoragice, dureri de gat, tuse, galactoree, gingivite, sindrom dispeptic, tulburari menstruale, diabet zaharat, astm bronsic, anxietate, reumatism articular acut, ameliorarea dispozitiei poraste, imbunatatirea acuitatii auditive si vizuale, tulburari de concentrare, astenie nervoasa, infectii cu stafilococ auriu, streptococcus.
Este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza, copiilor mici, adolescentilor dub 18 ani, bolnavii de epilepsie. Depasirea dozei recomandate poate duce la ameteli, tahicardie, convulcii, senzatie permanenta de caldura.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Beneficiile salviei, o planta ce nu trebuie sa iti lipseasca din casa […]