14.6 C
București
marți, octombrie 8, 2024

Salvia, „salvarea” sanatatii noastre

Salvia este o planta sudica, folosita si apreciata pentru proprietatile ei medicinale inca de pe vremea grecilor si romanilor. 

Frunzele plantei contin ulei volatil, tanin, principii amare (picrosalvina), substante esterogene, rezine, gume, etc.

Salvia, un adevarat medicament pentru numeroase afectiuni

In Antichitate, salvia era considerata un adevarat medicament, fiind recomandata in tratamentul a peste 60 de afectiuni, printre ele numarandu-se si muscaturile de serpi, reglarea transpiratiei in cazul bolnavilor de plamani si pentru scaderea lactatiei lehuzelor. De asemenea, si medicul Discoride recomanda salvia pentru efectul ei diuretic, emenagog (reglarea ciclului menstrual) si hemostatic.

Ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminina – se administreaza o jumatate de lingurita de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament va dura trei luni si va avea efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni.

Ceaiul din frunze de salvie are actiune antisudorifica, recomandandu-se pentru a opri transpiratia nocturna a tuberculosilor. Nu se recomanda mamelor care alapteaza, deoarece micsoreaza cantitatea de lapte. In bolile ficatului mareste secretia bilei.

Salvia este indicata in afectiunile respiratorii si febra. Aceasta este bogata in substante active cu rol antiseptic, antimicrobian si antiinflamator. In cazul racelilor persistente, decoctul de salvie intervine eficient: desfunda nasul, linisteste durerile de gat, reduce febra, calmeaza tusea, durerile musculare si grabesc eliminarea secretiilor bronsice, simptome specifice gripei. Iata cum se prepara decoctul: se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in 500 ml apa, timp de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 500 ml apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai. De asemenea, se pot face si frectii cu otet de salvie pe tot corpul.

Salvia este un bun antiseptic, folosindu-se singura sau amestecata cu musetel si capsule de mac, in abcese dentare si amigdalite, sub forma de gargara, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Salvia este eficienta in afectiunile aparatului digestiv. Aceasta trateaza colitele, enterocolitele, colitele de fermentatie, indigestia, balonarea. Se administreaza pulbere de salvie, cate 4 lingurite la zi, timp de 3 saptamani, cu pauze de 10 zile. De asemenea, se poate face si o cura cu infuzie de salvie, cate 3 cani pe zi.

In diabetul zaharat, salvia sporeste receptivitatea organismului uman la insulina, asadar se administreaza cate o cana de decoct de salvie pe zi.

Ceaiul se prepara prin infuzie, folosindu-se o lingurita de frunze maruntite la 100 grame de apa. Pentru oprirea transpiratiei, ceaiul se bea rece si treptat in cursul unei zile.

Salvia, un remediu excelent in tratarea ranilor externe

Salvia poate fi folosita pentru tratarea ranilor ce se vindeca greu, prin aplicarea de cataplasme. Acestea se prepara prin inmuierea unei maini de frunze maruntite timp de 2 ore in apa calda si apoi se scurg si se pun intr-un tifon steril. Acesta se aplica pe zona afectata, timp de 1 ora, cate 3 saptamani.

In cazul eczemelor infectioase. Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite). Se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul tratat se lasa sa se usuce.

Atentie! Salvia nu se recomanda persoanelor care sufera de epilepsie si femeilor care alapteaza. De asemenea, diabeticii insulinodependenti trebuie sa fie foarte precauti daca folosesc planta si sa-si supravegheze glicemia.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole